България става първа сила в ЕС по научни открития

България става първа сила в ЕС по научни открития. Българският министър на образованието и науката оповести, че страната ни става първата държава в Европа, която започва да работи активно по научни проекти, които ще се реализират от високотехнологични фирми.

Еврокомисарят на науките и иновациите, Карлуш Моедаш обяви днес новината, че страната ни първа ще използва финансова помощ от ЕК, за да разработва нови научи способи. Това ще подпомогне развитието на страната в областта на науката и може да я превърне в първа сила в ЕС по научни открития.

Не е ясно в кои точно научни области ще бъдат финансирани изследванията, но се предполага, че става въпрос за медицина, енергетика и наука.

Отпускат се близо 20 милиона евро бюджет за финансиране на новите изследвания за следващите пет години. Освен това организацията разполагаща бюджета, има за цел да подпомогне развиването на човешките ресурси в областта на науката, в страните от ЕС. „Тук не става въпрос за пари, а за оказване на помощ за развитие на човешкия капитал“, казва Моедаш по повод новия проект за България. „Развитието на иновациите, създадени от конкурентни и качествени изследвания са обща цел на Европа“, заяви министър Танев.

Страната ни в последните години се наложи като водеща в областта на научните изследвания и технологични изобретения. Млади наши специалисти показаха десетки и дори стотици открития, които могат да бъдат полезни на хора с увреждания и в полза на обществото.

В същото време финансиране на подобни проекти почти липсва и често перспективни проекти потъват в забвение, тъй като липсват средства за тяхното производство или конструиране. И много млади таланти или бягат в чужбина, или се отказват от мечтите си.

Новото финансиране за развитие на научните дейности в България едва ли ще бъде от особена помощ за талантите, тъй като все още не е ясно, как точно ще бъдат усвоени парите. И все пак мнозина се надяват, инициативата да е крачка в правилната посока, към създаване на звено, което да подпомага младите изобретатели, чиито проекти могат да бъдат в полза на цялото човечество. /razkritia.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!