Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Военните може да поискат помощ от НАТО за охрана на небето

Само с два летящи изтребителя България няма да може да изпълнява задачите си

МиГ-23 подготвени за унищожаване. Доброславци

Заради лошото състояние на бойната ни авиация в Министерството на отбраната (МО) е обсъждана възможността да бъде поискана помощ от НАТО за охрана на въздушното пространство. Това научи "Сега" от източници от МО.

За този сценарий неофициално се говори от няколко месеца. Причината е, че от май Военновъздушните сили (ВВС) може да останат само с два летящи самолета МиГ-29. За тази опасност алармира в края на миналата седмица командващият ВВС ген. Румен Радев. Само с два летящи изтребителя България няма да може да изпълнява задачите си по Air Policing - мирновременна дейност по охрана на въздушното пространство, осъществявана в Интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО.

"За съжаление възможностите за удължаване на ресурса през 2015 г. вече са изчерпани за голяма част от техниката. Това означава, че ако не се вземе решение и продължи тревожната тенденция за нефинансиране на авиацията, рискът от тежки авиационни инциденти и от загуба на критични способности и на въздушен суверенитет нараства неимоверно много. Дълбоко вярвам, че в екстрен порядък ще бъде намерено необходимото решение.

Надявам се то да има подкрепа на всички нива и че този важен за България въпрос ще бъде решен. Ние не искаме през 2015 г. да отчетем, че България е спряла да носи бойно дежурство по Air Policing. Това са необратими процеси, ако то спре", коментира ген. Радев. Въпросът за бъдещето на бойната авиация стана особено болезнен, след като военният министър Николай Ненчев заяви, че България няма да поднови изтичащия през септември договор с Русия за ремонта на МиГ-29. Плановете на МО са сервизът да се даде на Полша.

За възможността друга държава да поеме изпълняването на дежурствата от друга държава не се говори за първи път. През март м.г. авторитетното издание IHS Jane's обяви, че Гърция може да поеме изпълняването на натовската задача на България. Повод за това стана одобреното споразумение между България и Гърция за презгранични операции за Air Policing. Страната ни има такива споразумения още с Румъния и Турция. Тогава обаче от МО и ВВС категорично отхвърлиха информацията./БЛИЦ

Унищожаването на Българската Армия и нещо за НАТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!