Изчезналият пред американското посолство Петър пратил пари на приятел от Холандия

Бащата на изчезналия Петър: Никой не е видял сина ми да излиза от посолството на САЩ

След 4 години мистерията се заплита още повече

Приятел на изчезналия преди четири години студент Петър Димитров – Георги, е получил в края на октомври мистериозен банков превод от 5000 лв. Парите са проследени до солидна банка в Германия. Георги е убеден, че сумата му е пратена от студента Петър Димитров, който изчезна пред американското посолство в София на 12 юни 2010 година и оттогава няма вест от него, съобщава „Уикенд”.

За трансфера на сумата са наясно в ОДМВР-Търговище. Най-близкият приятел на Петър от техническия университет – Георги, е сигурен, че парите са му пратени от него. Той смята, че изчезналият студент вероятно прави подобни дарения и на родителите си Владимир и Мая Йорданови в Попово.

Издирването на Петър е прекратено след година, когато в Хасковско беше открит обезобразен труп, обесен на дърво. Разследващите смятат, че това е Петър, но родителите му категорично не вярват. Те не го разпознали нито по тялото, нито по дрехите и вещите. ДНК експертизата още не е готова. „Зъбите отпред ги нямаше, а моят син имаше перфектни зъби. Не вярвам да са извадили осем зъба. Само мога да кажа категорично за маратонките, които не са негови, 100% съм сигурен”, заяви тогава бащата Владимир Йорданов.

Той е обиколил всички институции, разговарял е с полиция, изпълнителната власт и дипломати, писал е молби, 4 пъти е посещавал посолството, дори е изпратил писмо на американския президент Обама, превърнал се е сам в детектив по следите на детето си, но нова информация няма. Петър Димитров просто изчезва на излизане от американското посолство.

Теориите на конспирациите предизвикали какви ли не версии за случилото се с него. Те варират от вербуването на Петър от ЦРУ до отвличането му за органи. /blitz.bg/

Бащата на изчезналия Петър: Никой не е видял сина ми да излиза от посолството на САЩ

23-годишният Петър Владимиров е в неизвестност от почти месец и половина. За последно е видян от двама свои приятели да влиза в посолството на САЩ в София и оттогава няма никаква следа от него.Бащата на изчезналия Петър - Владимир Йорданов, разказва пред ВарнаУтре за нещастието, сполетяло семейството му на 12 юни. Той е обиколил всички институции, разговарял е с полиция, изпълнителната власт и дипломати, писал е молби, 4 пъти е посещавал посолството, дори е изпратил писмо на американския президент Обама, превърнал се е сам в детектив по следите на детето си, но нова информация за младежа няма.

На 12 юни 23-годишният Петър Владимиров Димитров от град Попово изчезва след интервю за виза в Американското посолтво в София. Искал е да замине на студентска "бригада" в САЩ, за да изкара пари, с които да завърши образованието си.

Петър е с двама свои приятели в деня на изчезването. Те го чакат 3 часа пред посолството, но Петър така и не се появява. Младежът бил обещал на родителите си, да им каже как е минало интервюто, веднага щом излезе от посолството. Той така и не се обажда.

"Петър е отговорен човек. Винаги първо мисли, преди да действа. Той обмисля действията си от всички страни, преди да направи нещо. Никога не би изчезнал, без да се обади на някого, той просто не е такъв. Не може да познаваш 23 години някого и той изведнъж да промени поведението си. Няма причина да не се обади, да не отиде при приятелите си, които го чакат отпред, освен, ако не е бил възпрепятстван, ако някой не му е попречил да отиде при тях", разказа Владимир, бащата на Петър.

Петър и баща му имат уговорка още същата вечер момчето да хване влака за Попово в 21.25 ч. Владимир пристига в 2.30 ч. на гарата в града, за да посрещне сина си, но във влака от него няма следа.
Тогава Владимир започва да звъни настойчиво на номера на Петър, вдига му неговият приятел. Оказва се, че на влизане в посолството Петър е разбрал, че е забравил телефона си в колата и приятелите му му дават един от телефоните си, за да имат контакт.
Когато вдигат телефона на Петър, който е в тях, обясняват на башата, че нямат представа къде се е изгубил, защото не са го видели да излиза, а са чакали отпред през цялото време.

