САЩ праща танкове в България заради Украйна!

САЩ праща военна мощ в България и други страни от НАТО заради Украйна

Американската армия планира да разположи около 150 танкове и бронирани превозни средства в няколко държави-членки на НАТО. Част от тях ще бъдат разположени и в страни от източна Европа, за участие в учения, съобщи американски генерал във вторник.

Според генерал Бен Ходжес това „е част от операцията „Атлантик решителност“, която има за цел да успокои балтийските страни и Полша, които са загрижени от действията на Русия в Украйна. Освен бронираните машини ще бъдат изпратени и сухопътни сили за няколко месеца и те ще участват в съвместни учения в тези страни. Голяма част от тази военна сила ще бъде разположена именно в България. Разполагането на американски военни части на територията на страната засега не е оповестено от българското правителство, но из форумите вече се чуха доста недоволни мнения, за нахлуването на американската армия на българска земя.

Петдесет бронирани превозни средства вече са в Европа. Стотина танкове Ейбрамс (Abrams M1) и бронирани бойни машини на пехотата Брадли (Bradley) ще бъдат преместени в Германия, а вероятно и на други места, където американските войници провеждат съвместни учения с войници на съюзниците от Атлантическия алианс, заяви пред АФП генерал Ходжес, който в момента е в Естония.
„Войниците ще участват в упражненията, след което ще се върнат, а техниката ще остане там на място“, каза Ходжес и поясни, че това решение е много ефективно.

САЩ праща военни танкове в България и НАТО заради Украйна

САЩ праща военни танкове в България и НАТО заради Украйна

След тези учения, танковете и бронираната техника няма да бъдат транспортирани през Атлантика, каза още той. В близко време генерал Ходжес ще даде препоръки за начина на разпределение на тези танкове и бронирана техника в страните от източна Европа, които са членки на НАТО„, заяви генералът, който преди три седмици бе назначен начело на въоръжените сили на САЩ в Европа.

Този договор има предимството, че е „много по-евтино“, отколкото да се налага да бъдат транспортирани танкове и бронирани превозни средства през Атлантическия океан преди всяко упражнение, подчерта генерал Ходжес.

Той скоро ще даде препоръки за това как да се съхраняват тези танкове и бронирани превозни средства от страните в Източна Европа, членки на НАТО.

„Ще обсъдим няколко опции, като например разпределението на оборудването в балтийските държави, Полша, Румъния или България“, каза той.

САЩ имат 29 хиляди войници с постоянно седалище в Германия, Италия и Белгия, но Вашингтон увеличи броя на своите войски, разположени временно в региона, за да изпрати сигнал до Русия и нейните партньори в НАТО.

Присъединяването на Крим от Русия и нейната подкрепа към сепаратистките бунтовници в източната част на Украйна предизвикаха сериозна загриженост в региона, който дълго време е бил под съветско влияние. В това отношение пристигането на американските войски в няколко държави-членки на НАТО се очаква да промени съотношението на силите, а и да помогне на някои от балканските лидери да се „осъзнаят“, тъй като започнаха да изразяват твърде засилени симпатии към Русия. /razkritia.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!