Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нова битка срещу US-отровите поведе Европа

Организират се подписки във всички държави членки на ЕС

Близо 612 хил. граждани от всички държави членки на Европейския съюз вече са се включили с подписи и имена в стартиралата на Стария континент подписка срещу ТПТИ - Трансатлантическо партньорство в областта на търговията и инвестициите, което предстои ЕС и САЩ да подпишат помежду си.
Основните страхове са, че чрез въпросния договор мултинационални компании от двете страни на Атлантическия океан ще въведат механизми, които позволяват чрез заобикаляне на сторгите изисквания за качество и безопасност на ЕС, вредни за човека и околната среда храни и стоки да залеят пазарите в Европа.
За да се предотврати това, беше създадена Европейска гражданска инициатива (ЕГИ), която, позовавайки се на Лисабонския договор, поиска от Европейската комисия (ЕК) преразглеждане на преговорния процес.

Все още има надежда ТПТИ да не бъде подписано

Въпреки че ЕК не удовлетвори исканията на ЕГИ, в държавите членки на Съюза започна провеждането на подписки срещу пагубното споразумение.
Причината е, че не всичко е загубено, заявиха от ЕГИ. „И за ACTA се говореше, че връщане назад няма. Все още има надежда и ТПТИ да не бъде подписано”, зави пред ФОРУМНЮЗ Борислав Сандов от Коалиция „България свободна от ГМО”.
Една от светлинките в тунела е надигащото се недоволство дори в страни като Германия, където лобито за ТПТИ е много силно, обясниха от ЕГИ. Германците осъзнават, че от износител, може да се превърнат - подобно на останалите европейски страни - във вносител на нискокачествени американски храни и отрови, допълниха от мултинационалната организация.     

България е на 16-то място по брой събрани подписи

Към момента в подписката на ЕГИ са се включили около 730 българи. Засега най-активни са германците с над 450 хил. подписа и англичаните – над 106 хил. Най-слаба е инициативата в Литва – едва трима души и Латвия – 24.

Сред 28-те страни на ЕС нашата е на 16-то място по брой събрани подписи. По-малко от нас имат датчаните, шведите, гърците, румънците, унгарците, естонците и др.

Преговорите по ТПТИ са към финала си. Ако споразумението се подпише, освен всичко друго, търговските му клаузи ще стоят над европейските правни системи. Мултинационални корпорации пък ще имат ексклузивни права да съдят правителствата пред международни трибунали, в случай, че с политики за предпазване на потребителя пречат на печалбите им.

Във връзка недоволството към ТПТИ европейският омбудсман започва обществена консултация във връзка с прозрачността на преговорите по споразумението. /forumnews.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!