Следвайте "Буднаера" в Телеграм

90-годишен скиор! Или как се живее без лекари и без хапчета?

Ако се чувствате прекалено стари за нещо, прочетете историята на Иван Раев. Той е на 90 години и е активен скиор -  всеки ден спуска ски на пистите в Пампорово!

Раев е най-възрастният активен скиор в Пампорово. Всеки ден пътува от Чепеларе до Пампорово, за да упражнява любимия си спорт. Макар да има карта за лифта, никога не я използва, предпочита да се качва пеша през гората.

Деветдесетгодишният скиор е гордостта на родния курорт, всички се отнасят с уважение и почит към него.

Роден през далечната 1924 г., той разказва, че за него възрастта никога не е била от значение.
За младежкия му дух и енергия завиждат и много 20-годишни.
Раев споделя, че стои далеч от лекарския кабинет и аптеките. При доктор ходи само, за да му занесе първия цъфнал минзухар. 

По думите му - се храни изключително с млечни продукти, зеленчуци, плодове, рядко с месо.

Ям това, което ми се иска“, разказа спортистът, който нито пие, нито пуши. Признава, че може да направи изключение на маса с приятели, но дозата му е приблизително 100 грама ракия или чаша вино, разказва пред БТА ски доайенът.

Родът на 90-годишния чепеларец е един от основатели на Пампорово.

Иван недоумява защо различни екологични движения протестират срещу изграждането на ски писти и лифтове, а не съсредоточат усилията си срещу безразборното изсичане на гори.

Споделя, че за строителството на писти и лифтове към тях се изрязват около 500 - 1000 куб.м дървен материал, а от същите места се изнася по 50 000 - 60 000 куб.м годишно. Той се опасява, че ако сечта продължи по този начин, след 30 години в планините ни ще останат само камъни и храсти.

Ски спортът опазва гората и дарява здраве на хората“, категоричен е Раев.

Ските не са единствената страст на 90-годишния мъж. Сега се е запалил по йогата. Засега обаче там постиженията му са по-скромни, признава Иван.

Лятото обича да плува, изумявайки всички с издръжливостта си. Обожава да преплува разстоянието между Сарафово и солниците в Бургас. По думите му преминава го за три часа с плуване в различни стилове...

Ето така се живее почти цял век! А дано и повече!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!