Как в Германия монтираха средният пръст на Варуфакис? (ВИДЕО) - Германия: Не дължим на Гърция заем от Втората световна война

Актьор в зелен костюм влязъл в образа на министъра

След като стана ясно, че показването на среден пръст от гръцкия министър на финансите Янис Варуфакис е монтаж, от предаването „Магазин Роял” по немската телевизия ZDF разкриха как точно са изработили материала. Оказва се, че са ползвали техники от специалните ефекти на популярни филми.

В оригинала гръкът изобщо не вдига ръка в този момент, още по-малко да показва пръсти. За целта друг човек е облечен със зелен костюм и движението е заснето отделно, като после е „залепено” за министъра.

Професионалната изработка е причината за масовата заблуда, че клипът е истински.


nuovaresistenza.org

Скандалът със средния пръст на Варуфакис избухна миналата седмица, след като първи канал на телевизията излъчи запис от 2013 г., на който сегашният гръцки финансов министър показва среден пръст по адрес на Германия, говорейки за това кога и как Берлин може да получи обратно дадените кредити. Случаят предизвика остра полемика, която обтегна допълнително германско-гръцките отношения. Варуфакис отрече категорично да е показвал среден пръст и посочи още в същото шоу, че записът е фалшификат. /blitz.bg/

Германия проговори за гръцкия заем от Втората световна война

Германия излезе със становище по отношение на окупационния заем за Гърция. Немски вестник излезе с информация, че няма немски заем от 476 млн. райхсмарки, пише германският „Велт“.

Гръцкият вестник „Имерисия“ цитира текст от вестник „Велт“, в който се посочва, че според оригинални документи в архивите на германското министерство на външните работи, немски заем за тази сума никога не е имало. За сметка на това е имало просто искане за информация за разходите във връзка с нацистката окупация, че Гърция трябва да поеме.

Според последните новини, гръцкото правителство твърди, че Германия е взела окупационен заем от страната, който не е платила по-късно. Те поискаха обезщетение на стойност над 160 милиарда евро, като дължима сума по кредита, който по думите им е повлиял на икономическия ръст на страната в средата на миналия век.

Ситуацията се усложнява от факта, че немското правителство не разполага с подобни документи. А според изявление на Ангела Меркел всички задължения, които Германия е имала към Гърция са изчистени с договори от 1990 година и след това. Властите в Атина в момента събират доказателства по този заем, като обещаха да представят въпросните документи. Засега обаче въпросът остава спорен, тъй като федералната република не го признава.

Става дума за заем, който нацистите принудили Гърция да сключи през 1942 г. като „компенсация“ за разходите, свързани с окупацията на страната. Федерална република Германия като законен наследник на нацистка Германия третира проблема като отдавна решен.

Според вестник „Велт“ в папка под номер Р27320, който се намира в политическия архив на Министерството на външните работи, е имало документ, в който се говори за немски остатък от 476 млн райхсмарки, но от който се вижда, че няма нито заем, нито кредит, а само една сума, която е изчислена на тази стойност. /razkritia.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!