Учебник за 3-ти клас хвали Османската империя

турско робство

Учебник по предмета „Човекът и обществото” за трети клас представя едностранчиво – само в положителна светлина, османското владичество, оплакаха се пред „Труд” възмутени родители.

„След османското завладяване българите запазили християнската си вяра, езика и достойнството си – пише в книжката, издадена от „Просвета”. – Повечето българи живеели в села. В много села заедно живеели мюсюлмани и християни. Те се сближавали в труда, обменяли думи, песни, танци, обичаи, споделяли празници. Хората от всички вероизповедания плащали данъци на държавата.” Уточнява се само, че немюсюлмани не можели да служат в армията и администрацията.

Учебник за 3-ти клас хвали Османската империя

Учебникът обаче пропуска да спомене за многобройните данъци, с които са облагани иноверците.

Например диш-хакъ – зъбен данък, плащан от домакина, загдето “правоверният” си е хабил зъбите с неговата “гяурска” храна, или девширме – кръвен данък, събиране на християнски момчета за еничарския корпус. Не се споменава и Баташкото клане.

„Аз сега на кого да вярвам бе, мамо?”, питала дъщерята на наша читателка, която в семейството е получила и друга гледна точка за този спорен период в българската история.

Като чете учебника, човек се чуди дали Левски и Ботев не са били душевноболни, та са се борили срещу султана, коментира родител. /trud.bg/

Пророчеството за падането на България под турско робство и за освобождението й

България под турско-еврейско робство (ХIV-ХIX в.)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!