Русия пуска евтин газ на Турция - САЩ пускат на България три пъти по-скъп ток

Москва пуска евтин газ на Турция - Американският реактор ще е с три пъти по-скъп ток от руските

Турция успя да постигне намаление на цената на руския природен газ от 10.25%. Това заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз.

"След удължаването на преговорите постигнахме споразумение с Русия за намаляване на цената на газа, който купуваме от газопровода "Син поток" с 10.25%", каза Йълдъз.

Икономиката на Турция зависи силно от руския внос на природен газ и нефт. Цените, на които "Газпром" продава синьото гориво на отделните страни често са търговска тайна, както е в случая.

В прогнозата на компанията за тази година обаче се посочва намаление на средната цена за европейските пазари до 222 долара за 1000 куб. м.

Според Йълдъз получената отстъпка няма да бъде усетена от турските потребители, тъй като е по-малка от поскъпването на долара срещу лирата.

Въпреки всички различия помежду им по отношение на ключови въпроси като Сирия и Украйна, Турция и Русия се радват на засилващи се търговски и енергийни връзки.

През февруари двете държави подписаха предварително споразумение за изграждането на нов газопровод, с името "Турски поток", който трябва да замести прекратения "Южен поток”. /darikfinance/

Увеличаващите се цени на тока и респективно сметки са „благодарение“ на американските ТЕЦ-ове „Марица“ 1 и 3, както и заради ВЕИ-централите. Сега се оказа, че цената на тока от 7-ми блок на АЕЦ „Козлудуй“ ще е три пъти по-висока от цената на тока от руските централи…

Цената на тока от седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде между 75 и 84 долара на мегаватчас, ако новата ядрена мощност се построи с американски реактор АР-1000, пише в-к „Преса“.

Това съобщиха вчера двама вицепрезиденти на компанията „Уестингхаус“ Азиз Даг и Майкъл Кърст по време на работна закуска с дипломати в София.

При сегашния курс на долара спрямо лева цената на тока от седми блок излиза 13-15 ст.

за киловатчас. Тя е около 3 пъти по-висока от стойността на енергията, произвеждана от пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“, които са с руски реактори. Токът от тях струва 4,939 ст./квтч, а се продава по цена, определена от държавата едва на 3,0 ст./квтч, сочат данни на централата.

В стойността от 75 долара/мвтч за енергията от седми блок 45 долара са за капиталови разходи – за строителство и финансиране, а 30 долара са оперативни разходи – гориво, поддръжка, заплати. Цената може да достигне 84 долара/мвтч, ако стойността на финансирането се окаже по-висока – например заради лихвите.

1425060527

Азиз Даг (вторият от дясно на ляво) и Майкъл Кърст (вдясно) от „Уестингхаус“ представиха пред Форума на бизнес лидерите и 20 посланици плановете си за нов VII реактор на АЕЦ „Козлодуй“.

Очаква се 1000-мегаватовият седми блок на АЕЦ да струва 7,762 млрд. долара при ръст на икономиката под 2%, обяви вчера Азиз Даг. За да го финансира, българската страна ще трябва да вземе кредити. Самият блок AP-1000 ще струва 5,3 млрд. долара, каза Майкъл Кърст. Според него в момента лихвите са много ниски и затова сега трябва да се реализира проектът.

„Искаме от правителството гаранции, както и решителност да се започне този проект“, подчерта Кърст. „Уестингхаус“ все още не е започнала разговори за финансиране, освен това не знае дали ще бъдат предоставени държавни гаранции за кредитите. Кърст призна, че в посочената стойност на тока липсват разходите за извеждане от експлоатация. За разлика от седми блок тези пари са включени в сегашните цени на енергията от пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Анализите на „Уестингхаус“ показват, че приходите от продажбите на ток от новата мощност ще бъдат 11 млрд. долара за 20 години. Азиз Даг припомни, че през август м.г. „Уестингхаус“ се е съгласила да поеме 30% от инвестицията в смесената компания за седми блок. Според подписаното акционерно споразумение обаче АЕЦ „Козлодуй“ обаче трябваше да изкупи този дял, когато блокът бъде пуснат в експлоатация. Още при старта българската централа трябваше да вложи в проекта 700 млн. долара в периода до 2017 г. В същото време АЕЦ трябва да инвестира и в удължаване на живота на пети и шести блок за 270 млн. евро.

Акционерното споразумение

за новата мощност беше сключено между АЕЦ „Козлодуй“ и „Уестингхаус“ на 1 август м.г. След изтичането на скандални данни за заробващи клаузи по проекта, кабинетът „Орешарски“ даде съгласие за споразумението, но постави условие, че то ще влезе в сила само ако бъде одобрено от следващото правителство.

На среща с държавния секретар на САЩ Джон Кери премиерът Бойко Борисов постави като условие „Уестингхаус“ да стане инвеститор в проекта.

Ако седми блок бъде построен с американски реактор, отработеното гориво ще трябва да се складира в България. За разлика от него касетите от пети и шести блок се връщат в Русия за преработка.

https://alterinformation.wordpress.com/2015/03/01/80800501152/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!