Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Български Фалун Дафа практикуващи задържани в Белград

dscn1067

БЪЛГАРСКА ФАЛУН ДАФА АСОЦИАЦИЯ 

Преди Третата среща на върха в Сърбия, седем български и двама руски граждани бяха задържани в Белград 

Седем български и двама руски граждани, които живеят в България, бяха отведени от полицията от хостел „Big Hostel“ в Белград, Сърбия, около 22 часа снощи. Те са задържани извън града и още са там, според информация на Българското посолство в Белград.

Никой от тях не е престъпник. Всички са Фалун Гонг практикуващи и доброволци за човешки права. Те пътуваха до Белград на 14 декември 2014 г., за да участват в планирани мирни демонстрации срещу нарушаването на човешките права в Китай, които бяха отказани от властите в Сърбия, преди и по време на Третата среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай, която ще се проведе на 16 декември 2014 г. в Сърбия.

Координаторът на Фалун Дафа в България се свърза с посолството ни в Белград и с Министерството на външните работи на България още в ранните часове на деня, но до следобед от консулството не можеха да открият българите и двамата руснаци никъде в полицейските участъци в Белград. Около 15 часа от консулството ни в Белград потвърдиха в телефонен разговор с българския координатор задържането на деветимата практикуващи извън Белград и че са добре.

Българската Фалун Дафа Асоциация изпрати преди два дни писмо до министър-председателя на България г-н Бойко Борисов по повод на предстоящата среща в Белград, подписано от практикуващи от 16 държави от Централна и Източна Европа, с което го призова да повдигне въпроса за спазването на човешките права в Китай на предстоящата среща с китайските си колеги. Такива писма бяха разпратени до министър-председателите на държавите от Централна и Източна Европа, участници в срещата на върха в Белград.

Вчера двама хърватски и един словенски практикуващ са върнати от границата на Сърбия и не са успели да влязат в страната.

-----

Фалун Дафа, още известна с името Фалун Гонг, е китайски метод за личностно усъвършенстване, базиран на древните традиции за постигане на физическо и духовно подобрение. Изключителната популярност на практиката в Китай и над 100 милиона последователи предизвикват завистта на лидера на Китайската комунистическата партия – Цзян Цзъмин, през 1999 г., когато той нарежда пълното унищожение на практиката с всички средства. Вече 15 години последователите на Фалун Дафа в Китай са затваряни в трудови лагери без съд и присъда, психиатрични клиники, затвори, центрове за задържане, и върху тях се използват редица методи за изтезания, включително насилствено отнемане на органи.

През декември 2013 г., Европейският парламент прие резолюция, която осъди насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай. Документът препоръчва страните-членки на Европейския съюз публично да осъдят злоупотребите с органи за трансплантация в Китай и да осведомят за това своите граждани, пътуващи до КНР. Подобна резолюция се придвижва за гласуване и в Конгреса на САЩ.

Това е и една от основните причини Фалун Дафа асоциациите в страните, участнички в срещата в Белград, да разпространят информацията до правителствените си делегации, които бяха призовани да коментират въпроса за човешките права и отнемането на органи в Китай.  

Лица за контакт:
Милена Атанасова – Българска Фалун Дафа Асоциация, тел.++359 878 169 523
Екатерина Желязкова – Българска Фалун Дафа асоциация, тел. ++359 886 254 384
Деян Маркович – координатор на Фалун Дафа в Сърбия, тел.++381 633 51652

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!