Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Открито писмо до управляващи и депутати по повод лятното часово време

време

Уважаеми държавни ръководители и депутати!

Имате една седмица на разположение да обясните на целокупния български народ, на учениците и техните родители – каква е ползата от смяната на часовото време?!

За толкова години демокрация, признавам, още не мога да схвана смисъла на мероприятието.

Не разбрах и защо удължихте лятното часово време с един месец повече, та вместо да свършва в края на септември, каквато беше социалистическата традиция, удължихте безумието с един месец отгоре. На този въпрос трябва да отговорят Иван Костов или Стефан Софиянски, ако някой се сети да ги  пита.

При социализма, когато бях още юноша бледен, ни се обясняваше, че така се прави икономия на ток. Тези икономии мен, подрастващия, ме задължаваха да ставам в тъмното,  докато родителите ми още спяха, за да мога да се придвижа от село до града, където учех. На селската спирка се събирахме около 50-ина недоспали тийнейджъри за автобуса в 6 часа, за да бъдем навреме в техникума  и гимназиите за първия учебен час в 7:30 часа. Блъскахме се като говеда, седяхме си в скутовете, защото друг автобус нямаше.

Но го приемах, не исках да се лиша от телевизия заради спиране на тока, поради свръхвисока консумация, каквато имаше на моменти. А и училището беше от първостепенна важност. Всички селски деца имахме една  и съща мечта – да се изучим, да си намерим работа в града, за да спим повече, като нормалните градски хора.

Тогава беше различно, поне за тока, с автобусите  нещата стоят по същия начин. Сега ток има, но няма кой да го консумира. И какви икономии правим, още ни ми става ясно, защото държавата спешно се нуждае от по-обемно консумация на електроенергия, а не от нейното икономисване. Защото, както сме я подкарали с икономиите, скоро ще трябва киловат електроенергия да стане 10 лева, за да не фалира енергопроизводството и подаването.

Искам да припомня, господа държавни ръководители, какво е ползата от вредата от мероприятието, въпреки че съм наясно,  че  нямате никакво желание да коригирате дори едно безумие. Социалистическото правило ”Да не се излагаме пред чужденците” командва и днес българската политика, въпреки че ежедневно се излагаме, забатачвайки държавата си до невъзможност и Господ да я „изчисти” и подреди.

Да се върнем на лятното часово време.

За пръв път то се въвежда от правителството на Германия по време на Първата световна война и обхваща  периода, забележете, 30.04 - 1.10. 1916 г.

Скоро след това и Великобритания го въвежда,  като в началото лятното време започва чак от 21 май и свършва на 1 октомври 1916 г. 

Тогава преместването на часовниковите стрелки е подплатено със солидни аргументи: изкуственото осветление е с ниско напрежение, електроцентралите и електроразпределителните мрежи са далеч от картината, която наблюдаваме днес. Европа тъне в мрак, поради невъзможност на бедните, които винаги са надвишавали с десетки пъти богатите, да се ползват от тази услуга. За английските шивачки и  други роби на труда е било истинско мъчение да работят на електрически лампи. А за собствениците на текстилните предприятия и подобни – разходите за електроенергия доста високи, поради което се стига да решение да се използва светлата част на деня, за да се пести от електричество.

След това традицията се запазва и отново е обвързана с ползите на индустриалците – по-малко разходи, повече печалба.

Сега обаче ситуацията е различна. Електроцентрали-бол у нас, потребителите намаляват. И в месеците на пиково потребление България е далеч от размера на консумираната енергия от социалистическо време.

Но и преди и сега, от тази мярка страдат предимно децата.

В нашето село, поради „теч” на млади семейства към големи градове и чужбина в търсене на работа, от 6 години няма училище. Аналогична е ситуацията и в съседните села. И вече 6 години училищен автобус идва всяка сутрин да извозва учениците към училището-майка, което е на 30 километра разстояние.

В селото ни, което е най-отдалечено от всичките селища без училища, той идва към 6:25 часа, което реално е 5:25 часа. Живеещите около центъра, могат да си позволят да поспят докъм 6 часа, тоест 5. Но в крайните махали, децата се събуждат много по-рано, за да имат време за сутрешен тоалет и придвижване до автобусната спирка, която е на 20 минути ходене пеш. При галоп разстоянието се взема за 10 минути. Направо грабвайте децата и ги поставете на лекоатлетическата писта – готови спринтьори ще ви дадем.
А пък ако някое се спъне в тъмното по каменистите и неасфалтирани селски улици и си счупи крайник, заедно с писъците от болка, ще чуете и радостни възгласи, че поне за месец няма да се ходи на училище по тъмното.

