2010: „Турското робство” скара български и турски военни в Кабул - Велизар Енчев: Турски генерал забрани 3 март


Майор Даниела Благоева  и Ген. Левент Чолак /вляво/, на когото се наведохме /Велизар Енчев

Терминът „турско робство” скара български и турски военни от мисията на НАТО в Афганистан. Майор Даниела Благоева направила презентация за Националния празник, от която турски военни от мисията останали обидени.

По-късно командващият българските сили в Афганистан се извинил на турския си колега за използването на термина „турско робство”.

Преди Националния празник Трети март майор Даниела Благоева направила презентация и я пуснала във вътрешната интернет мрежа на ИСАФ в Кабул. В нея обаче имало текст, който засегнал турските военни. Според информация на Дарик презентацията съдържала израза “турско робство” вместо политически коректния “османско владичество”.

В съобщение на българското Министерство на отбраната се уточнява, че презентацията не е била служебно задължение на майор Благоева, а при проверка националният командир на контингента Петко Лилов открил “терминологична грешка”. Материалът бил махнат от сайта, а турските военни благодарили за бързата реакция.

Майор Благоева не е наказана и ще се върне с контингента, когато стане време за ротация.

Използването на термина „турско робство” е исторически коректно. Това заяви проф. Георги Марков, директор на Института по история към БАН. Той допълни, че страната ни не може да се съобразява с днешна Република Турция и да фалшифицира историята. Ето как той разясни използването на термините „османско владичество” и  „турско робство”:

„Турско робство” е навсякъде по документи. Няма какво толкова да се стряскат съседите от „турско робство”, тъй като Османската империя е държава на османските турци. Понеже и при нас се появиха спорове по едно време между османисти и историци. Така или иначе, когато изследват предмета, те употребяват думата „османско владичество”, тъй като империята е Османска, но това е империя на османските турци, тъй като преди османските турци има селджукските турци. Има други турци в Мала Азия, които имат държава, те пък са османските турци. Народът ни го казва „турско робство”. Османистите оспорват това, че е робство, тъй като вече през 19 век започват европейските реформи в Османската империя и вече е нямало онова робство през 15-16 век. Не е грешно да се нарича и „турско робство. Аз го приемам, само и само да не се казва османско присъствие, което нито е научно, това е просто една политическа формулировка”.

16 март 2010

източник:http://dariknews.bg /https://desinfowar.wordpress.com/

2010: Турски генерал забрани 3 март

Автор: Велизар Енчев

В Афганистан български полковник наказва майор Даниела Благоева, защото на националния празник на България обидила турските войници с "турско робство"
И това доживяхме. Турски генерали да се мръщят, че честваме Трети март и използваме неприемливия за тях термин "турско робство". Тези дни Министерство на отбраната съобщи, че на 3 март майор Даниела Благоева – офицер в Центъра за отбрана от земни атаки на летище Кабул в Афганистан, създала напрежение между българските и турските военни в мисията на НАТО. 
Нека прочетем, едно към едно, това уникално комюнике на военното ведомство, от което разбираме, че армията ни е с васален статут:
   "Майор Даниела Благоева е изготвила презентация по повод Националния празник на Република България – 3-ти март, и я разпространила във вътрешната информационна мрежа на ИСАФ в Кабул, което не е част от служебните й задължения.
   Националният командир на контингента полковник Петко Лилов е назначил служебна проверка по случая, която установява, че в презентацията е допусната терминологична грешка в текста на материала. Полковник Лилов е провел още същия ден, 3 март, среща с Командващия регионалното командване „Столица” бригаден генерал Левент Чолак, на която се изясняват обстоятелствата и случаят е приключен. На двустранната среща в Афганистан турската страна остава удовлетворена от навременната реакция на българското командване, заявяват от МО.
  Майор Даниела Благоева продължава да изпълнява задачите си в мисията в Кабул на друга длъжност. Тя ще се завърне с планираната ротация на контингента..."
   Няколко часа след това съобщение Министерството на отбраната призна: "Във въпросния материал майор Благоева е използвала термина "турско робство", което не е точно. Тъй като официално прието е да се използва словосъчетанието "османско владичество".
 
 Какво се е случило в Кабул на Трети март?

