Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Наш европроект изуми Брюксел, искал яхта за селски туризъм

Яхта за селски туризъм

Наш европроект изуми Брюксел:

Сестра на агрочиновничка е поискала европари за яхта, джип 4х4, лодка и мултифункционално ремарке с един проект от Програмата за развитие на селските райони. Финансирането е отказано, след като това лято Брюксел наложи забрана за подобни субсидии на България.

Мегапроектът е подаден през 2013 г. от ЕТ „Гергана Савова – 7“, е видно от справка на Държавен фонд „Земеделие“ в отговор на въпроси на „Труд“. Той включва закупуване на яхта „Tempest 770 WORK“ с цена 95 810 лв., моторна лодка за организиране на туристически турове - CAP 28 за 262 000 лв. плюс мултифункционално ремарке към нея за 20 000 лв. В проекта е включено и закупуване на високопроходим автомобил 4х4, BMW X5 с цена 150 000 лв.

Дружеството е собственост на Гергана Савова. Това лято сестра й Цветомира Савова стана съветник на бившия служебен министър на земеделието и сега аграрен зам.- министър Васил Грудев точно по програмата за селските райони. През 2013-та, когато е подаван проекта за луксозните возила, Цветомира се е явявала като представител на друга фирма на сестра си, „Алфа солюшънс 7“. Тя е консултантска фирма и предлага разработване на проекти за фермери по същата Програма за развитие на селските райони. На сайта на община Бяла Слатина има съобщение от 18 септември 2013 г. за реализация на проект „Спортна площадка в жк „Сладница“. Там изрично е написано, че е „присъствала г-жа Цветомира Савова - представител на „Алфа солюшънс 7“ ЕООД - фирмата, консултирала разработването на проекта“.

От фонд „Земеделие“ потвърдиха, че и четирите изброени активи са поискани с един проект за селски туризъм на Гергана Савова. „Заявлението за кандидатстване на: ЕТ „Гергана Савова - 7“ включва всички от посочените активи (става въпрос за един проект по мярката, a не за 4 ), но заявлението е получило отказ за финансиране на 20.06.2014 г.“, посочиха от ведомството на Румен Порожанов.

Отказът е подписана от бившия шеф на фонда Мирослав Николов. Причината е, че след одит Брюксел изиска от България изцяло да спре субсидирането на яхти, лодки, самолети, хеликоптери. За джиповете бе сложено ограничение да се одобряват само, ако са на цена до 47 500 лв.

Гергана Савова: Нямам одобрен такъв проект

По телефона Гергана Савова бе лаконична пред „Труд“. „Не, нямам такъв одобрен проект, съжалявам. Вие не ме ли чувате?“, каза тя. На въпрос подавала ли е такива проекти, Гергана Савова каза: „Не, не съм подавала. Трябва ли да отговарям на въпросите ви? Аз предпочитам да отговарям на всякакви въпроси само в писмена форма. Имам си адвокат, който се грижи за това. Не бих искала да провеждам по нататък разговор“, каза тя.

Цветомира Савова: Нямам нищо общо с консултантската фирма

Преди месец „Труд“ попита експертът Цветомира Савова не е ли в потенциален конфликт на интереси заради факта, че сестра й Гергана предлагаше консултантски услуги по Програмата за развитие на селските райони, за която Цветомира съветва служебния министър Грудев. „Фирмата изобщо не се занимава с Програмата за развитие на селските райони, откакто аз имам сключен договор с министерството. Второ, аз нямам никакъв договор и не съм служител на фирмата. Не съм била във фирмата от 2007 или 2008 г.“, каза тогава Цветомира, която продължава да работи в земеделското министерство. Твърдението й се разминава със съобщението на община Бяла Слатина от 2013 г. /trud.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!