Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Учени доказаха “конспирация”: нефтът е причина за намеса в чужда война

петролни войни

Изследователи за пръв път представиха доказателство за това,

което доскоро беше конспиративна теория – че нефтът често е причина за намеса в чужда война.

В последните години, страни които се нуждаят от нефт намират причини да се намесват в политиката на държави, които са богати на този ресурс и това би обяснило американския интерес спрямо Ислямска Държава в Северен Ирак.

Изследователи от университетите от Портсмут, Уоруик и Есекс създадоха модел, по който трети страни се намесват в граждански войни на други държави и се изследват икономическите им мотиви.

Те откриха, че решението на третите страни да се намесят се доминира от тяхната нужда от нефт и е над исторически, географски и етнически мотиви.

Гражданските войни заемат над 90% от всички въоръжени конфликти след края на Втората световна война и изследователите са съставили почти изчерпателен списък на 69 държави, които са имали граждански войни между 1945 и 1999г. В около две трети от гражданските войни в този период е имало намеса от трета страна или външна оранизация.

Д-р Петрос Секерис от Университета на Портсмут, д-р Винченцо Бове от Университета Уоруик и д-р Кристиян Скред Гледич от Университета на Есекс, искали да открият кои фактори правят по-вероятна военната намеса на трета страна в съществуваща вътрешнодържавна/гражданска война в някоя страна.

Д-р Секерис: “Открихме ясно доказателство, че страните с потенциал за производство на нефт е по-вероятно да получат външна намеса, ако избухне гражданска война.”

“Военната намеса е скъпа и рискована. Никоя държава не се намесва в гражданската война на друга страна без да балансира цената на тази намеса и собствените стратегически интереси и вероятните ползи.”

“Искахме да отидем отвъд конспиративните теории и да извършим внимателен анализ за да видим, дали нефтът действа като икономически стимул в решението дали да има намеса във вътрешната война на друга държава.”

“Резултатите показват, че третите страни са по-мотивирани да се присъединят във войната, ако имат финансов интерес.”

Сред откритията, публикувани в Journal of Conflict Resolution, са:

Д-р Бове заявава: “Преди ИДИЛ да приближи богатия на нефт Кюрдистан в северен Ирак, групировката рядко се появяваше в новините. Но когато ИДИЛ приближи нефтените полета, обсадата на Кобани в Сирия стана водещо заглавие и САЩ изпрати безпилотните самолети да бомбардира ислямистите.”
“Ние не твърдим, че нашите открития могат да обяснят всяко решение за намеса във войната на чужда държава, но резултатите ясно показват, че нуждата от нефт мотивира значителен брой от решенията за намеса в граждански войни в периода след Втората Световна война.”

“Жаждата за нефт често се излага като логично обяснение зад намесата в Либия и липсата на намеса в Сирия. Много твърдения често са елементарно, но след задълбочен и систематичен анализ ние открихме, че ролята на икономическите стимули е ключов фактор в намесата”

Изследването откри, че трета страна е много вероятно да се намеси, ако:

Сред примерите дадени от изследователите са американските намеси в гражданската война в Ангола между 1975г и края на Студената Война и в Гватемала, Индонезия и Филипините. Също така американската подкрепа за автократичните богати на нефт държави. Цитирани са и намесите на Великобритания в гражданската война в Нигерия от 1967-1970г, в контраст с ненамесата в гражданските войни в други бивши колонии, които нямат нефтени резерви (Сиера Леоне и Родезия, по-късно Зимбабве); и намесата на СССР в Индонезия (1958г), Нигерия (1967-68) и Ирак (1973г)

Изследователите казват, че на другия край се намират богатите на нефт държави, включително арабските държави в Персийския залив, Мексико и Индонезия, които не се месят военно в гражданските войни на други държави, дори да разполагат с модерни и добре въоръжени армии.

С увеличаването на енергийната независимост на Запада и Китай, който се превръща във все по енергийно зависим, стимулите за трети държави да се намесват в чуждите войни вероятно ще се променят в бъдеще, смятат експертите. /desinfowar.wordpress.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!