Блумбърг вещае 15 войни през 2015 - предвижда украински сценарий за цяла Източна Европа

В песимистичния пътеводител се предвижда украински сценарий за цяла Източна Европа

Резултати от плануваната война в Сирия
Резултати от плануваната война в Сирия

В света има риск от появата на нови горещи точки. Агенция Блумбърг публикува песимистичната си прогноза за конфликтите през 2015 г.

Сред първите кандидати са страните от Близкия Изток – Сирия, Иран и Израел, - където могат да избухнат конфликти. Конфликти може да започнат и в Нигерия, която е на границата на краха заради ниските цени на нефта, а радикалните групировки набират сила.

Всичко това присъства в доклада с ироничното заглавие „Песимистичен пътеводител за света през 2015 г.”. Въз основа на проучване на експерти в областта на външната политика, военното дело и икономиката информационната агенция посочва местата, където скоро ще стане много лошо.

Общо, според Блумбърг, на планетата има 15 места, в които обстановката е най-напрегната. Ясно е, че рисковете на едни места са по-малки, отколкото на други, но агенцията предрича конфликт дори между Китай и Япония.

Разбира се, основната „гореща точка” е Сирия и намиращия се наоколо регион. Според Блумбърг войната от Сирия ще се пренесе в Ливан, Йордания, Турция и извън нея след „Ислямска държава”.

Експертите очакват и сближаване на талибаните от планинските пущунски райони на Афганистан и Пакистан с бунтовниците от „Ислямска държава”. В списъка с главните фигури е вече и „горещата точка” Украйна.

Песимистите от агенцията са убедени, че конфликтът ще продължи и натискът върху Москва също. А други експерти предричат за цялата Източна Европа украинския сценарий.

След прочитането на „Песимистичния пътеводител” нещо не се връзва. Защо ли конфликти ще има навсякъде, освен в Америка. Парадокс, но Блумбърг изглежда смята, че това е единственото пригодено за живот място на планетата през следващата година. Или вкъщи не е хубаво да мърсим, а още повече да нагнетяваме атмосферата за и без това потресените от Фъргюсън американци, коментира „Гласът на Русия”.

А политолозите обвиняват вече самата агенция за лобиране интересите на финансистите. Те директно били показвали кой е печелившият конфликт през следващата година, къде може да се вложи и кой режим е най-лесно и евтино да бъде сменен. /blitz.bg/

САЩ не ни изоставят! Напротив, подготвят ни ударно за... фронта

Служител в АНС: Заради огромния си дълг, САЩ тласка Европа към война с Русия

Шефът на Raiffeisenbank: САЩ ще се борят с Русия до последния европеец

САЩ: Трябва ни трета световна война, за да излезем от кризата!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!