Исландия – кръстоносния поход срещу банкерската олигархия продължава

Четирима висши банкери, бивши директори на банка Kaupthing бяха осъдени в Исландия за измами и манипулации

71709852_rexfeatures_1064713e3

Докато в България вече не се говори за ръководството на БНБ и за Цветан Василев и фалиралата Корпоративна търговска банка Исландия продължава битката срещу самозабравилите се банкери, която води от няколко години насам.

Върховният съд на Исландия потвърди присъдите за пазарни манипулации на четирима бивши директори на банка Kaupthing, съобщава „Ройтерс“. Делото е знаково, тъй като демонстрира възможностите на прокуратурата успешно да съди банкери за измами.

Бившият изпълнителен директор Хрейдар Зигурдсон, бившият председател Зигурдур Ейнарсон, бившият изпълнителен директор на клона на банката в Люксембург Магнус Гудмондсон и вторият най-голям акционер Олафур Олафсор бяха осъдени на между четири и пет и половина години затвор в четвъртък.
Kaupthing се срина заради огромния си дълг по време на финансовата криза през 2008 г.

Исландските съдилища успяха да осъдят изпълните директори на трите големи банки в страната за ролята им във финансовата криза. Висши служители на Glitnir и Landsbank получиха присъди за измами и манипулиране на пазарите.

Седем от делата срещу банкери стигнаха до Върховния съд, като той потвърди присъдите в шест случаи. В близко бъдеще съдът ще разгледа още пет такива дела, а други 14 лица подлежат на разследване.

Хората са по-важни от банките

Правителството на Исландия предприе мерки, за да изпълни обешанието си да бъдат опростени по 24 000 евро от ипотечния кредит на всеки гражданин на страната. Исландския премиер Сигмундур Давид Гунлаугсон е напълно решен да изпълни предизборното си обещание, въпреки протестите на институции като Международния валутен фонд. 

Правителството увеличава и данъците на всички доставчици на финансови услуги. Самата програма ще струва 900 млн.евро и ще се финансира именно от увеличените данъци за банките и фондовете, които управляват финансови активи. 

На световния икономически форум в Давос през 2013 година исландския президент обяви:

„Успяхме, защото оставихме банките да фалират!“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!