На сутринта на 13 юни Владимир отива в полицията, за да обяви сина си за издирване, а на 14-ти заминава за София.

"Ходих 4 пъти в посолството на САЩ", разказва бащата - "Първия път ме допуснаха само до консулството, където служителка, която се представи, като жената, която е взела интервюто от Петър, ми каза, че той е подправил оценките си в студентската си книжка, но "Той си призна и ние му простихме" бяха точните й думи".
На въпрос на Владимир Йорданов, какво означава това, тя е обяснила, че виза ще му бъде дадена, ако документите са редовни, така че да се върне по-късно и ще получи право да отиде в САЩ.
Жената обяснила на бащата, че той е приел нормално временния отказ и е излязъл от сградата съвсем спокоен.
Служителката казала, че са разбрали, че Петър има прекъснати студентски права в Техническия университет в София за следващите 10 години. Тази информация изненадва семейството и приятелите му и бащата лично отива да провери във ВУЗ-а. От там го уверяват, че такова нещо няма - Петър е редовен студент, с непрекъснати права.
Семейството на Петър не може да повярва, че кротко и отговорно момче като сина им би подправило каквито и да било документи, още по-малко оценки. "Винаги е бил отличник. Точните предмети винаги са му вървяли, в дипломата си от гимназията има по-ниска оценка единствено по литература. Завърши с отличие", казва Владимир.
Бащата разказва с гордост за това колко отговорен син има. "Сега е време да уча", отговарял Петър винаги, когато го питали защо не обича да ходи по дискотеки. Петър не пие, не пуши и е изключено да се занимава с нелегални истории или наркотици.
Винаги е бил отговорен, сам се готвил за приемните изпити. Влязъл да учи "Пожарна безопасност и защита на населението" в Академията на МВР в Симеоново, без да ходи на курсове за потготовка още от първия път. "Там на година влизат по десетина души", казва баща му. След две години обаче се оказва, че Петър има здравословни проблеми и не може да завърши академията. Кандидатствал в Техническия университет в София и бил третият по успех в списъка на приетите за желаната от него специалност.

Бащата на Петър не се отказва да търси истината. Той получава съобщение от човек, който иска да помогне. Подателят твърди, че преди 5 години негови познати момичета са били задържани за разпити в продължение на 4-5 дни в посолството.

Това задълбочава съмненията на бащата, че синът му въобще не е излизал от сградата след интервюто.

Така 4-5 дни след първата среща той се връща в посолството и настоява да види на записите от камерите как синът му излиза. Не се знае кой е тиражирал информацията, че Петър напуска посолството и тръгва към близкия сфетофар.

Американските власти твърдят, че момчето е влязло точно в 13.43 ч. в сградата и е излязло в 14.55 ч.
След разговор с директора на охраната, на бащата се пуска 3-секунден запис, в който се вижда, че Петър върви по някакъв коридор. "Прави само няколко крачки. Не се вижда откъде идва и на къде отива", казва Владимир Йорданов. За него това е доказателство единствено, че Петър е бил в посолството, но не и, че е излязъл. Охраната твърди, че това е всичко, с което разполагат. Владимир е сигурен, че не е така, защото посолството е осеяно с камери навсякъде и вярва, че е невъзможно да не са проследили всяка негова крачка в сградата. Освен това записът е от 14.43 ч. - 12 минути, преди часа, в който се твърди, че той е напуснал сградата. Охраната излиза с обяснението, че часовникът на камерата не е сверен.

Междувременно полицията разпитва останалите кандидати за виза, които са имали насрочено интервю в посолството в същия ден и час и, които може би си спомнят нещо, но едва след сигнал на бащата. Владимир отива във фирмата, която съдейства за оформянето на документите за кандидатстване за Work And Travel програма, т.е. за студентска "бригада" и те му казват, че могат да дадат списък с имена на кандидатите. Свидетели твърдят, че са го видели да влиза, но никой не го е видял да излиза от посолството. Много от младежите вече са в САЩ.