 Пожелали анонимност източници съобщават, че майор Благоева вбесила турските военни с публикувания в мрежата на ИСАФ доклад за националния празник на България. В краткия текст тя проследила периода от падането на България под турско робство до Освобождението, като обърнала специално внимание на кървавите кланета през Априлското въстание и на последвалата Руско-турска война. Турските офицери запознават със случая генерал Чолак, който привиква начаса българския полковник.
  Все още не е изяснено дали полк. Лилов посещава турския генерал, след като се е консултирал с Генералния щаб на армията в София и е получил съответните инструкции за българската позиция, или самостоятелно е провел срещата, на която поднесъл извинението. Това е изключително важно обстоятелство. Ако на Лилов е наредено от София да потуши недоволството на турската страна с извинение и наказание на майор Благоева, това е скандал, засягащ военния министър, респ. премиера Бойко Борисов. При това положение министър Аню Ангелов може да бъде обвинен в поругаване на българската военна чест и в грубо незачитане на националните символи на България. Що се отнася до отговорността на премиера, тя е не по-малка. Тъй като по устав военният министър уведомява прекия си началник за всеки сериозен инцидент в армията. Понеже българо-турският скандал в Кабул е повече от сериозен, министър-председателят Борисов е трябвало да бъде уведомен лично от Аню Ангелов. Следователно нареждането на военния министър към полк. Лилов да поднесе извинения на ген. Чолак и накаже майор Благоева е всъщност решение на премиера. В такъв случай сме свидетели на безпрецедентно военно-политическо и дипломатическо самоунижение. За което отговарят Аню Ангелов и Бойко Борисов.
   Ако полк. Лилов е действал на своя глава и си е позволил да се извини на ген.Чолак, а след това да накаже майор Благоева с преместване на друга длъжност, тогава е налице деянието "превишаване на пълномощията". А и потъпкване на уставното правило за "опазване на воинската чест". Защото е истинско безчестие да се извиняваш за честване на националния празник.
   Що се отнася до използваната в армията терминология при отбелязване на национални празници, военното министерство трябва да отговори на два въпроса: Има ли вътрешна наредба, забраняваща на мисиите зад граница да използват термина "турско робство"? И  съществува ли писмена заповед да се прилага словосъчетанието "османско владичество"?
   Аз не зная дали генералът от резерва Аню Ангелов ще отговори на тези въпроси. Но при всички случаи е време да запитаме: Предстои ли редактиране на българската история в армията, университетите, училищата? Оказван ли е натиск от турска страна върху България да промени  учебниците си по история в желаната от ислямистите посока?
  Не случайно задавам тези въпроси. В дипломатическата си практика на Балканите съм бил свидетел на подобни срамни сцени като тази в Кабул. Като български посланик в Загреб, в навечерието на Трети март 2002 г., имах телефонни разговори с нашите посланици  в съседни на Хърватия страни. С учудване узнах, че някои от тях получили телефонни инструкции от МВнР в София да проведат честването на Трети март "максимално дипломатично, без да се засяга турската страна". НДСВ бе в първата година на своето управление, когата премиер бе Симеон Сакскобургготски, а външен министър - Соломон Паси.
   Посланието било ясно - да не се използва терминът "турско робство". Странното е, че въпросните посланици не получили писмено нареждане за честването на националния празник. Очевидно в София се срамували да сложат подписа си под подобен позорен документ. Затова предпочели удобната форма на устната телефонна инструкция. От която не остават никакви следи. И няма никакъв риск за чиновниците-туркофили в София.
   Инструктираните посланици спазили устната заповед и в изпратените покани за коктейла за Трети март написали следните безлични слова: "Посланикът на Република България и неговата съпруга най-учтиво Ви канят на коктейла по случай Националния празник на България - Трети март" . И нищо повече. Нито дума за турското робство, нито дума поне за договора в Сан Стефано или за освободителната руско-турска война.
   През петте години на моя мандат в Хърватия Трети март се отбелязваше не с пищен коктейл само за дипломатическия корпус. Коктейлите бяха повече от скромни - с чаша българско вино и сандвичи. Не смятах за нужно да хвърлям няколко хиляди долара на вятъра, за да нахраня ситите посланици на 40 държави, които между две лъжички черен хайвер вяло слушат нечие слово. Приемите ставаха в залите на църквата "Св.св.Кирил и Методий" - предоставена за временно ползване на българската общност в Хърватия от кардинал Франьо Кухарич. Преди това митрополит Симеон - български владика за Западна и Централна Европа, провеждаше кратка служба за душите на падналите за свободата на България и за величието на възкръсналата от пепелта българска държава. В словото на българския посланик естестено се говореше за "турско робство" . Не за "османско владичество". Турското посолство се представяше от съветник или секретар. Не от посланика, който на всеки 3 март имаше "важни служебни задължения извън страната на пребиваването". Впрочем с двамата турски посланици в Хърватия имах много добри отношения.
   Сега узнавам, че в Министерството на отбраната при управлението на ГЕРБ  е "официално прието е да се използва словосъчетанието "османско владичество"... Така бодигардът на Симеон Сакскобургготски продължава нихилистичната линия на своите предшественици. Но вече с писмено разпореждане за забрана на "турското робство".
    След като медиите раздухаха националния позор в Кабул, от военните "изтече" информацията, че полк. Лилов не се е извинявал, а само провел разговор с турския генерал. На който изяснили възникналото недоразумение. От протоколна гледна точка нещата изглеждат така: След като българският офицер е приел да разговаря с ген.Чолак за поведението на майор Благоева, той де факто признава наличието на проблем. Самото българско съгласие за среща по този въпрос е извинение пред турската страна. А признанието, че след инцидента майор Благоева е преместена на друга длъжност, е непоправима грешка, унижаваща българската армия. Защото самият акт на "преместването" е чиста проба наказание. Наказание, наложено от българското командване, по внушението на турската страна. Ако това не е позор, какво друго е?
   За да осъзнаем по-добре ситуацията, нека прогнозираме какво ще се случи на 25 март - националният празник на Гърция. Гърците извоюват своята независимост през 1829 г., но за национален празник избират 25 март 1821 г., когато започва въстанието срещу турските поробители, увенчало се с успех осем години по-късно. Аз не зная какво ще е тържеството в гръцкия контингент в Афганистан. Нито мога да предвидя дали във вътрешната интернет мрежа на международните сили гръцките военни ще публикуват съобщение. Но съм сигурен, че гръцки офицер никога не би позволил турски генерал да му държи сметка за отбелязването на националния празник.
   Ако бяхме нормална държава, майор Даниела Благоева би получила орден за достойното си поведение на Трети март. Президентът обаче кичи с държавни отличия хора от друг калибър - напр. Ахмед Доган и бизнесменът Тодор Батков. Дано след две години ордените се раздават от личност, която цени патриотизма и националното достойнство. И която не пита чуждите дали да наказва своите.  

http://www.desant.net/show-news/20038/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!