Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сноудън: изобличенията продължават

В САЩ излезе книга, интересът към която гарантират името на автора и главният герой.

Бившият журналист на британския вестник „The Gurdian” Глен Грийнуолд написа книгата „Няма къде да се скриеш” за скандала около Агенцията за национална сигурност (АНС) и автора на този скандал Едуард Сноудън. 260-страничното издание разказва, как Едуард Сноудън се готвил да разкрие тайните на специалната служба на САЩ, както и за нови секрети на АНС.

От книгата става известно, че Едуард Сноудън отишъл на работа в АНС само с една цел – да получи доказателства за масовата намеса на специалните служби в живота на гражданите. Според автора на книгата, Едуард Сноудън е извършил подвиг в името на човечеството. Ето какво казва самият репортер за своя герой:

- Невероятно е, но той никога не се нервира. Той е убеден, че делото му е правилно. Единственото, което го караше да се нервира, е как светът ще реагира на неговите изобличения. И с интерес наблюдаваше, как се взривява информационната бомба.

Впрочем, книгата на Грийнуолд съдържа не само хвалебни оди по адрес на Едуард Сноудън, но и нови изобличения за работата на специалните служби. Например се сочи, че АНС може да следи Skype, да получава достъп до информацията на потребителите на Facebook, да чете електронни съобщения, изпратени чрез мрежите WiFi на борда на самолети. Освен това, както пише Грийнуолд с позоваване на документи, получени от Едуард Сноудън, американците филтрират всички влизащи в САЩ Интернет и телефонни потоци информация. И това е само част от айсберга, твърди журналистът:

- В лични разговори сътрудници на АНС изразяват възмущение от факта, че са принудени да шпионират и да събират огромно количество информация за комуникациите на хората по целия свят. Всичко, от което се нуждаят сътрудниците на АНС, е вашият електронен адрес, след което натискат копчето „търсене”. И готово! Главният лозунг на АНС и цел е създаването на система, при която на Земята просто да не остане място, където да можете да се скриете от специалните служби.

Според Грийнуолд, в момента той и неговите колеги от други медии са обнародвали примерно половината материали, предадени от Едуард Сноудън. Те обещават нови още по-гръмки изобличения. Сега екип репортери работят с документи и скоро ще има нови скандали.

bulgarian.ruvr.ru

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!