Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сбогом, България?

Остаряваме бавно...

Автор Адриана Аврамова

Ежедневно ми се налага да ползвам градския транспорт. За да се абстрахирам от лошата миризма, мръсотията и полуразпадналия се автобус, просто наблюдавам другите пътници. Един, два, три, четири, пет и нагоре... започвам да броя. Броя възрастните хора. Математиката не ми е силна страна – загубих бройката им, след като се изпокараха кой е с по-болно сърце, та заслужава да седне от сенчестата страна в автобуса.

Нова тактика. Броя циганите. Там е по-лесно, те се забелязват, надушват, а и чуват. Един, двама, трима... доста са, гледат ме... смутих се. Няма смисъл.

Остават ми още няколко спирки. Нека просто да преброя другите, младите хора, по иначе централната градска линия, по която се возя. Едно момиче около 20, младо момче с куче, една майка с бебе, един мъж около 30-те и едно дете в далечината с баба си.

Ето сега ми излезе математиката. В автобус с над 60 пътници, младите хора бяхме шестима. Останалите пътници – възрастни хора и цигани. Ще кажете, че това е случайност. И на мен ми се искаше да бъде, ама не е. Вижте улиците, вижте супермаркетите – няма нужда от статистика, когато виждаш пред себе си десетки побелели глави и някъде между тях някой млад човек.

И все пак ми се искаше всичко това да е просто внушение за застаряващата ни нация, даже изчезваща, бих казала. Затова отворих статистиките в интернет.

През 2011 г. у нас са се родили 70 000 бебета, през 2012 г. родените бебета са 62 000, а през 2013 г. – малко над 60 000. И за да ни стане още по тъжно, ще задам въпроса – колко от тези деца са чистокръвни българчета, а не плод на цигански, турски или друг етнос? Мълчание. И по-добре да не знаем.

После се сетих за думите на един професор, който каза, че след около 50 години ще има 3,5 милиона роми, разпръснати из Европа, и около 800 000 българи, предимно стари хора. Според същия последният българин ще си замине от нашата територия някъде към 2300 година.

Стряскащо, а?

Значи наистина не си внушавам. Народът ни не застарява просто на думи, както доскоро – вече е твърде видна липсата на младостта в страната ни. Да, не си внушавам. България е сред петте най-бързо застаряващи страни в света. В България има 2,5 милиона работещи и 2,2 милиона пенсионери. Бързи сметки показват, че през 2025 година 1 от всеки 5 българи ще бъде на възраст над 65 г. За справка – през 1990 година над 65 г. е бил само един от всеки 13 души.

Но стига с тази безполезна математика. Задавам си болезнения въпрос – как ли ще изглежда България след 286 г., когато от страната си замине и последният българин? Кой ли ще е той, как ще изглежда, как ще се казва?

Представям си го като Гошо, последният носител на българщината или поне на останките от нея, който ще каже „Сбогом, Българийо“ и ще се телепортира някъде другаде... Той ще завещае или по-скоро официално ще предаде страната ни на милионите цигани и турци, които ще я населяват...

България, моята скъпа България, ми напомня на бременна жена в последните месеци. Задъхва се, ходи трудно и тежко, с отекли крака, кръвоизливи, с болки..., повръща и се поти обилно в жегата..., иска просто да роди и да се почувства по-добре... България износва последните българи на тази територия, част от които сме и ние. Но едните скоро ще заминат в чужбина, а другите скоро ще се споминат – такъв е животът. И кой ще остане?

Последните деца на майка България. Звучи тъжно и дори апокалиптично. Аз не мога да реша демографския проблем в страната, ниската раждаемост, множащите се цигани. Не мога да ви кажа – не емигрирайте, правете деца, работете и се борете тук, в тази държава. И не знам, дали изобщо има човек, който може да предложи адекватно решение. Мога само да констатирам тъжните факти за една изчезваща нация... Топяща се ежеминутно.

Радвам се, че няма да ме има след 286 г. ... или може би дори по-малко. Радвам се, че няма да видя с очите си как народът ми изчезва, как циганите се разписват като българи, как младите бързат за чужбина. Достатъчно ми е видяното по улиците...

Тежкò им на онези, последните българи, които ще трябва да се сбогуват с България – завинаги и буквално. Опасявам се, че това ще е неизбежно...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!