Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хонконг може да разруши комунистически Китай

Президентът на Китай Си Цзинпин не може да направи сериозни отстъпки пред демократично движение в Хонконг. А т.нар. "революция на чадърите" се разпростира от богатия център към по-бедните квартали на града и се превръща в екзистенциална заплаха за китайската комунистическа партия.

Ако Си отстъпи, това ще доведе до ефекта на доминото и рухване на цялата китайска политическа система. Освен това той се ужасява от случилото се с комунистическата партия в Съветския съюз и в крайна сметка може да бъде принуден да вкара армията в действие, пише The Telegraph.

Засега Си играе за време, надявайки се протестите да бъдат овладени от бизнес елита на Хонконг. Но "властите разглеждат ставащото като въпрос на живот и смърт", споделя Джао Чу, китайски журналист.

Дали конфликтът ще ескалира зависи от това, дали бедните ще се присъединят към студентите по улиците на града. Знаем от документите за случилото се на площад Тянанмън, че Дън Сяопин не е искал да смаже протеста за демокрация през 1989 г., до момента, в който работниците заплашват с обща стачка и блокират улиците на Пекин с барикади. Истинското клане съвсем не е било на площада, а в работническите квартали.

Политическата криза се случва в коварен момент за Хонконг. Финансовата система на града е затънала до гуша в кредитния балон на Китай с експозиции за 2 трлн, долара към китайските компании.

Според анализ на Международният валутен фонд "екстремната опашка" на кредитен шок в Китай "напълно ще унищожи капитала в банковата система на Хонконг".

Имотният балон в Хонконг също се е раздул до шеметни размери, благодарение на нулевите лихвени проценти на Фед в САЩ. По данни на Банката за международни разплащания, цените на имотите в града са скочили със 70% от 2008 г. насам.

Китайски фирми често използват Хонконг, за да заобиколят кредитните ограничения на континента.

Друга масова практика е "кери трейд" със заеми в долари от банките в Хонконг, с които се купуват китайски имоти в юани. Но през последните пет месеца цените на жилищата в Китай падат и са на път да спукат този балон, отпушвайки вълна от лоши кредити.

Федералният резерв на САЩ се превърна от благодетел във враг, затягайки паричната си политика. Доларът поскъпва в глобален мащаб и е на път да прекъсне низходящия си тренд, продължаващ вече 30 години. А Хонконг е в центъра на финансовата буря.

За китайската комунистическа партия, драмата в автономния град създава невъзможно противоречието на политики. Си Цзинпин стартира радикална реформа след Третия пленум през ноември миналата година, като обеща да прекъсне хватката на гигантските държавни компании, да премахне контрола върху цените и да въведе "смесена икономика собственост". Той иска да освободи Китай от вече изхабения модел на развитие, затваряйки стоманолеярни и други реликви на инвестиционния балон, които все още създават 48% от брутния вътрешен продукт на страната. Сега е време китайците да направят скок към богато, хай-тек, консуматорско общество, превръщайки се от развиваща се в развита страна.

Но в същото време Си иска да запази комунистическата идеология и авторитарната държава. Това май няма как да стане. Ставащото в Хонконг е само признак на вътрешния конфликт на цялата китайска система. Подобряването на благосъстоянието на населението води до неговото освобождаване. Същото се случва и в Шанхай, Гуанджоу, Пекин, Ченгду, макар и по-бавно.

В доклад на държавния Изследователски център за развитие на Китай от 2012 г. се предупреждава, че икономическият скок напред ще се провали, оставяйки страната в "капана на средните доходи", освен ако Пекин не възприеме изцяло съвременното свободно мислене. А това означава демокрация. /darikfinance.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!