Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Олигархът Коломойски с потресаващ атентат, взривява язовира ДнепроГЕС

Приближеният на киевската хунта заплаши с катастрофа, ако опълченците вземат Запорожието

Lifenews изясни подробности около тайния „план Б“, подготвян от украинския олигарх. По информация на медията, Запорожието, което в момента се намира под покровителството на фактическия лидер на Днепропетровска област Игор Коломойски, се подготвя към евентуален преход в ръцете на опълченците. Вече са известни части от тайния „план Б“, който е бил обсъждан на 28 август от ръководителите на Днепропетровска и Запорожска област. По думите на осведомен източник, властите в Запорожието, контролирани от олигарха, се подготвят да взривят язовира ДнепроГЕС в случай, че града падне в ръцете на опълченците. В четвъртък, 28 август Игор Коломоейски обяви, че ще започне реализацията на „план Б“, при което не поясни в какво се състои той. Затова пък олигархът заяви, че поема под свой контрол и защитата на Мариупол и Запорожието. По думите на експерти, Коломойски не може да разчита на помощта на Киев, затова сам ще трябва да се справя със силите на опълченците.

„Той спонсорира свои собствени наказателни батальони, други сили той няма. Цялата правителствена армия ще остане в югоизточната част на страната, в момента Порошенко при никакви условия няма да тръгне да помага на Коломойски“, поясни военният експерт Владимир Тимошенко.

Източник от Запорожската градска администрация разказа за Life News, че малко след изявлението на Коломойски, в града се е появил Борис Филатов, дясната ръка на губернатора на Днепропетровска област. Той е заповядал на местните чиновници да се готвят за най-лошото и е подготвил язовира ДнепроГЕС за взривяване.

Полковникът в оставка Виктор Литовкин заяви, че Коломойски, в случай на реализиране на плана за взривяване на язовира, ще стане „самоубиец“. „Взривяването на язовира ДнепроГЕС ще помете Украйна и част от Русия. Никаква война не си струва тези жертви, които ще причини разрушения язовир“, подчертава специалистът.

„В историята на военните конфликти е имало аналогични ситуации, когато се е появявала опасност от срутване на язовири и електростанции. Но дори по време на Втората световна война немците са се старали да избягват това“, твърди военният експерт Евгений Черноусов.

По думите на източник на Life News в Запорожието, местните власти са възмутени от поведението на Коломойски и неговите помощници. Вътрешната натегната обстановка обаче не дава на чиновниците възможност да се противопоставят на олигарха.

Политологът Андрей Суздалцев уверява, че при създалата се ситуация в региона, Коломоейски рискува да настрои против себе си голяма част от населението на Мариупол и Запорожието. „Веднага щом войските на опълчението влязат в регионалния център, много от жителите на Запорожие може да попълнят техните редици. Там живеят и запорожски казаци. Те могат и обичат да воюват. В полза на съпротивата срещу бойците на националната гвардия и батальоните на Коломойски говори и умората у местното население от празните обещания и господарските забежки на Коломойски. От настроението се влияе и икономиката: жените на жилищата, неустойчивата валута, газовият въпрос кара хората да се съпротивляват на властта“, смята експертът.

ДнепроГЕС е най-важният обект на инфраструктурата в Югоизточна Украйна. Тази ВЕЦ захранва с електричество едновременно няколко области. /blitz.bg

Малайзийският Боинг свален от хора на украински олигарх?
Малайзийският Боинг не е бил свален от руснаци или бунтовници, а от хора на украинския олигарх Игор Коломойски...

Експерт от ЦРУ: Има някаква подозрителна договорка за мълчание около "Боинг"-а
Защо не казват бил ли е Порошенко достатъчно информиран какво са правели в района на катастрофата системите за ПВО и Су-25?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!