Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Задният план на украинския конфликт – войната на олигарсите и връзките им с Вашингтон


Украински постер

Украйна се тресе, Меркел полага неимоверни усилия да осуети плановете на САЩ да ударят Русия, ползвайки за таран Украйна.

САЩ имитира колебливост за доставка на смъртоносни оръжия на Киев, търси улики да оправдае агресията си. Путин е в кататонен ступор.  Ако беше истински диктатор, а не медийно стъкмен за такъв, щеше да показва активност, достойна за „званието”. Мълчанието не му носи ползи. Тълкува се като признание за вина. Инатът-още повече. Силният политик е дипломат. Слабият се въоръжава, превантивно.

…А филмът си тече, всеки „епизод“ е решаващ за неговия финал… Главният герой бърза, и бързайки допуска грешки, които Кремъл не отразява. Сигурно и там са се вцепенили от толкова безочие и наглост у миротвореца…Или има и друго?!

байдън

…Хънтър Байдън, синът на американския вицепрезидент, от няколко месеца отново е директор на украинската газонефтена компания Burisma Holdings Ltd., която принадлежи на олигарха Игор Коломойски.

Същият, срещу който има доказателства за сваления Боинг край Донецк.  САЩ разми разследването,  замъгли го, и Коломойски върна синчето на работа. Пито-платено.  Бащата на Хънтър размаха пръст на германския канцлер: не подкрепя вече взето решение за правилно поведение към Русия и Украйна. Още няколко опърничави европейски лидери и  украинския шистов  газ ще изтече през пръстите им, преди  да са го „хванали”.

* * *

Пътят на Украйна извън орбитата на СССР се случи по същата схема, както в останалите социалистически държави. Тоталитарният режим завеща на избрани цялата общонародна собственост и финансов ресурс, в това число и лостът за  „изпиране” и  „парфюмиране” на присвоеното до блясък, годен за надстрояване. Тези лост бе властта, а нейният продукт – кастата на украинските олигарси. Политиците открито приклекнаха пред новите „богове” и обвързаха участието си във властта с обет за вярна служба  на патрона-олигарх, сами се превърнаха в олигарси.

През 2010 г. Украйна има 8 олигарси, а през 2011 г. те вече са  21.

Когато държавата и сферите на влияние бяха поделени, олигарсите започнаха да си мерят милиардите и влязоха в тих, но яростен съревнователен режим. През 2007 г.  всеки олигарх вече носеше на кръста си ключови политици и служители в държавната администрация, съд и прокуратура, което доведе до прогнози за бъдещи брутални конфликти между милиардерите, и потоци от невинни кръв като свидетелство за чутовния им сблъсък.

Настоящият президент на страната, Петро Порошенко, е олигарх. Бившият също. По-бившият – тоже.

П.Порошенко  започва собствен бизнес с внос и продажба на какао. През 1990-те години купува няколко предприятия за сладкарски изделия и ги обединява в групата Рошен, която става най-големият производител на захарни изделия в Украйна. Създадените от него предприятия му донасят голямо състояние и прозвището „шоколадения крал“. Разполага и със собствен телевизионен канал.

В момента в Украйна действат няколко основни олигархични клана и няма политик, останал извън олигархичната мрежа. Някои служат едновременно на няколко феодала. Как балансират „любовта си“ си, какво се налага да правят, за да не паднат от два стола, не е трудно да се предугади. Интригата в мафиотските  украински кланове минава за светски спорт.

 

Ринат-Ахметов

Донецкият клан на Ринат Ахметов

Ахметов е роден в Донецк в миньорско семейство. Татарин по произход. Според сп. Форбас Ахметов е най-богатият украинец и един от най-богатите хора в света.  Неговото богатство се оценява на 16 милиарда долара, но се предполага че притежава и други фирми чрез подставени лица. Инвестирал е  предимно в минодобива и металургията, но никога не казва как е натрупал първия си милион. Донецка област неофициално е негова собственост до обособяването й като самостоятелна република. Според някои анализатори, отделянето се е случило с активното съдействие на друг олигарх – Коломойски, като начин да изтика най-богатия украинец от пределите на региона и да го постави под свой контрол. На подобни изводи навеждат  и събития, случили след провъзгласяване на независимата Донецка република. Украинската прокуратура привика Ахметов за разговор по въпроси, свързани с ексцесии от последната зима на Майдана, както и за евентуалното му участие във финансирането на терористични формирования. Но това  е всичко. Прокуратурата остава доволна от получените отговори. Ахметов е достатъчно силен, за да си позволят да отидат по-далеч. Влиянието му върху всички украински правителства е достатъчно голямо, че стига да пожелае, както казват украинци, кървавите сблъсъци в Украйна ще спрат.  Простреляните сепаратисти с азиатски черти, за които съобщи Киев, се смятат за „негова доставка”. Официалната власт в Украйна обаче ги приписва на Путин. Ахметов няма интерес да твърди обратното. Битката му с Коломойски е още в началото.

