Следвайте "Буднаера" в Телеграм

16 млрд. < 1 млрд.: Безплатни уроци по "висша" математика (за 16 млрд.)

Георги Ангелов „старши икономист” на Фондация „Отворено общество” за 1 млрд.:

„опасения, че ако се емитира нов държавен дълг, се тръгва по спиралата на спад във външните инвестиции и изпращане на лоши сигнали към европейските пазари заради вътрешната несигурност в страната”. „Очевидно правителството ще взема заеми и ще харчи, за да си плати оставането на власт”

и за 16 млрд.:
В статия във в.„Труд” от 20 февруари т.г. под заглавие „8 милиарда евро – много шум за нищо”, „старши икономистът” адвокатства за новия гигантски заем, с което правителството на Борисов заробва страната ни. Няма политически квалификации от типа „плащане за оставането на власт”, няма и помен от критика срещу управляващите. Критика все пак има, но тя е към депутатите, които критикуват заема „Борисов” – не били чели, не знаели какво са гласували преди. В страницата си във Фейсбук Ангелов брани политиката на кабинета на Четворната коалиция и най-вече 16-милиардния заем.

Радан Кънев за 1 млрд.: "Управляващите подготвят мащабни кражби в енергетиката с актуализацията на бюджета и с намерението да вземат заем от около 1 млрд. лева. Подобен заем е необясним и неаргументиран."

и за 16 млрд.:
"Историята с "новия дълг" е политическо мошеничество на опозицията, съчетано с лоша комуникация от страна на МФ. Не се вързвайте на опорни точки...... Очакваното общо увеличение на дълга за бъдещ период е максимум 2 милиарда за две години, което може да се случи само ако го гласуваме в закона за бюджета на 2016 и 2017."

Мартин Димитров за 1 млрд.:
"Актуализацията, която се прави на бюджета от което и да е правителство, означава, че не си стабилен, че имаш проблеми. Не можеш да се оправиш с бюджета и го актуализираш. Няма смисъл да се прави такъв ход в момента, защото взимайки заем, ти вдигаш лихвените нива и за бизнеса, и за домакинствата, с което влошаваш общата конюнктура." "Вижте, те мислят за оцеляване. И тази актуализация на бюджета е именно в посока оцеляване. Да има едни допълнителни пари, които да бъдат раздавани тук и там и за успокояване на общественото напрежение. Целта е овладяване, купуване на време, колкото може повече. Целта им е оцеляване, но тази цел не е в полза на България, не е в полза на българската икономика. " 

и за 16 млрд.:
"Аз, като икономист, това, което мен ме вълнува, не е тази елементарна демагогия, а България сега да се възползва от тези рекордно ниски лихвени нива и една значителна част от дълга да бъде при тези условия, което ще ни намали лихвените плащания." /hashtag-bg.com

Заемите – новият вид рекет по света и у нас

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!