Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джулието Киеза: Официалната версия за 11 септември е обида за ума

Джулието Киеза

Джулието Киеза е италиански журналист и политик. Над 20 години е бил кореспондент в Москва на "Унита" и "Ла Стампа".

От 2004 г. е депутат в Европейския парламент. Интересуват го теми, свързани с глобализацията и екологията. Автор е на няколко книги, издавани и превеждани в Русия, Италия, САЩ, Япония, Китай, Германия и др. Води авторски рубрики в различни световни издания, канят го като политически коментатор в телевизии и радиостанции.

Киеза е един от сценаристите на филма "Зеро" ("Нула - разследване за 11 септември"), чиято премиера се състоя в събота в кино "Одеон". Журналистът бе гост в София по покана на фондация "Славяни", Съюза на българските филмови дейци и Съюза на българските журналисти.

- Г-н Киеза, с какво версията за събитията в САЩ на 11 септември 2001 г., показана във филма "Зеро", направен по ваш сценарий, е по-различна от други подобни, които са в разрез с официалната позиция на американското правителство?

- Има много общи елементи, но в нашия филм търсихме и намерихме хора, които са свидетели на станалото на 11 септември и те направо говорят за случилото се. Тоест това са факти, а не наши - на екипа, създал филма, разсъждения и мнения. В "Зеро" са показани редица документи, които преди нас никой не е разкрил. Направен е и анализ на 19-те терористи: кои са те, откъде са, как получиха виза за САЩ, по какъв начин успяха да влязат в страната и т.н. Това е напълно оригинално разследване - смятам дори, че е един от най-съществените елементи във филма. Заснехме свидетел - самия консул в Саудитска Арабия, който е издал визите. Тези, така наречени терористи, са били подготвени от самите Съединени щати, те са влезли в страната с помощта на ЦРУ. Затова как могат да бъдат наричани терористи, ако са били най-малкото двойни агенти?

Ние също така доказахме, че фирмите, които помагаха с оръжие и платиха на тези хора, са свързани с Пентагона. Дори имаме името на една от тях, която е много активна: MPRI - Military Professional Research Incorporated. Същата тази фирма има и твърде любопитна история: тя е инструктирала и грузински военни. Тоест историята се повтаря и продължава.

Това е явна методика, когато Пентагонът не получава достатъчно пари и разрешение от Конгреса и използва други структури - уж частни, които извършват тази дейност. Имаме сериозни улики във филма, че "Ал Кайда" всъщност означава база данни - това е списък с имена, с които ЦРУ и Пентагонът са разполагали още преди 11 септември. Това обяснява и факта, че само три дни са им потрябвали, за да разкрият всички имена на извършителите на атентатите. Такава мълниеносна операция! Те нищо не са знаели преди това, а само за три дни са успели да разберат целия списък с терористи, който бе оповестен от самия директор на ФБР!

Значи те са притежавали други елементи. Ние знаем, че повече от 100 човека от този списък отдавна са били под наблюдението на ЦРУ, ФБР, Мосад и други секретни структури. Тоест цялата версия, че на 11 септември САЩ внезапно са били атакувани от 19 неизвестни терористи, е несъстоятелна, тя противоречи на всички данни. Затова - нека ни кажат истината, а после вече ще можем да дискутираме по темата. Версията, която бе официално съобщена, е пълна глупост, това е просто оскърбление за ума на тези, които са способни да размишляват независимо. Толкова е явно, че те нагло лъжеха.

- Не смятате ли, че поехте на раменете си тежък и дори непосилен товар да убедите света, че американците излъгаха за 11 септември?


- Не става дума за всички американци, а само за определена група хора, защото обикновените американци са бедни, те са жертви. Затова аз съм солидарен с тях, понеже те също са понесли тежък удар, не само ние, те първи са го усетили на 11 септември 2001 г.

