Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Истината за застоялата храна: Най-популярните търговски трикове

Продажбата на престояла храна в големите супермаркети не е новост, ето как я подобряват

За разлика от европейските пазари, където се правят масови намаления за продажба на храна, преди изтичане на срока на годност, на балканските пазари е стара практика да се продават застояли стоки за пресни.

Вижте кои са най-популярните трикове за продаване на престояла храна като прясна:

Лимонтузу и лайка за свеж вид и премахване на миризми

За да издържи по-дълго месото, често в него се добавят лимонтузу и витамин С, които изкуствено удължават срока му на годност. Също така, пиле, свинско и телешко месо се потапят в чай от лайка, при което се губи неприятната миризма от дългото стоене.

Светлината и подправките крият застоялото месо

В месната промишленост, търговци и касапи, често се прибягва и към визуална манипулация на купувача. Така например, хладилните витрини имат червено или лилаво осветление, което прави месото да изглежда като току-що пристигнало от кланицата. Престоялото месо, което започнало да променя цвета си, или да изсъхва от застояването, често се „маскира“ като се маринова в пикантни подправки и масла, а след това се продава като маринован специалитет. Въпреки това, най-лесният начин да се пласира застояло месо, е от него да се направят бургери и кюфтета, пише македонското издание mkd-news.com.

Вода и лед за плодовете

Плодовете, особено зелената салата, зелето и краставиците, търговците често пръскат с вода, в която има малко препарат за съдове, за да бъдат по-бляскави и да изглеждат чисти. Плодовете и зеленчуците понякога се съхраняват и върху лед, с цел по-дълго да останат пресни, а се случва и да бъдат намазани с тънък слой масло, за да изглеждат свежи и бляскави.

На килограм

Стоката с изтекъл срок на годност често се разопаковат и се продават на килограм. Това се прави с бонбоните, пудингите, сладкишите.

Срок на годност — неизвестен

Търговците понякога могат да манипулират срока на годност като поставят на храните стикери, на които е посочена далеч по-късна дата от тази реалния. Ако има възможност, срока на годност често ще се размазва, така че вместо дата остава само петно от мастило. Ако срокът на годност е отпечатан на пластмасовата опаковка, някои търговци се опитват да го надраскат. /razkritia.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!