Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нов Тянанмън в Хонконг (ВИДЕО)

Китайските власти използваха сълзотворен газ срещу движението „Окупирай Центъра”

Организаторите на протестното движение „Окупирай Центъра”, борещо се за демократизиране на изборите в Хонконг обявиха началото на кампания по блокиране на бизнес-центъра на града в знак на протест срещу политиката на китайските централни власти, предаде РИА Новости.

В Хонконг са се провели редица демонстрации и протести. В петък стотици студенти са се събрали около сградите на правителствения комплекс, с искане за промяна на формата за избиране на ръководител на хонконгската администрация. Органите на реда са използвали сълзотворен газ срещу демонстрантите, задържани са десетки протестиращи./БЛИЦ

Протестът е прелюдия към по-голям протест на 1-ви октомври, планиран от продемократичната група „Окупирай центъра".

Пекин отхвърли отворените номинации за избори за кмет и ръководни институции на града, разбивайки надеждите на тези, които желаят пълноценна демокрация.

Въпросът за това как Хонконг трябва да избере своя лидер прикова вниманието на града през последните месеци, предизвиквайки протести и от продемократичния лагер, и от лагера, който подкрепя Пекин.

Китайското правителство обеща преки избори за лидер на Хонконг до 2017 г.

Но през август Китай постанови, че гласоподавателите ще имат избор само от списък с двама или трима кандидати, избрани от комисия по номинациите. Според активистите за повече демокрация Китай ще използва тази комисия, за да отсява кандидатите и да пречи на неодобряваните от него да се явяват на избори.

Великобритания предаде обратно Хонконг на Китай през 1997 г. /news.ibox.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!