Кажете ми, уважаеми държавни ръководители, как да обясня на 9-годишния си син, защо трябва да става в 5:40, реално 4:40 часа?

Как да му обясня  защо по тъмните улици на селото по това време  не се чуват други гласове, освен детските и на техните родители, които ги изпращат на училище?

Как да го убедя, че трябва да си ляга в 7 часа вечерта, преди даже да изгледа „лека нощ”, защото иначе няма да мога да го събудя през нощта и ще изпусне училищния автобус?

Как да му обясня, че е нормално кметът на селото да започва работа след 8 часа, а децата  да тръгват на училище, преди селския магазин да е отворил?

Посъветвайте ме какво да му кажа във ваша защита и като обяснение, че лятно часово време има и в Европа, но там неговите братовчеди започват училище в 9 часа, не в 7:30; че администрацията и магазините започват работа по същото време?

Дайте ми поне един разумен довод да му избърша сълзите, когато се разплаква сутрин и пита: „Ама, тате, защо ме събуждаш, навън е нощ?”

Да му кажа ли: „Ти ходи на училище, пък аз като те изпратя, ще се върна да си доспя и за теб, защото сам съм си шеф?”

Дъщерята на съседа питала кой е измислил ходенето през нощта на училище. И като разбрала, че управниците са го измислили, помолила майка си да им звънне и да ги помоли да разрешат да се става по-светло.

Съседката е била мека, обяснила, че това е „временно явление”, но аз бих отговорил на хлапето  по друг начин: „Не мога да им звънна, чичовото, защото те сега още спят, и много ще се ядосат да им прекъсвам най-сладкия сън с такъв маловажен проблем. Като се наспят и тръгнат на работа към 9 часа, тогава ще ги питам. А пък като се прибереш, ще започна да ти преподавам отново уроците, които не си разбрало и проспало”.

Господа управляващи!

Време е наистина да започнете да се съобразявате с нашите си реалности. Европа никога няма да постави на такова безумно изтезание своите деца, а вие ежегодно тероризирате с лятното часово време над 800 000 ученици и техните родители. Може би е време да се поинтересувате и  колко от тези ученици, които учат в средни училища,  пътуват час и повече до градовете, и дали им се събират 3-4 часа сън?  Ходят на дискотека и на купони-да. Ами ще ходят, сега им е времето. Кога да ходят, като грабнат бастуните ли?

Нямате пари за здравеопазване, нямате пари за училища във всяко село със затихващи функции, но пък и не показвате никаква заинтересованост да запазите здравето на подрастващите. Никой ли не ви е казвал, че децата се нуждаят от повече сън, за да се развиват нормално физически и психически? Вие самите никога ли не сте били деца? Не помните ли, че най-здравословният сън е на зазоряване, а травмите от системното ранно събуждане – почти фатални за нервната система? А нашите ученици са подложени на такъв нездравословен експеримент цели 12 години – най-хубавия период от живота им се превръща в мъчение.

Някой от вас, който не става толкова рано, ще ме обори, че през априлската ваканция децата ще спят повече и ще имат време за адаптация. Да, ще спят, но със спане организмът не се адаптира към часовата промяна. А няма толкова смахнат родител, който ще реши да събужда децата си в 5 часа през ваканцията, за да ги тренира за режима след нея. Адаптацията ще започне да се случва, след като отново се тръгне на училище. Ще отнеме повече от месец, а това е загубено време. Попитайте, който и да е учител, дали съумява да постигне добър образователен резултат през първия и втория учебен час, и той ще ви каже-не!

Попитайте, който си искате ученик, дали може да легне да спи по-светло, когато навън другите играят и чакат да се стъмни?

Отговорът ще бъде отново „Не”!

Въпреки че се обръщам към вас, не се надявам да получа отговор, защото отдавана разбрах, че не ви пука за нацията, че не обичате и да четете какво ви пишат хората. Пазите се като дявол от тамян от въпроси, които могат да ви нарушат съня и да ви подтикнат да свършите нещо полезно. Не очаквам реакция и от Агенцията за закрила на детето, въпреки че този случай изисква закрила от насилие – насилието на държавата върху подрастващите.

И все пак-надеждата умира последна!

Чакаме отговор!

Пламен Чалъков, български гражданин по неволя, жител на село от покрайнините на покрайнините на географската карта

mejdu-redovete.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!