коломойской

Кланът „Приват” е оглавяван от украинския евреин Игор Коломойски, с лично богатство около 3 милиарда долара. Ползва се с протекциите на САЩ и еврейските общности.

Притежава 200 компании, контролира 40 % от украинските медии. Притежава и футболните отбори Днипро, Днепропетровск, Арсенал – Киев и Апоел – Тел Авив. Вицепрезидент на футболната федерация на Украйна.

Той е спонсор на Юшченко, Тимошенко, Кличко и на националсоциалиста Тягнибок. Последният не е веднъж е правил изказвания, че за бизнеса  е добре руснаците и украинците да воюват помежду си. Подозират го в интригантство между Колмойски и Фирташ, тъй като получава финансова подкрепа и от двамата и има интерес от техния двубой.

Коломойски е основният сценарист и режисьор на случващото се в Украйна днес. Има информация, че е свързан и с международната организирана престъпност. В качеството си на днепропетровски губернатор, на срещата с журналисти в областната администрация, заявява: „Днес държавата е просто длъжна да конфискува имоти, коли, акции на поддръжници на „сепаратизма“….,“на всички онези, които финансират и продължават да финансират тероризма…”. Не назовава име, но всички са наясно, че визира Ахметов и Фирташ.

Николай Левченко, ръководител на Партията на регионите в Донецк, казва за Коломойски: „Подобни твърдения са направени в гняв от чувство за безполезност и предчувствие за неизбежен трагичен край. Хората с кръв по ръцете си не могат да живеят щастливо след това. Той със сигурност ще се опита да изтъргува с Киев своето, зад гърба му е неговата собствена армия, неговият батальон „Днепър“ – незаконна въоръжена формация с 5 000 войници“, за чието въоръжаване е изхарчил стотици милиони долара.

Тази характеристика е известна на милиардера, но той не оспорва подобни твърдения. Гордее се, че го считат за толкова опасен. Няколко авторитетни източници в Полша, Русия, Германия, позовавайки се на добре информирани специалисти, свързват Коломойски с трагедията на „Боинга“, разбил се близо до Донецк.

По време на работното посещение на президента на Украйна Петро Порошенко в Донецката област, Коломойски открито заявява, че никога няма да се подчини на идеята за примирие, че неговата армията ще довърши сепаратистите. Според коментари в украински форуми, именно Коломойски е предоставил на Порошенко паспорти на руски военнослужещи, за да ги използва като мотив за искане на военна помощ срещу Русия.

дмитро-фирташ

Кланът на Дмитро Фирташ

През 2012 г. сп. Форбс го поставя на четвърто място след най-богатите украинци и на 41 място сред най-богатите хора в света.Има фирми и предприятия в 11 страни, със 100 000 служители. Под негова власт са  РосУкренерго, производството на енергия и на химикали, търговията с газ, банки. Фирташ е основният партньор на Ротшилд в Украйна, чийто собствен клан действа в източната част на Украйна. Районът, в който Фирташ и Ротшилд търсят пълно влияние е Днепропетровск, Донецка област, но тук се пресичат интересите им с тези на Ахметов и Колмойски.

По време на политическата криза в Украйна /2013-2014 г./ журналисти сочат Фирташ като основен спонсор на Кличко, на сегашния премиер Яценюк, националиста Тягинбок и Евромайдана.

Фирташ е натрупал състоянието си като посредник в експортните сделки на руския газов монополист „Газпром“. Притежава телевизионни канали и торови заводи в Украйна. Отхвърля обвиненията на американската прокуратура, свързани с негов проект на стойност 500 млн. долара за добив на титан в Индия.

