Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Решено е! Канадци взимат златото ни

Въпреки опитите на местното население да спре безумната за България концесия, канадските златотърсачи са готови да превърнат това място в зловеща пустош. Със съдействието на ГЕРБ, БСП и ДПС...

Автор: Гергана Костова

„Дънди Прешъс Метълс“ започва взривни дейности на Ада тепе, откъдето ще добие и изнесе 37 тона наше злато. За нас ще остане съсипаната природа и 1,44% концесионна такса

Малкият родопски Крумовград падна в капана на държавническото безхаберие. Сега е в очакване на тежката техника, която ще разбие хълма Ада тепе, и ще диша праха от взривовете непосредствено до вододайната зона. Общинският съвет в Крумовград се видя принуден след три последователни отказа най-накрая да подкрепи предложението да бъде дадено разрешение на „Дънди Прешъс Металс“ (ДПМ) за изработването на подробен устройствен план и план за регулиране и застрояване на 6 поземлени имота в района на златното находище „Хан Крум“.

Това дава зелена улица за старта на инвестицията на канадската компания след 12-годишна сага в съдебните зали, протести и контра протести, административни пречки и проблеми. В понеделник изтече последният срок, определен от Административния съд в Кърджали за обсъждането на решението за златодобива.
Нито един от присъствалите 24 съветници не е гласувал против, 5 са се въздържали, а останалите 19 са подкрепили предложението, изготвено от председателя на съвета Метин Байрамали.

ДПМ има договор за 30 г. концесия за находището от 28 186 кг злато и 13 943 кг сребро под Ада тепе, в участък Къпел – 1 556 кг злато и 2 661 кг сребро, в Къклица – 2 752 кг злато и 10 048 кг сребро, в Скалак – 1 418 кг злато и 1 092 кг сребро, в Синап – 628 кг злато и 1 170 кг сребро, в Сърнак – 2 170 кг злато и 5 400 кг сребро. Така канадците ще добиват общо 36 712 кг злато и 34 316 кг сребро.

Концесионната такса от добивите е 1, 44%. Това е отбелязано в договора, подписан на 25 април 2012 г. от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев (ГЕРБ).
В първия си вариант проектът „Клондайк в Родопите“ предвиждаше преработката на рудата до концентрат да се извършва на място чрез цианидна технология.
Впоследствие обаче стартът му бе спиран от периодичните протести на екологични организации от България, подкрепяни от подобни от Гърция и Турция. Заради обществения, а и политически натиск проектната технология бе изцяло преработена от инвеститорите, като цианидното излужване отпадна напълно.

Според новия вариант рудата ще се добива и преработва, но без приложението на цианидите. Водната флотация с ксантогенати, меден сулфат и дитиофосфат обаче също крие сериозни рискове, категорични са експертите. Полуконцентратът ще се транспортира по море до Намибия, където канадската фирма притежава съоръжения за златодобив. Очакваната инвестиция е около 100 милиона долара. В златната мина на Ада тепе ще се добиват 800 000 -1 000 000 тона руда годишно, а 300 камиона с полуконцентрат на ден ще се отправят за Намибия, за да се стигне до златните кюлчета.

С разрешението на Басейновата дирекция в Пловдив канадските златотърсачи изградиха водовземно съоръжение, което може да остави сухи чешмите на града и околните села. Шахтово-тръбният кладенец е построен тайно от местната власт, Общинският съвет в Крумовград не е одобрявал ПУП и няма уведомление за строителните дейности.
Според проекта в началото на експлоатацията  кладенецът ще източи еднократно 100 000 куб. метра вода от река Крумовица. Тя ще циркулира в затворен кръг и е нужна за водните тапи при взривовете, за оросяването на пътищата, при трошенето и смилането на рудата, и при флотацията.

Специалисти в тази сфера обаче твърдят, че рудникът ще гълта близо 2,9 млрд. тона вода годишно, а сондажният кладенец при реката с прогнозен дебит от 5 литра в секунда ще източва 157 680 000 литра за година. Този район обаче е един от най-бедните на подземни води у нас.

Проектът за унищожението на природата бе повод за редица протести, през 2012 г. 5 260 жители на Крумовград и селата се подписаха срещу златодобива, съветници от ГЕРБ направиха контра-подписка с 250 души и вдигнаха аларма, че протестната акция е манипулирана. Тогава се задейства полицейската машина на Цветан Цветанов – 580 противници на рудника бяха разпитани в местното РПУ, 179 протокола бяха съставени за сравняване на подписите и почерците.
Изненадващо миналата есен и новите управляващи от БСП подкрепиха мераците на канадците да изровят земята. /desant.net/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!