Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пенсионната реформа е схема за заблуда на хората с частни спестявания - Нова такса върху парите за втора пенсия, предлага КФН

Пенсионната реформа представлява схема за заблуда на хората с частни спестявания,

за да ги прехвърлят в държавния фонд, което е процес на национализация, коментира икономистът Красен Станчев, председател на Съвета на Институт за пазарна икономика, цитиран от Агенция „Фокус“.

Според Станчев дефицитите в Националния осигурителен институт са големи, а разходите надхвърлят многократно приходите. Така че основните мерки, които трябва да бъдат предприети е да се свият дефицитите.

„Първото нещо, което трябва да се направи, е да се отхвърли идеята за т. нар. осигурителни прагове, второто е да се обърне пирамидата – колкото е по-голям доходът, толкова е по-малка вноската в НОИ, за да има стимули за хората, дори и тези с по-високи доходи, да внасят все пак пари в Националния осигурителен институт. Това ще стимулира и онези, които имат по-ниски доходи, да ги увеличават, за да плащат по-малко данъци в НОИ“, смята Станчев.

По думите му основното нещо, което трябва да се направи, е да се премахнат причините за съществуващото положение. Най-важният фактор за увеличаването на дефицитите е рязкото увеличаване на три пъти за последните 5 години, на инвалидните пенсии.

Другото нещо, което може да се направи и вече се прави, е удължаването на възрастта за пенсионирането, коментира икономистът.

Красен Станчев подчертава, че спестяванията на хората са по-защитени в частните фондове, отколкото в държавния фонд. А идеята за въвеждане на 10% данък върху пенсиите на работещите пенсионери е неприложима. /darikfinance.bg/

Нова такса върху парите за втора пенсия, предлага КФН

Удръжката ще е до 2% от вноската и ще отива в гаранционен фонд, но ще стопи намалението на другите такси.

Нова такса до 2% от всяка вноска на хората за втора пенсия предлагат от Комисията за финансов надзор. Идеята на практика ще елиминира предлаганото от регулатора намаление на сегашната удръжка от вноските ни от 5 на до 3%.

С новата такса ще се попълва гаранционен фонд. Това стана ясно след поредната дискусия за пенсионната реформа при социалния вицепремиер Ивайло Калфин, съобщава "Сега".

Зам.-председателят на КФН Ангел Джалъзов представи на участниците пакет със законодателни промени в КСО, а Калфин обеща да ги внесе в тристранката за обсъждане с бизнеса и синдикатите.

Фондът трябва да гарантира, че в момента на пенсионирането си хората, родени след 1959 г. и работещите тежък труд ще имат по личните си партиди поне толкова средства, колкото са внесли за целия период на осигуряването си.

Така ще се неутрализира отрицателната доходност при сътресения на пазара като през 2008 г. или при системно лошо управление на парите от дружествата. Фондът ще е солидарен - от него всички ще плащаме само за допълване на партидите на тези хора, чийто частен фонд не е съумял да управлява средствата добре.

Освен от новата такса, която ще се определя всяка година по предложение на фондовете и след одобрение от КФН, гаранционният фонд ще се попълни и от първоначална вноска от всеки фонд, която ще е до 1% от нетните му активи.

За целия капиталов пазар към момента това е около 80-85 млн. лв. Фондът ще е юридическо лице, което също ще инвестира натрупаните пари - в държавни ценни книжа, а до 50% от активите - във влогове в БНБ и други банки. Не повече от 5 на сто от активите могат да бъдат в една банка.

Целта на Гаранционния фонд е да изплати определена сума пари на осигуреното лице, в случай че има разлика между размера на постъпилите по личната му партида вноски и наличните средства в партидата към момента на пенсиониране. /darikfinance.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!