Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Световен мир? Само 11 държави в света не воюват! И България не е от тях!

Изродските стенописи на международното летище в Денвър
Изродските стенописи на международното летище в Денвър, САЩ
The freaky murals at Denver International Airport

Има ли световен мир и кои са страните в света, които не воюват

Световен мир няма, а третата световна война отдавна е факт, макар да се развива по-различно от предишните две. На планетата ни има едва 11 държави, които по никакъв начин не са замесени в никакъв военен сблъсък.

И България не е от тях.

Макар и малка, страната ни е непряк участник в най-големия сблъсък на десетилетието. И единствено, защото не разполага със собствена армия, не е взела дейно участие в някои от битките на Алианса.

Само 11 държави в света по никакъв начин не са замесени в някакъв военен сблъсък, показва ново проучване на Института за икономика и мир от Австралия, пише „Jewsnews“. Което разбива на пух и прах идеята, че през 21 век може да говорим за световен мир.

Почти всички 162 държави, включени в изследването, пряко или косвено участват във въоръжени конфликти, доказват експертите. Някои страни като Великобритания, не воюват у дома, но са замесени във войни в други страни. В случая с Великобритания това е войната в Афганистан. Тази страна е 47-мо място по световния индекс за мир.

Други страни пък не са замесени във военни сблъсъци с човешки жертви, но имат дълбоки вътрешни противоречия и около тях се размахват саби и мечове в международен план — като Северна Корея.

Единствените страни, които по никакъв начин не са замесени във война това десетилетие са:

Швейцария, Япония, Катар, Мавриций, Уругвай, Чили, Ботсвана, Коста Рика, Виетнам, Панама, Бразилия. Положението с Виетнам е сложно, тъй като след военните интервенции на САЩ през миналия век от страната нищо не остана. Ситуацията в Бразилия и Коста Рика също не е розова.

Огромен брой хора разполагат с лично оръжие и съществува постоянна опасност от избухване на насилие. Швейцария също е спокойна държава, но пък има висока степен за износ на оръжие. Така че като погледнем отстрани ситуацията — световен мир просто няма, а идеята за него става все по-нереална утопия. /razkritia.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!