Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай: Криза за контрол

Китайският лидер Ши Джинпинг изправен пред криза за контрол над режима му, наследена от неговите предшественици...

Ши Джинпинг | Джянг Земин
Ши Джинпинг | Джянг Земин

Ши прави крачка напред

Ши е първият по-независим лидер на китайския режим от доста време насам, включително 10-те години на управление на Ху Джинтао.

Джянг Земин например предприема безпрецедентни мерки да задържи своя контрол над режима по времето на Ху. Той поставя в 7-членното Политбюро на Постоянния комитет - управляващия орган на ККП - само свои хора и го увеличава на 9-членно, за да включи в него още двама свои съюзници.

Той също така променя Постоянния комитет да работи с консенсус, като отнема правото на вето на Ху. Освен това Джянг назначава двама свои хора, които да управляват армията. Те му дават офис във военния щаб и следват неговите заповеди.

По този начин Джянг възпрепятства контрола на Ху над комунистическата партия. Но когато фракцията на Джянг се опитва да направи същото на Ши, Ши вече има средствата да отвърне на удара.

Това донякъде става още по времето на Ху, когато Ху успява да намали влиянието на Джянг в Постоянния комитет, което влиза в сила когато Ши идва на власт. Поради което Джянг и неговата фракция правят план за отстраняването на Ши от власт, но Ши научава за него и няма друг избор освен да предприеме настъпление.

Под прикритието на кампания за борба с корупцията Ши систематично отстранява и понижава съюзници на Джянг, включително висшите военни лидери Бо Шилай и най-вече Джоу Йонгканг - човекът, който преди ръководеше масивния апарат за вътрешна сигурност на Китай.

Този процес е незавършен и Ши е в нестабилна ситуация. Той премахна много от водещите фигури, които подкрепят Джянг, но дали има силна подкрепа сред редниците на партията не е ясно.Тази нестабилност може да подтикне Ши да предприеме смели ходове, които иначе биха могли да бъдат немислими.

С партията е свършено

Китайската комунистическа партия (ККП), която управлява Китай от 1949 г. насам, вече се задъхва от кризи. Нейното управление разчита на три неща: измама, страх и обещания да продължава да подобрява жизнения стандарт. Никое от тях не може да се поддържа дълго време.

ККП вече не може да цензурира цялата информация, която влиза и излиза от страната. Нито пък може да пусне танковете и отчужди международната общност, от която зависи за своя експорт и чуждестранни инвестиции.

И докато икономиката на Китай продължава да расте, заедно с нея растат неравенството в доходите, замърсяването на околната среда и повсеместната корупция, които на практика неутрализират ефекта на нарастване доходите на домакинствата за милиони китайци.

Не може да се пренебрегне и въпросът за земята. Когато ККП дойде на власт обяви, че тя е собственик на цялата земя. По време на реформите частната собственост върху земята бе позволена, но сега местните партийни служители конфискуват земята и я продават за лична изгода.

След 60 години на тоталитарно управление и милиони убити или хвърлени в затвора в различни кампании, претенциите на ККП да бъде "велика, славна и права" започнаха да избледняват и вълненията растат.Китайската академия за социални науки съобщи през 2012 г., че броят на масовите инциденти редовно надвишава 100 000 годишно (масов инцидент е протест или бунт на повече от 50 души, някои достигащи десетки хиляди), като експерти твърдят, че в действителност цифрата е над два пъти по-голяма.

Принудително събиране на органи

Ето го и най-голямото предизвикателство за Ши.Оцеляването на Фалун Гонг в Китай и популярността й по света е сценарий, който Джянг съвсем не е очаквал, когато е започвал преследването на медитативната практика през 1999 г. Той стана свидетел на масово движение за демокрация, което заля цялата страна, но бе потушено за няколко дни след събитията на площад Тянанмън през 1989 година.

Фалун Гонг, междувременно, прерасна от издигане на банери на площад Тянанмън до отварянето на нелегални печатни преси и създаването на Freegate и Ultrasurf - компютърни програми, които по-късно бяха използвани от ирански демонстранти, опитващи се да заобиколят интернет цензурата на Иран по време на масовите протести там през 2009 година.

Последователите на Фалун Гонг работеха неуморно, за да противодействат на насажданата от ККП пропагандна омраза, вследствие на което китайските затвори се препълниха с арестувани и отвлечени Фалун Гонг практикуващи. След което през 2006 г. се появиха репортажи за събиране на органи от Фалун Гонг затворници.

Режимът винаги е отричал обвиненията за мъчения и извънсъдебни убийства, извършвани срещу Фалун Гонг, но неговите най-яростни усилия да демонизира групата само потвърждават съмненията на китайския народ за масови убийства и насилствено събиране на органи.

След осем години на разследвания, провеждани от различни групи и лица, доказателствата за отнемане на органи в Китай стават все по-трудни за игнориране.

В същото време в Китай промяната вече е започнала. В някои села стотици хора са подписали петиции, призоваващи за слагане край на преследването на Фалун Гонг. Адвокати сега поемат случаи на Фалун Гонг, въпреки заплахите, а 182 милиона китайци са се вслушали в призива на практикуващите Фалун Гонг да се разграничат от ККП и нейните престъпления, като се откажат от членството си във всички организации на ККП, включително Младите пионери, Младежката лига и самата комунистическа партия.

Въпрос на принципи

Тези събития поставят Ши в трудни позиции исторически.За Ши разкриването на отнемането на органи може да довърши и малкото останала легитимност на ККП, но то може да се окаже достатъчно, за да тласне Китай отвъд пределите на комунизма.

Ако Ши не направи нищо, събитията може да се развият така бързо, че да ги изпусне из контрол. Отнемането на органи е престъпление, което може да тласне китайския народ към масово отхвърляне на ККП.

Но ако настоящият лидер на Китай иска да има някаква надежда за своята страна, той ще трябва да свърши много от работата сам. Ши не е започнал тази страшна търговия, но може да стане човекът, който я е спрял. Дали ККП ще може да оцелее при това положение обаче е отделен въпрос.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!