Следвайте "Буднаера" в Телеграм

27 агенти на комунистическите служби са кредитни длъжници на ДСК с 17,6 млрд. лв.

Написано от Христо Христов

Общо 27 сътрудници на Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА, които през 90-те години са били шефове на 9 от фалирали банки или членове на техните управителни или надзорни органи, са длъжници на ДСК със 17, 6 млрд. лв. без лихвите.

Това показва докладът на Комисията по досиетата (решение №2-358 от 18 юни 2014 г.) от проверката на кредитните милионери към ДСК.

Проверката е обхванала общо 128 длъжници – юридически лица, представяни от 290 лица. От тях Комисията по досиетата е установила принадлежността към комунистическите тоталитарни служби на 38 души. Обявени са имената на 31, а останалите 7 са починали и оповестяването им е забранено от закона.

От 31-те сътрудници, кредитни длъжници към ДСК, 27 са свързани в 9 фалирали банки, а останалите 5 са представители на отделни фирми. Само 4 сътрудници от обявените 31 с решението обаче са разкрити за първи път, като останалите 29 са обявявани в предишни проверки.

Сред банкерите, разкрити като длъжници на ДСК са шефовете на Първа частна банка Валентин Моллов, Венцислав Йосифов, шефовете на Търговска банка „Славяни” Георги Агафонов и Захари Захариев, които са и бивши депутати съответно от Българския бизнес блок и БСП (Захариев е и председател на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД и на фондация „Славяни"), шефът на „Агробизнесбанк” Христо Александров, шефът на Банка за земеделски кредит Атанас Тилев и др.

Ето задълженията към ДСК на фалиралите кредитни институции (подредени по дългове и без дължимите лихви) и свързаните с тях разкрити сътрудници на комунистическите тайни служби:

Бизнесбанк – 6 млрд. и 132 млн. лв. дългове към ДСК:

Първа частна банка – 3 млрд. и 980 млн. лв. дългове към ДСК:

Търговска банка „Славяни” – 2 млрд. и 181 млн. лв.:

Добруджанска търговска банка – 1 млрд. и 150 млн. лв.:

„ТС Банк” – 1 млрд. и 500 млн. лв.:

„Агробизнесбанк” – 886 млн. лв.:

Търговска банка  „Елит” – 819 млн. лв.:

Балканска универсална банка – 554 млн. лв.:

Българска земеделска промишлена банка – 465 млн. лв.:
Николай Иванов Коджейков;
Радко Игнатов Тодоров;
Чавдар Пенчев Спасов.


Останалите разкрити сътрудници, извън фалиралите банки са:

„Лошите” и съмнителните кредити в края на 1995 г. в България възлизат на 342,7 млрд. лева, което съставлява близо 40 процента от произведения през годината брутен вътрешен продукт.

ДСК е държавната кредитна институция, отпускала заеми за създаването на множество банки, както и за тяхното последващо кредитиране. Шеф на ДСК по това време е Асен Друмев, също разкрит като агент на ДС.

Комисията по досиетата е публикувала и списък с юридически лица, длъжници на ДСК, за които не са установени необходимите данни за извършването на проверка за принадлежност към ДС и разузнавателните служби на БНА. Става въпрос за общо 122 фирми и юридически организации.

Сред тях са и фирми на строителния предприемач Соломон Анжел известен с финансовата си пирамида в началото на 90-те години за построяването на „Град на мечтите” в местността „Камбаните” до „Младост” 4 (77 млн. лв. дълг към ДСК без лихвите), както и на фондация „Сапио”, внасяла безмитно стоки през 1992 г. с разрешение на тогавашния министър на финансите Иван Костов (27,4 млн. лв. дълг към ДСК и 119 млн. лв. лихви).

Комисията по досиетата започна проверката на кредитните милионери през 2013 г. До момента тя е обявила сътрудниците на комунистическите тоталитарни служби сред кредитните длъжници към следните банки:

Информации за всички тях може да намерите в секцията „WHO IS WHO”, рубрика „Кредитни милионери” на сайта.

Свидетел за УЖАСА на принудителното отнемане на органи НА ЖИВО в Китай

„Видях това със собствените си очи...”, каза свидетел при условие за анонимност, описвайки в ярки детайли историята на гимназиална преподавателка на възраст между 30 и 40 години в Китай, която е била задържана, изтезавана, изнасилвана и накрая оперирана, за да се изземат органите й, докато е все още жива…

Проф. Вълко Гергелчев: Сделката на Иван Костов с „Дънди Прешъс” е грабежът на века

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!