Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Франкфурт гори! 10 000 въстанаха заради 1 милиард долара

Франкфурт продължава да гори, десетки са ранени, стотици са в ареста

Тема номер едно в световните новини е опожареният Франкфурт. Хиляди излязоха на демонстрации вчера, а при сблъсъци с полицията се стигна още до побой, насилие, пожари и жертви.

Немският град гори заради кула на стойност от 1 милиард долара.

Толкова струва новото седалище на ЕЦБ, заради което международното движение Blockupy въстана. А съмишлениците му организираха масови демонстрации, в съюз с над 90 различни организации, които са против капитализма.

Идеологическата платформа на организацията включва отказване от сериозни икономии, както и отпускането на повече пари на страните в криза, като Гърция.

Това международно движение изисква отказ от стриктното ограничаване и изисква страните в криза, като Гърция, в бъдеще да получават повече пари.

Подгрупа на Blockupy е движението Окупирай Уолстрийт (Occupy Wall Street), което през 2011 и 2012 г. беше доста активно в протестите срещу банките и финансовите организации.

Blockupy този път обаче образува фронт срещу ЕЦБ, защото я счита за оръдие в ръцете МВФ.

ЕЦБ, заедно с Европейската комисия и Международния валутен фонд е, част от така наречената“ кредитна тройка“, която следи за спазването на условията за получаване на кредити във финансово проблемните страни.

Ранени са над 88 полицаи, унищожени са десетки автомобили, някои от които запалени, а други станаха обект на вандалски прояви. 500 души са в арестите за разпит, а властите се опитаха да разпръснат протестиращите с водни оръдия, сълзотворен газ и полицейски палки.

Полицейски кордон, щитове и бодлива тел бяха използвани от полицията, за да се осигури защитата на новото седалище на ЕЦБ.

Сблъсъците започнаха рано сутринта, когато бе  запалена полицейска кола. След това размириците прераснаха в още по-големи сблъсъци. Над 10 00 души се събраха на площада във Франкфурт, за да изразят протеста си.

Една от причините за бунта бе, че голяма част от населението обеднява, а в същото време политическата върхушка харчи милиарди за собствени проекти. Протестът срещу откриването на седалището на новата централа на ЕЦБ е основателен. Небостъргачът, висок 185 метра, струва 1,4 милиарда долара. И всички тези пари са взети от джобовете на данъкоплатците от цяла Европа. /razkritia.com/

Безредици в Германия при откриването на офис на Европейската Централна Банка

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!