Следвайте "Буднаера" в Телеграм

InSerbia: Путин разказа играта на финансовите акули на Запада

За минута и половина Русия успя да си изкупи обратно нефтените и газовите активи за милиарди - за грошове

Само за няколко дни Русия си изкупи на безценица нефтените си и газовите си активи, които се намираха в ръцете на западни финансисти. Всичко това стана благодарение на обезценяването на рублата и на пазара се появиха слухове, че акциите ще паднат. Това е една от най-сполучливите финансови операции от когато съществува фондовия пазар.„Русия направи неочакван ход с коня" - пише InSerbia.

По думите на изданието, благодарение на падането на рублата Москва успя да си върне голяма част от активите, които се намираха в ръцете на чужди собственици и успя да спечели 20 милиарда долара само за няколко дни.

До този момент половината от всички доходи от продажбата на нефт и газ отиваше не в руската хазна, а във финансовите акули от Европа. Поради кризата в Украйна руската рубла рязко падна, но Централната банка не предприе нищо, за да я задържи.

Цените на акциите на руските енергийни компании паднаха сериозно и финансовите акули започнаха да ги продават, докато не се обезцениха съвсем.

Путин цяла седмица чакаше и „само се усмихваше по време на пресконференциите", а когато цените на тези акции паднаха максимално, той заповяда незабавно да се изкупят активите, които бяха в американци и европейци.

„Когато финансовите акули разбраха, че са ги излъгали, беше вече много късно" - пише изданието. И сега всички доходи от нефта и газа ще останат в Русия, а рублата ще започне да расте и за това няма да е необходимо да се пилеят златновалутните резерви.

„Европейските финансови акули бяха излъгани: за минута и половина Русия успя да си изкупи обратно нефтените и газовите активи за милиарди - за грошове.

Такава впечатляваща операция не сме виждали от момента на създаването на фондовия пазар" - пише издателство InSerbia, цитирано от infobalkani /blitz.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!