Кой спечели от споразумението с Гърция? СИРИЗА връща 13-а пенсия - Германия готова да изгони Гърция от еврозоната

Кой спечели от споразумението с Гърция?

Финансовите министри от еврозоната се договориха да удължат с 4 месеца програмата за финансова помощ на Гърция, преодолявайки възраженията на Германия.

Янис Варуфакис успя да договори в петък на пръв поглед минимални отстъпки за гръцката държава от колегите си.

В Атина мерките за фискални икономии, налагани от кредиторите, се възприемат като акт на поробване на страната и нейния народ.

Но гърците са позитивно настроени към постигнатото от Варуфакис, отчита Bloomberg. Споразумението с кредиторите премахва механизма на "тройката" за мониторинг, осъществяван от представителите на ЕС, МВФ и ЕЦБ.

Също така гръцкото правителство вече няма да следва програма за реформи наложена отвън, а само ще определя приоритетите си, като след това ще търси одобрението на кредиторите за тях.

Всъщност резултатите от преговорите се възприемат в самата Гърция като победа за управляващата коалиция на СИРИЗА.

Реформите, свързани с пенсионната реформа и с пазара на труда са основните, по които има разминаване между Атина и партньорите ѝ, коментира Нора Хесе, директор на германския клон на организацията Open Europe.

Гръцките банки имат достъп до 68.3 млрд. евро, заделени от ЕЦБ за тях, посочва Хесе, и преди да започнат да изтеглят средствата си от България и задграничните си клонове в други страни, те ще поискат допълнителна подкрепа от Европейската централна банка.

Междувременно от Die Welt изчислиха, че Германия ще загуби най-много от евентуална неплатежоспособност на Гърция. На този фон не е учудващо, че немският финансов министър "неохотно" отстъпи пред исканията на Варуфакис.

Германската икономика ще загуби 92.7 млрд. евро, което е 3.3% от брутния вътрешен продукт на страната или една трета от нейния национален бюджет. /darikfinance.bg/

СИРИЗА връща 13-а пенсия за лица под минималната от 700 евро

Набелязани са повече от дузина мерки за стабилизиране и увеличаване на парите за старост и при инвалидност

Списъкът на промени, които гарантират консолидацията на основните пенсионни права и изключват нови съкращения на пенсиите, състоящ се от 14 мерки, бе представен в гръцкия парламент от заместник-министърът на социалните грижи Д. Стратулис, съобщава "Български новини". Програмата предвижда премахването на новата пенсионна система, която бе приета в съответствие с наложената от ЕС програма за икономии, както и запазване на вече установените пенсионни права.

Набелязано е отлагане на приложението на всякакви промени в осигурителната система (съкращения на пенсии, увеличаване на възрастовата граница или годините задължително осигуряване за минимална пенсия с 15 годишен стаж) и продължаване на изплащането на социална пенсионна помощ ЕКАС при валидните условия.

Ето и други конкретни мерки, залегнали в програмата:

Премахване на „клаузата” за нулев дефицит в допълнителните пенсии и премахване на предвиждането за намалени суми при прехвърляне на пенсията след смърт, както и тримесечната преоценка на вече изплатените пенсии.

Запазване на независимостта на доброволните пенсионни фондове на униформени служители.

Преразглеждане на математическия тип на еднократните обезщетения.

Връщането на 13-а пенсия за лицата с ниски месечни пенсии под 700 евро.

По-бързото отпускане на пенсии и еднократни помощи с връщане на „резервните” служители (около 200), които бяха съкратени, както и нови назначения на персонал.

Отмяна на условието за наличие на 100 дни осигурителен стаж всяка година за последните пет години за отпускането на намалени пенсии на лицата, които отговарят на останалите условия за пенсиониране.

Ускоряване на оценката на инвалидността (с актуализиране на списъка със заболявания) и отпускането на пенсии с инвалидна помощ, болнична помощ и пенсионно „покритие” по време на чакането на пенсия.

Декриминализация на задълженията към осигурителните институти за свободните професии, заверка на здравните книжки, подобряване на възможността за избор на по-нисък осигурителен клас и улесняване на пенсионирането за онези, които дължат вноски с увеличаване на валидната граница от 20 000 евро.

Осигуряване на допълнителни приходи за осигурителната система с подсилване на държавното финансиране (тристранно финансиране от държавата, осигурените лица и работодателите) и допълнителни държавни средства, които „няма да натоварват данъкоплатците и депозантите на банки”. Финансирането ще се подкрепя от учредяващия се Фонд за Национално богатство и Социално осигуряване.

Борба с укриването на осигурителни вноски и сивата икономика с неплащане на осигуровки чрез засилване на механизмите за държавен контрол (ΣΕΠΕ, ΕΥΠΕΑ към ΙΚΑ и контролните центрове на осигурителните институти), както и чрез прилагането на опростен Кодекс за осигурителното право. /blitz.bg/

Германия е готова да изгони Гърция от еврозоната

Германия и нейните съюзници са готови да оставят Гърция да напусне еврозоната, ако премиерът Алексис Ципрас не приеме условията, необходими за предоставяне на финансова помощ на страната, заяви финансовия министър на Малта, Едуард Сциклуна, цитиран от Bloomberg. 

Кредиторите на Гърция засилват натиска върху Ципрас, докато той се стреми към сделка за предотвратяване на фалита гръцкото правителство още през следващия месец.  

Но ако отстъпи пред германските искания, премиерът рискува ответен удар от страна на избирателите и партиите в СИРИЗА и управляващата коалиция, на които той обеща край на фискалните икономии. 

"Германия, Холандия и други ще бъдат твърди и ще настояват, че Гърция трябва да се отблагодари за солидарността, проявена от останалите държави-членки на еврозоната, като спази техните условия," каза Сциклуна.  

Според него "вече е достигната точката, където ще се каже на Гърция: ако наистина искате да напусне, напускайте." /darikfinance.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!