Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Адвокат намери цаката на ЕРП-тата

Юристът води близо 300 дела, печели повечето от тях

Освен с протести, клиентите на ЕРП-тата могат да си върнат надвзетите пари с дела срещу монополистите

От няколко години варненски адвокат води истинска битка с монополиста „Енерго-Про”, за да защити клиентите си с надписани сметки за ток, пише „Преса”. В момента делата са близо 300, очаква се повечето от тях да приключат до лятото.

А за да бъдат максимално убедителни, адвокат Красимир Тодоров и колегите му са станали истински специалисти по Закона за енергетиката и знаят тънкости от кухнята на ЕРП-то. Затова от началото на годината те са спечелили вече 90 дела в цялата страна, а са загубили само 3.

Тодоров и екипът му си имат свое ноу-хау, възползват се максимално от възможностите, които дава Законът за енергетиката. На помощ идват и колекторските фирми, които иначе се занимават със събиране на просрочени задължения.

Не става дума за престъпна схема, а за за използване на законови възможности, та потърпевшите от енергото граждани да не останат с пръст в устата, твърдят юристите. Те работят по два начина с клиентите си.

Ако съответният гражданин не си е платил сметката към ЕРП-то и съответната глоба и няма пари да се издължи, той бива насочен към колекторска фирма. Фирмата взима дълга на цесия и завежда дело срещу енергото, като оспорва сметката. Ако загуби, поема загубите, ако спечели, печелят и тя и клиентът й.

Чрез договора за цесия, „ужиленият” от „Енерго-про” пести адвокатския хонорар, държавни такси и пари за съдебни изпълнители. Според сметката на адвокат Красимир Тодоров при надписана сметка за 1000 лева, тези такси струват 900 лева. А по предлаганата схема, клиентът ще прибере 800 лева от неправомерно взетите му от енергото.

Другият вариант се прилага, ако клиентът вече си е платил сметката на ЕРП-.то.Тогава адвокатите завеждат дело от негово име срещу доставчика и обикновено го печелят. След това отново следва договор с колекторска фирма, като тя прибира парите от енергото.

Според адвокат Тодоров, потребителите на ток са ощетявани всяка година с милиони левове и въпреки натиска от страна на моноолиста, той възнамерява да продължава работата си. /БЛИЦ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!