Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Зимата ни излиза най-тънко на дърва, най-скъпо – на нафта

И с най-икономичната печка-духалка ще плащаме повече, отколкото с парно

Дървата остават най-евтиният начин за отопление през зимата. В същото време най-солено излиза, ако се отопляваме на нафта, сочат изсичленията. Този метод обаче рядко се използва в домакинствата, а по-често е предпочитан от обществени сгради.

Така например 65-квадратно панелно жилище може да изкара зимата с под 200 лева и да поддържа през студените месеци стайна температура от 20 градуса. За същата площ ако се отопляваме с парно, ще трябва да дадем около 400 лева за целия сезон.

В същото време дори и най-икономичната печка – духалка ще ни струва повече пари, отколкото парното. Като добавим и 10-процентното увеличение на тока от 1 октомври, този начин на отопление става още по-малко привлекателен. Ако се топлим с духалка, зимата ще ни излезе над 600 лева. Климатикът е далеч по-икономичен вариант за отопление на ток, но изисква висока първоначална инвестиция, информира Нова телевизия.

Отоплението на нафта пък би надхвърлило 1000 лева. То все по-рядко е предпочитано от домакинствата, но на него предпочитат някои обществени сгради. Или поне така твърдят, докато на практика вместо с нафта за отопление, се снабдяват с дизелово гориво.

Източник: inews.bg /novavarna.net

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!