Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Южен поток провален: Кой спечели и кой изгуби от краха?

Калфин: Президентът Плевнелиев не е искал реализацията на големи енергийни проекти в България. Орбан: Брюксел саботира "Южен поток"

„Колкото до България, то без съмнение за страната това е сложна ситуация. Не само заради пропуснатите ползи, но и заради преките загуби. В България няма да бъдат инвестирани над 3 млрд. евро, няма да бъдат създадени над 6000 работни места. България губи статута на транзитна държава, а в момента през България се пренасят транзитно 18 млрд. куб. м газ към Турция, Македония и Гърция. След изпълнението на проекта за морски газопровод към Турция всички тези количества ще минават през Турция”, посочи ръководителят на Газпром.

 

Провалът на Южен поток донесе неочаквани облаги на Турция и Хърватия

Южен поток се провали, а Турция и Хърватия големите победители, докато Сърбия и България — най-големите губещи. Това са оценките на анализаторите в региона, за това кой спечели и кой загуби с отмяната на проекта Южен поток. Част от експертите обаче смятат, че проектът не е мъртъв.

Пет дни след като Путин обяви краят на Южен поток, западна Европа е като разбунен кошер. Сърбия оценява щетите, които се измерват в милиони евро и вярва, че проектът, в който й гарантираше дългосрочната енергийна сигурност обаче ще се сбъдне. Засега изгледи за подобни действия няма, но пък покрай кризата се намесиха и други интереси. Кой ще получи най-много, ако според новия план на Москва тръбите се пренасочат към Турция?

С този договор Турция получава важна подкрепа от Русия и за някои свои политически амбиции. Русия получава надежден партньор в лицето Турция, а източната ни съседка печели огромни икономически ползи от цялата история, казва Александър Митич от центъра за стратегическа алтернатива.

Хърватия също се кани да извлече дивиденти от цялата история. Хърватските медии бомбастично предават новината, че със смъртта наЮжен Поток, Хърватия е станала най-големият победител и потенциално място за транзит на газ.

„Има опция остров Кърк да се превърне в депо на газ, който ще бъде тук съхраняван с танкери от САЩ и откъдето по тръбопроводи ще бъде транспортиран нататък“, казва Марко Маркович от института за икономически науки.

Южен Поток, несъмнено е жертва на отношенията между Москва и Брюксел, от което най-губещи са западните Балкани. Затова неслучайно ръководителят на европейската дипломация се опасява от руското влияние в региона.

„Очевидно е, че сега има напрежение в отношенията между Европейския съюз и Русия. Би било добра идея западните Балкани стоят настрани от спора, който имаме“, заяви Федерика Могерини, ръководител на европейската дипломация.

По време на посещението си в Сараево тя обяви, че остава ангажирана с евроинтеграцията на страните от Балканите. /razkritia.com/

Вицепремиерът Ивайло Калфин изказа мнение, че най-лошият вариант за Европа е руският газ да преминава през Турция.

Калфин заяви, че президентът Росен Плевнелиев не е искал реализацията на големи енергийни проекти в България.

Президентът е един от тези, които много упорито се бореше да няма големи енергийни проекти въобще в България. Не съм чул нито един аргумент това да е в защита на българския интерес. /cross.bg/

Ердоган поправи медиите - палатът му имал не 1000, а 1150 стаи

Милер: Брюксел подари на Турция кранчето за газа на Европа

„Колкото до България, то без съмнение за страната това е сложна ситуация. Не само заради пропуснатите ползи, но и заради преките загуби. В България няма да бъдат инвестирани над 3 млрд. евро, няма да бъдат създадени над 6000 работни места. България губи статута на транзитна държава, а в момента през България се пренасят транзитно 18 млрд. куб. м газ към Турция, Македония и Гърция. След изпълнението на проекта за морски газопровод към Турция всички тези количества ще минават през Турция”, посочи ръководителят на Газпром. /livenews.bg/

Eвропейският съюз подари на Турция газовото кранче за Европа. Това е завил още ръководителят на "Газпром" Алексей Милер в цитираното вече интервю за руската тв програма "Новини в събота".

Милер подробно е говорил и за нова роля на Турция. "Европейският съюз, Европейската комисия просто подариха на Турция газовото кранче. И аз мисля, че Турция може да се възползва от това в диалога й с Европа.
Тя се превръща в транзитна държава, и при това голяма. През територията й ще минават над 50 милиарда кубически метра руски газ, а това без съмнение вдига геополитическия статут на Турция в региона. Фактически Турция се превръща в същия разпределителен център като Германия в северна Европа", подчерта Милер. /blitz.bg/

Орбан обвини Брюксел в саботиране на "Южен поток"

ЕС полага безспирни усилия да подкопае този проект, заяви унгарският премиер

Унгарският министър-председател Виктор Орбан обвини Брюксел, че саботира подкрепяния от Русия проект за газопровод "Южен поток", съобщи Ройтерс. Орбан се опитва да осигури доставки на енергия и търговски изгоди за Унгария чрез сделки с Москва, но това предизвиква критики от западни правителства, според които той не би трябвало да се сближава с Русия, когато тя праща войски в Украйна.

Негови критици казват, че обявеното тази седмица решение на Москва да се откаже от "Южен поток" е неуспех за Орбан, макар и не толкова тежък, че да застраши властта му.

"ЕС полага безспирни усилия да подкопае този проект”, заяви Орбан в радио интервю.

По думите му Унгария проучва други възможности за осигуряване на газови доставки, включително от Азербайджан. Обявяването на руското решение за "Южен поток", който трябваше да доставя газ, минавайки под Черно море, а после на север през Централна Европа, завари унгарското правителство напълно неподготвено.

Унгарската депутатка Бернадет Сел от опозиционната партия "Политиката може да бъде различна" заяви, че изоставянето на проекта показва, че Орбан допуска грешка, като залага на връзки с руския президент Владимир Путин.

"Виктор Орбан прави всичко, за да изгражда добри отношения с Путин, пренебрегвайки всички принципи, разумни съображения и споделяни интереси с нашите съюзници", каза тя. "Но когато неговите интереси наложиха това, Путин се отказа от този проект за нула време", заяви Сел./БЛИЦ

Ердоган поправи медиите - палатът му имал не 1000, а 1150 стаи

Новият дворец е по-голям от Версай и струва 490 милиона евро

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!