Фирташ е бил в близки отношения със сваления проруски президент на Украйна Виктор Янукович, подозират го в съюз с Путин, което според него е истинският повод за атаките от страна на САЩ. Щатската рокуратура  му повдигна обвинение за подкуп, очаква го съдебен процес, но той е на свобода в Австрия, с платена гаранция от 125 млн. евро.

Според някои анализатори, обвиненията срещу Фирташ  имат за цел да го отведат в САЩ, където да бъде убеден да сключи сделка с прокуратурата срещу информация за Газпром и хора, близки до Путин, които интересуват Вашингтон.

Един от основните съветници на Фирташ е Роберт Шелдън Джонс. Той е от групата на Ротшилд и от английската шпионска централа MI-6.

Фирташ контролира президентската институция в Украйна. Сам казва, че би подкрепил всеки, стига да не се казва Юлия Тимошенко.

 

виктор-пинчук

Кланът на Виктор Пинчук

Роден е в еврейско семейство, завършва с отличие висшето си образование, занимава се с научно-изследователска дейност в областта на металургията. Престижна работа, но не добре платена. И въпреки това още през 1990 г. започва да изгражда верига от предприятия, влиза в политиката. Женен е за дъщерята на бившия президент Леонид Кучма.

Пинчук е член на борда на Института за световна икономика Питърсън (Peterson Институт за международна икономика), член на Международния консултативен съвет на  Института Брукингс.

Тези институти преди  месец излязоха с доклад до американския президент и Сената  за оказване на спешна военна помощ за Украйна в размер на 3 милиарда долара за следващите 3 години. Подозират Пинчук в съществен принос за извоюваната  финансова и оръжейна подкрепа.

Хора на Пинчук са сегашният и.д. премиер Яценюк и Сергей Тигипко. Тигипко е вицепремиер на Украйна по времето на  президента Янукович.  Работил е за клана на Игор Колмойски, като председател на борда на директорите на „Приват”. Заемал е различни ръководни позиции в правителството на страната и банковия сектор. Сп. Форбс го подрежда сред десетте най-богати украинци, притежава над 1 милиард долара.

Виктор Пинчук е тясно свързан с ЦРУ и MI-6.

Носител е на Държавната награда на Украйна за принос в областта на науките и технологиите, състоянието му възлиза на около 5 милиарда долара според сп. Форбс.

 

виктор-янукович

Кланът на семейство Янукович

 Бившият президент на Украйна  стои зад кръг от фирми. Живее в луксозна резиденция, придобита по неясен начин. Контролира митниците, земеделието и инфраструктурата, има силни позиции в администрацията. По времето на Янукович  кризата в Украйна се задълбочи.

След изборната си победа през 2010 г. Янукович  посети Германия и всички се надяваха, че човекът, опитал се през 2004 г. да дойде на власт чрез изборни измами, ще започне реформи и ще стопира хаоса в Украйна  заради управленските раздори след Оранжевата революция.. Надеждите не се оправдаха, но богатството на Янукович и на негови доверени хора нарасна чувствително. Александър Янукович, най-големият син на президента,  се преквалифицира от стоматолог в предприемач и започна да строи офиси и хотели, за две години придоби и банка и стана един от най-младите милионери на Украйна.

Управлението на Янукович ще бъде запомнено и с безброй назначения на възлови места в управлението на хора, близки до семейството. Това даде основание на някои журналисти да заговорят, че фамилията Янукович  е също толкова сплотена, както сицилианските мафиотски фамилии. След като бе изгонен от Украйна, Янукович се премести в Русия, спрягат го за съветник на Путин, и не се изключва вероятността да направлява дистанционно конфликта в страната.

За клана, занимаващ се с търговия на оръжие, военните технологии и наркотрафика, никой не смее да говори открито. За босове на този клан се спрягат различни имена.

Вадим Рабинович, гражданин на Израел, Украйна и Унгария. Политик, бизнесмен, медиен магнат, заемал ръководни длъжности. Председател е на Украинския еврейски конгрес, съпредседател на Европейския еврейски парламент. Сергей Максимов и семейство Деркач също са сред заподозрените.  Старият Деркач е бивш шеф на украинската държавна сигурност. 

Между редовете.com
( По материали в украински, американски и български информационни сайтове )

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!