Не смятам, че постъпката ми е необичайна, някои дори я наричат героична. Когато започнах да се занимавам с това, аз знаех, че по този начин ще се сблъскам с най-мощните хора на планетата. Аз ги познавам великолепно. Разбирате ли? Познавам ги. Писал съм и книги за това. Аз така разсъждавам: просто имам лична чест и, когато сутрин се бръсна, искам в огледалото да се гледам, без да се мразя. Аз имам дълг да кажа това, което съм видял и разбрал - нито повече, нито по-малко. За мое лично удовлетворение.

- Вие повече от 20 години работихте в Русия. Какво е мнението ви за днешната политика - вътрешна и външна, на тази страна?


- Да уточним: първо работих в Съветския съюз, а после в Русия. Оттам е и идеята ми, че трябва много щателно да се анализира информацията за събитията, която ни се подава. Аз видях, че цялата история за разрушаването на СССР бе написана под ръководството на победителите. Цялата история, която ние знаем за краха на Съветския съюз е фалшива. С очите си всеки ден гледах, как западните средства за масова информацията лъжат. Подкрепяха безотговорните хора като Елцин и неговия екип, защото те бяха съюзници на Америка. Това ме накара да започна да изучавам тази тематика, да анализирам поведението на средствата за масова информация, да размишлявам, как те могат да манипулират общественото мнение.

Но сега, откровено казано, съм доволен, че отново се появи силна Русия. И не защото имам носталгия по миналото. През всичките години след разпада на СССР светът беше еднополюсен, тоест тези, които победиха, се смятаха за свободни. Но над планетата надвисна голяма заплаха: наближава криза с водата, храната, климата... Тази система рухва, а те продължават упорито да залагат на войната, което е трагично за всички. Затова сега, когато виждам, че Русия е в състояние да противодейства, го приемам като успокоителен елемент. Разбира се, светът не е двуполюсен, той по-скоро вече е многополюсен. Русия съществува, и е добре, че този факт бе припомнен.

За света има два варианта: да воюва или спокойно да се обсъждат на маса наближаващите проблеми за това, че ресурсите са ограничени, че безкрайното развитие е невъзможно, и, отчитайки реалните обстоятелства, да се започнат да се водят преговори и да се приемат колективни демократични решения на базата на законите на международния живот и на базата на консенсус. Не бива Русия да бъде източник на страх. Да, силна е, но тя може и да помага на Европа.

- В този контекст как тогава ще обясните войната между Русия и Грузия?


- Това е война на Грузия срещу Русия. Очевидно е. Искам да подчертая, че аз бях единственият член на Европарламента, който още миналата година отиде в Цхинвали. Казах това, което видях. Аз разговарях с хората и написах голям репортаж за "Ла Стампа", в който подчертавах, че грузинците готвят война срещу Русия. А Западът не виждаше това.

Възниква и друг въпрос: как и защо Саакашвили започна атаката, нарушавайки всички правила, кой го посъветва да го направи? Аз напълно изключвам версията, че той действаше самостоятелно. В Грузия имаше толкова много американски съветници, инструктори, дипломати, военни и т.н. Мислите ли, че движението около Северна Осетия на хиляди хора не бе забелязано? Разбира се, че американците го знаеха и най-малкото си мълчаха.

Имаме не само улики, но и доказателства, че всичко бе планирано, при това не за един ден, а в продължение на няколко седмици и месеци. Така че изводът ми е еднозначен: днешното ръководство на Съединените щати е опасна група хора, опасна за всички нас. Колкото повече време те остават на власт, толкова по-големи сътресения ни чакат.
Аз критикувах и позицията на Москва в Чечня. Но в случая с Грузия не Русия е търсила конфронтация. Сега виждам, че ситуацията явно се промени.

Тези дни имах срещи с президента Дмитрий Медведев и премиера Владимир Путин. Сега ръководството на Русия разбира, че ситуацията е различна, нова, но опасността нараства. Искам да цитирам само една фраза на президента Медведев, който каза: "Нощта на 8 август разруши всичките ни илюзии. След тази нощ ние нямахме повече илюзии по повод поведението на САЩ".