Около седмица след втората среща в посолството, в ефира на bTV посланникът на САЩ заявява, че ще съдейства на родителите и на властите по всякъкъв начин за откриването на Петър. Той твърди, че поддържа връзка с тях. Това обаче не е истина. Семейството на Петър вижда този човек за първи и последен път по телевизията, въпреки че окуражен от интервюто, Владимир опитва да си уреди среща с него. Това така и не става и при следващите два опита.

На третото посещение в посолството охраната отново показва на Владимир същия запис, но с няколко стотни от секундата по-дълъг, достатъчно, за да се види лицето на жена, към която върви Петър. Дипломатите обещават да идентифицират жената, но и до ден днешен полицията не е получила информация за самоличността й. По-голямата дължина на записа засилва подозренията, че посолството има още кадри на Петър, но не иска да ги покаже.

Следва 4-то посещение в посолството: "Събраха се шефът на администрацията, член на охраната, който беше българин, заместник посланикът, друг охранител и полицай от разследането. Тогава ми обясниха, че повече от предоставената ми до този момент информация няма да ми бъде дадена и на практика ми казаха, че не искат да ме виждат повече", разказва Владимир. Полицаят поиска да бъдат предоставени поне записи и документи от самото интервю, но не са го направили до ден днешен.

На въпроса какво е постигнала полицията досега, Владимир с разочарование разказва, че 2 седмици след интервюто 50 служители обискират Южния парк, който е в близост до посолството, но не откриват нищо. От МВР са разпитали и двамата приятели на сина му, които са го чакали в деня на изчезването му. Това е всичко.

Владимир се е срещал с представители, директори, заместник директори и секретари на всякакви институции, сред които са МВР и Външното министерство. В Министерски съвет е разговарял два пъти със секретарката на Бойко Борисов, която го е уверила, че премиерът е уведомен за случая. Заедно с министър Цветанов дори били казали, че, ако се наложи, ще се свържат с Интерпол, но няма дипломатически протокол, по който премиерът да може да се обърне лично към американското посолство.
Бащата се е срещнал лично дори с главния прокурор Борис Велчев, който обещал да говори с представители на посолството, но и от това обещание няма резултат.

"Навсякъде съм търсил съдействие, но казват, че се работи, че се прави всичко възможно, но резултати няма. Знае се, че е влязъл вътре, провел е интервюто, но друга информация няма. На всички възможни места отидох, няма вече с кого да говоря, само при президента не съм ходил", разказва Владимир.

Майката на Петър - Мая Йорданова, вече месец и половина е на лекарства и постоянно плаче, разказа съпругът й. Всички се надяват, че истината ще излезе наяве и Петър ще се прибере у дома.
Семейството е много разочаровано от повечето медии, защото има неверни публикации, че Петър е бил потайно момче, което е крило истинската си същност от родителите си, че се е занимавал с нелегални истории, че полицията вярва, че се е самоубил. "Всичко това са лъжи, казва Владимир. Винаги сме били близки със сина си".
С огорчение той разказа, че журналисти се опитват да правят сензации на гърба на трагедията на семейството, вместо да помагат, да бъде открит сина им.

"Абсурдно е да е за пари. Ако продам абсолютно всичко, което имам, ще събера най-много няколко хиляди", казва бащата, в търсене на отговор какъв би бил мотивът някой да отвлече детето му.

Петър е бил облечен с тениска на червено-черни райета в деня, когато е видян за последно от близките си. Бил е със светли дънки и бели маратонки. Висок е около 175 сантиметра, с къса черна коса и кафяви очи, тежи 70-75 кг.
Петър Димитров е обявен за общонационално издирване.

Семейството и близките на Петър молят, ако някой има каквато и да било информация за него, да се свърже с тях, като се обади на тел. 166 или на номера на бащата Владимир Йорданов: 0896 789 226. /blitz.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!