Швейцария се отвърза от еврото, франкът до небето

Швейцария се отвърза от еврото, курсът на франка скочи с 30%

Швейцария се отвърза от еврото и цената на националната й валута рязко скочи. От Централната банка заявиха, че се отказват от поддръжка на ограниченията за курса на еврото спрямо швейцарския франк, тъй като тази мярка вече не е оправдана, на фона на поевтиняването на единната европейска валута на световния пазар.

Досегашната политика на банката не позволяваше курса на еврото да падне под 1.20 франка.

След неочакваното решение цената на единната евровалута падна с 28 процента спрямо швейцарския франк и в момента се търгува за 0,8946 франка за едно евро. Швейцария скъса с еврото, франкът до небето

Ограничението бе въведено през септември 2011 г. в опит да се спре поскъпването на швейцарския франк, който традиционно е „сигурно убежище“ за инвеститорите на валутния пазар. Тогава дълговата криза в еврозоната бе в разгара си, а силният франк е сериозен проблем за швейцарските износители, които трябваше значително да намалят цените си, за да останат конкурентоспособни.

„Тази крайна и временна мярка просто защитаваше швейцарската икономика от сериозни щети“, посочи централната банка. Те обаче се отказаха от ограничението, заради падането на еврото, което предизвика истинска буря на пазара.

Новината за скока на швейцарските франкове предизвика истинска паника в Хърватия. Повишаване цената на швейцарската валута ще повиши и лихвите по кредитите, което ще се отрази на гражданите.

Швейцарските предприемачи също негодуват от ръста на валутата. Акциите на швейцарските компании паднаха до нулата на борсата, а загубите са за над 100 милиарда евро.

Причината за цялата тази паника е фактът, че силния франк ще се отрази негативно както на европейските търговци, които се опитват с Швейцария, така и на швейцарските предприемачи, които се опитват да търгуват на европейските пазари. Единствените, които ще имат полза са предприемачите и борсовите спекуланти, които се възползват от земетресенията на валутните пазари.

Отслабването на еврото, спрямо долара, а сега и на швейцарската валута, сериозно застрашава икономиката в еврозоната. В опит да се спасят от кризата, много от държавите в ЕС вече открито лобират, за премахване на санкциите срещу Русия и завръщане на руските пазари, за да излезе общността от финансовия колапс, който се задълбочава. /razkritia.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!