Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ще ни тровят ли САЩ: Месо от САЩ съдържа особено токсичен препарат - искат да го ядем!

Рактопаминът е препарат, забранен в животновъдството в ЕС, Русия и Китай. Но в САЩ, то все още се използва в свиневъдните ферми, разказва Live Science. 60-80% от свинете получават лекарството за да се ускори растежа им. Сега американската страна призова ЕС да разреши продажбата на месо от тези животни.

В същото време данни за абсолютната безопасност на лекарството за хората няма. Рактопаминът е бета-адренергичен агонист, принадлежащ към класа на фенилетиламините. Първоначално той е бил създаден за лечение на астма. В САЩ властите разрешават използването му в животновъдството, само след едно малко проучване при хора. Участвали са шестима здрави млади мъже, въпреки че един е отказал да премине изпитването, защото получил сърцебиене. След няколко години, властите въвеждат правилото да се запише на опаковката на лекарството предупреждение за потенциални проблеми, причинени от приема му.

Използването на този препарат е свързано с почти четвърт милион случаи за усложнения при свине (над 50% от прасетата са били убити или заболели). Това е едно от най-опасните лекарства във ветеринарната медицина. Прасетата стават летаргични, не могат да стоят, започват да треперят, намалява имунитетът им и защитата срещу инфекции. Въпреки това в животновъдите нямат намерение да се отказват от лекарството, като освен това настояват за по-широка реализация на месото. /analizator.eu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!