Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Правителството е подписало унизително данъчно споразумение със САЩ

България е единствената бивша социалистическа страна, която е унизена да подпише нереципрочен договор със САЩ относно предоставяне на информация за инвестициите на физически и юридически лица.

Двустранни договори имат държави като Грузия, Армения и още редица други, но не и България - това е обидно и срамно.

Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев от трибуната на парламента по време на въпрос към финансовия министър Владислав Горанов.

Според данни от Министерството на финансите на САЩ от досега подписаните 121 споразумения само четири са нереципрочни - с България, Каймановите острови, Британски Вирджински острови и Бермудските острови. И четирите страни са определяни като офшорни зони за избягване от данъци.

Гечев уточни, че има една много важна подробност относно останалите държави, които са подписали нереципрочни договори.

При всички тях има точка, която изрично посочва, че САЩ поемат ангажимента за реципрочност в следващ период. В нашето споразумение няма такава точка. САЩ не поемат никакви ангажименти в обозримо бъдеще, за да бъдем третирани поне като Ямайка и Грузия, посочи Гечев.

Той бе категоричен, че във въпросната "секретна нота" няма нищо секретно, а по същество тя е обидна. Третират ни по-зле от Грузия и Армения - това е секретното, каза Гечев. /darikfinance.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!