Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Стандартът в Крим скочи до небето спрямо Украйна - В Украйна - 272% инфлация - най-високата в света

Докато националистическата власт в Киев оставя след себе си Украйна в руини,

Крим, превърнал се в част от Русия, процъфтява пред очите ни. Стандартът на живот на кримчани е съществено по-висок, отколкото на украинските съседи, пише „Взгляд“.

Подобрението се чувства най-вече сред обикновените граждани. Повишаване на заплатите и пенсиите, безплатно медицинско обслужване, ново оборудване за лечение и изследвания- това са резултатите само на първата година от присъединяването към Русия.

„Заплатата ми беше три хиляди гривни. Обърнаха я в рубли - девет хиляди станаха. Повишиха я после до 25 хиляди. Обещават скоро пак да я повишат. Социален пакет имам, стажът тече“, разказва учителят Вячеслав от Симферопол.

„Русия, разбира се, е по-богата страна от Украйна. Поради това кримчани спечелиха във финансов план. Това касае не само пенсиите и държавния сектор. Невидимата ръка на пазара бързо изравнява доходите на кримчани с останалата част на Русия. Крим вече много прилича на Краснодарския край“, заяви Александър Разуваев от финансовата компания „Алпари“./БЛИЦ/

В Украйна - 272% инфлация - най-високата в света

Годишната инфлацията в Украйна е най-високата в света 272%, ако се изчисли по обменния курс на гривнята. Това съобщава The Washington Post, като се позовава на изследване на професор Стив Ханке от университета "Джон Хопкинс", цитиран от украинската информационна агенция УНИАН.

Бащата на валутния борд в България твърди, че хиперинфлацията в Украйна е достигнала 64% само за месец.

Според официални данни на Киев, гривнята се е обезценила за една година с 28,5 на сто. По този повод Стив Ханке обяснава, че при ситуация, когато националната валута се обезценява с ускорени темпове местната статистика не успява да се обнови своевременно и по този начин населението на Украйна е дезинформирано.

Реалният ръст на инфлацията е 10 пъти по-висок от официалния, или 272%, ако се използва проверената през годините икономическа теория за измерването на поскъпването чрез обменния курс, който в момента на черния пазар е 33,78 гривни за долар, обяснява проф. Ханке.

И това е само началото, тъй като ситуацията в Украйна ще продължи да се влошава. Страната вече няма долари, за да подкрепя своята валута, допълва той.

"Хиперинфлацията винаги и навсякъде е политическо явление. Тя се случва по след войни и революции, когато правителствата са принудени да печатат пари, тъй като няма какво да повече да облагат с данъци. Именно това стана в Украйна", се казва в публикацията на The Washington Post.

Според проф. Ханке, в сравнение с 1991 г. положението в украинската икономика се е влошило, "тъй като комунизмът там не е изчезнал".

"Просто партийните босове бяха сменени с олигарсите, но корупцията и неефективността си останаха същите, а делът на сенчестата икономика, по оценка на МВФ е 50% от БВП на Украйна. А сега, заради войната с Русия - най-крупният търговски партньор на Украйна, страната губи и последните трохи, които й бяха останали", обяснява проф. Стив Ханке. /infostock.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!