- Мислите ли, че Съединените щати някога ще си признаят тези грехове, в които ги обвинявате? И какви ще са последиците за света от това?


- Това много трудно би могло да стане. Откровено казано именно затова с голяма предпазливост разсъждавам върху хода на изборите в САЩ. Много хора казват, че ако спечели Обама, ситуацията ще стане по-добра. Възможно е и така да стане. Но все пак аз виждам: проблемите, които стоят пред американския народ, са толкова гигантски, че е нереално да се мисли, че може да се формира нов политически елит, който да е способен да им каже истината.

Представяте ли си новият президент веднага след изборите да направи телевизионно обръщение, което да се излъчва по всички канали, и да каже: "Драги сънародници! През последните 60 години ние живяхме извън границите на възможностите. Страната ни има толкова големи дългове, че ние не можем да ги платим. Живеем за сметка на всички останали народи в света. Способни ли сте да започнете лека-полека да живеете по друг начин - по-скромно, да делим властта си с други държави... Ако сте способни, ще можем да започнем развитието на друга Америка".

Мисля, че ако се появи такъв президент, той незабавно ще бъде убит няколко часа след подобно изявление. Не завиждам на бъдещия държавен глава на САЩ, но се надявам той да бъде по-умен от досегашния.

- България все още се намира в еуфория от факта, че е приета в Европейския съюз. Има ли нещо, от което страната ни трябва да се пази, заради това членство?


- Много се радвам, че България е част от Европа. Това е много важно. Опасността за страната ви идва от нейното членство в НАТО, а не в ЕС. Подкрепям изцяло членството на България в ЕС, но защо в НАТО?
Ако алиансът ни помага да намалим риска или да се увеличи всеобщата безопасност, тогава - да. Но виждаме, че това не се случва, а само влошава ситуацията. Защо да се разширява НАТО? Това в интерес на Европа ли е? Не! В интерес на България ли е? Не! Това е в интерес на САЩ. По този начин те са разширили военното си присъствие в Европа, както влиянието и контрола си. Те контролират всичките ни действия и определен брой държавни ръководители. Не мога да назова имена и да посоча конкретни български политици в това число. Но виждам, че в Европарламента постоянно действа определена група депутати в определено направление. Може би случайно, може би по убеждение. Но това не е в интерес на Европа. Такова НАТО не ни е нужно!

Когато започна разпадът на Съветския съюз, на Горбачов бе дадено обещание, че НАТО ще помогне. Но стана обратното: Варшавският договор бе разрушен окончателно, а алиансът продължи да се разширява. Защо? Никой не ни обясни, защо. На кого е било нужно, например, присъствието на НАТО в прибалтийските държави? Да ги защитава от кого? От Русия ли? За всичките години, докато работих там, не съм видял никаква заплаха за прибалтийските републики от страна на Русия. Точно обратното.

Дори в една от книгите си Збигнев Бжежински е писал, че е необходимо Русия да бъде разрушена окончателно. Не Съветският съюз, а Русия! Тя да бъде трансформирана в конфедерация, защото ако остане толкова голяма, Русия винаги ще възпрепятства развитието на американското глобално доминиране. Все по-добре се изяснява идеята за разширяване на НАТО. И алиансът го прави постоянно. И по този начин притиска Русия. И Грузия иска да влезе в НАТО, и Украйна... Но какъв е лимитът на това разширяване? Какво тези държави могат да очакват от алианса? И какво НАТО очаква от Русия? Че тя непрекъснато ще отстъпва? Ситуацията в Грузия обаче показа, че Русия вече няма да отстъпва. И сега пактът трябва да започне да си прави нови сметки.

Автор: Альона Нейкова, bulgaria-italia.com

Владимир Путин атакува: САЩ причиниха атентатите от 11 септември!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!