Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ходим и на зъболекар в Сърбия. По-евтино излизат захар, яйца, сирене, кори за баница, прах за парне, а комшийската мръвка е съвсем истинска

Българинът все по-масово пазарува у комшиите. А Сърбия гони напоследък челното място като изгодна дестинация за „тънко" пълнене на пазарски чанти от нашенеца. Сръбска захар, яйца, сирене, шоколади, бисквити, доматено пюре, дори кори за баница слагаме на трапезата. А от нехранителните през границата най-често прелитат прах за пране, омекотители и тигани. Това са стоките с най-голяма разлика в цената - струват 40-60% по-евтино, отколкото у нас.

Много ценен съседски продукти са месото и колбасите. „Може и да не са по-евтини отколкото у нас, но са истински", категорични са всички опитали веднъж най-тачения хранителен продукт в Сърбия - мръвката във всякакъв вид. Свинското, но истинско - без добавки, и прясно, е на цени като в България. Но пък хубаво пилешко може да се купи с 1-1,50 евро по-евтино там. Най-качественото сирене от истинско мляко излиза към 5 евро килограмът - по-малко от 10 лв.

А да не говорим за екстри от сорта на сръбския каймак. Нещо отдавна забравено у нас или останало като вкус в спомените от времето на прабабите ни. Каймакът е нещо като сметана, ама не точно, много по-ценно и вкусно е, обясняват сърбите. Това е горният гъст слой на истинското мляко, който се обира, наслоява се в специални съдове, леко се осолява и се оставя да „узрее" известно време, докато се повтвърди.

Българи на тумби бродят не само в събота и неделя по откритите пазари и по магазини отвъд границата на запад. Освен да хапнат плескавица, ущипанци, вешалица, да изпият по някоя дюлевица, върла сливовица и вочна - плодова ракия, задължително пълнят багажниците с всякакви стоки за вкъщи. Вече се организират и еднодневни екскурзии с автобуси за по 20-30 лв. на човек с цел пазаруване. Тръгват с празни багажни отделения сутрин, прибират се нафрашкани догоре с пазарски чанти и дори огромни куфари на колелца.

София - Ниш - София е 320 км в двете посоки. Още по-близо пък е Пирот - минаваш границата и си там, 160 км отиване и връщане общо. Още повече че за разлика от сърбите у нас, които са длъжни да си купят винетка, българите не плащат никакви пътни такси за пътуване до Ниш. Не са нужни паспорти и визи, нищо че Сърбия не е в ЕС - от близо 5 години се пътува само с лична карта.

Сръбски търговец разказа за „Всеки ден", че тази есен много българи са си пазарували „преко граница" дори зеленчуците за туршиите. Пазарът в Пирот е пълен освен със сергии, и с магазини за стоки за дома. Всичко, което се харчи от българите, може да се намери на едно място. Нашенци се прибират и с готова вечеря. В сръбските кръчми колкото повече поръчваш, цената пада, а накрая е задължително - без дори да си го поискал, всичко което не си изял, да ти се опакова прилежно и да си го вземеш.

Единодушното мнение на българските купувачи в Сръбско е, че не пазаруват само което е по-евтино. А прескачат през границата, защото „сърбите са си запазили качеството на храната" - дори и в големите вериги. Ако нашенецът предпочита не пазарите и бакалиите, в Ниш може да си напазарува качествено и в техните хипермаркети „Макси", „Дис" и др.

Последният писък за минаване на границата е ходенето на зъболекар в Сърбия - излиза дори и наполовина по-евтино, отколкото у нас. Два пъти по-малко пари, отколкото в България, струват и всякакви козметични процедури, солариум, масажи. И те са вече част от екскурзията на българина в Сръбско. /vsekiden.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!