Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай отново блокира достъпа до Gmail!

Статистика от Google показва, че достъпът до Gmail от Китай е отрязани.
Статистика от Google показва, че достъпът до Gmail от Китай е отрязани. (Google.com)

Китай блокира достъпа до Gmail, спира ползването и на търсачката като цяло

Китай блокира достъпа до популярната услуга на Google, Gmail, според данните от Google и анализите на Dyn Research.

Трафикът на интернет в Китай е паднал до нулата, според докладите на компанията Google, която получава информация в реално време за използването на услугите си.

Според Dyn Research, известна фирма за интернет анализи, вероятно става въпрос за блокиране на достъпа до Gmail.

„Китай имат няколко начина да блокират интернет съдържанието. Един от по-радикалните начини е да се блокира интернет достъпа посредством IP адрес и когато това се направи, се блокира цялото съдържание на този IP адрес“, съобщи заместник-директорът на Dyn Research.

Според него, по-голямата част от потребителите в Китай имат достъп до Gmailпосредством IP адреси в Хонконг, които са блокирани. Той съобщи, че са проверени шест различни локации и всички те са недостъпни.

По-рано тази година, Китай блокира всички услуги на Google. Подобни прецеденти имаше и през 2009, и през 2012 година заради конфликт между интернет гиганта и китайското правителство. През 2010 г., Google, публично заяви, че повече няма да цензурира търсачката в Китай, ход, който компанията призна, че би могъл да означава оттегляне от страната като цяло, в бъдеще.

Както е известно, правителството на Китай налага изключително сурова цензура на съдържанието, което е достъпно до китайските потребители. Също така тук се следи споделянето на информация в различни социални мрежи, а преди няколко месеца, властите дори забраниха използването на twitter.

В същото време местни специалисти разработиха собствена мрежа за микроблогинг, а се говори, че се планира и разработване на китайски вариант на Фейсбук, който да позволи на властите да изолират отново гражданите си от световната социална мрежа. Причината за това е желанието на правителството да наблюдава и контролира всяка стъпка на гражданите в интернет. И да налага цензура върху съдържание, което сметне за опасно или неуместно. /razkritia.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!