Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Добра медицина” или масово убийство? - Бета блокерите убиват 800000 души за 5 години

Повечето хора приемат, че почтеността в науката е някак гарантирана; че има предпазни мерки по пътя, които предотвратяват на пациентите да бъде нанесена вреда от измамни изследвания.

За жалост, научните безчинства се превърнаха в много сериозен и широко разпространен проблем, който заплашва цялата парадигма на основаващата се върху науката медицина—освен ако не се направят промени.

Отново и отново доклади, определящи размера на научните измами и/или въздействието им показват, че положението е потресаващо и се влошава. Накратко, загубили сме научната почтеност, а без нея „основаващата се на науката медицина” е просто термин без съдържание.

Конфликтите на интереси са друг всеобхватен проблем в сферата на научните изследвания, а статията днес поставя в центъра на вниманието случай, който съдържа и двете.

Бета блокерите са лекарства обичайно използвани при високо кръвно налягане и конгестивна сърдечна недостатъчност. Те действат предимно като блокират невротрансмитерите норепинефрин и епинефрин (адреналин) да не се свързват с бета рецепторите, и по този начин разширяват кръвоносните съдове, което снижава сърдечната честота и кръвното налягане.

До неотдавна Европейското кардиологично общество European Society of Cardiology (ESC) препоръчваше също така използването на бета блокери при пациенти, подлагани на не-кардиологична операция.

Статия, публикувана наскоро в списание Forbes Magazine изважда на светло как медицински указания, основаващи се върху съмнителна наука може да са довели до смъртта на стотици хиляди пациенти в рамките само на няколко години:

„Миналото лято, британски изследователи предизвикаха тревога когато публикуваха доклад, алармиращ за възможността, че като следват наложените указания, лекарите в Обединеното кралство може да причиняват по цели 10000 смъртни случая годишно”, пише Лари Хастен, редакционен директор на сайта за професионални новини WebMD.

„Сега те отиват още една стъпка по-нататък и публикуват прогноза, че същите указания може да са довели до смъртта на впечатляващата цифра от 800000 души в Европа през последните пет години…

800000-те смъртни случаи са сравними по брой с най-жестоките случаи на геноцид и масови убийства в съвременната история”.

Указания, основани върху дискредитирани изследвания може да са причинили 800000 смъртни случая

Докладът първоначално публикуван в онлайн версията на списанието European Heart Journal, е свидетелство за опасностите в съвременната медицина и защо научната непреклонност трябва да бъде възстановена като норма. Както съм посочвал и по-рано, научното безчинство от страна на медицинските изследователи засяга действителни хора, живеещи действително около нас. То може да засегне и вас.

Когато компрометираните изследвания се използват като основа за медицински указания умират хора, които не би следвало да умрат… И всичко това в името на повишаването на печалбите на фармацевтични компании с безразсъдна страст и малко или никаква грижа за жертвите.

Проблемът се връща назад към изследвания, проведени от Дон Полдърманс, сърдечносъдов изследовател в Холандия, който бе уволнен за научни простъпки през  2011 година. Някои от най-решаващите данни в указанията на Европейското кардиологично общество по отношение на употребата на бета блокери при пациенти, подложени на некардиологични операции, са взети от делото DECREASE свързано с изследването на Полдърманс Dutch Echocardiographic Cardiac Risk Evaluation Applying Stress Echocardiography (DECREASE).

Струва си да отбележим, че Полдърманс беше също председател на комисията, която изготви указанията (той вече е напуснал поста си в работната група). Макар че делото DECREASE все още не е оттеглено,  от медицинския център Erasmus Medical Center в Ротердам заявиха, че той е бил уволнен, защото е бил:

“… невнимателен в събирането на данните за изследванията си. В едно изследване бе открито, че той използва данни за пациенти без писмено позволение, използва фиктивни данни, и че два доклада, изнесени на конференции, съдържат недостоверни данни с неговото знание”.

Бихте си помислили, че след като това вече се знае, то би довело до незабавни действия. Обаче, бяха необходими две години след разкриването на скандала с Полдърманс преди ESC да оттегли препоръката за бета блокерите. Това е абсолютно скандално, тъй като почти половин милион души починаха ненужно поради това забавяне.

През този промеждутък от две години много европейски клиницисти може и да са се усещали с вързани ръце след като неспазването на насоките може да доведе до наказания—дори и ако лекарят знае, че указанията вероятно ще нанесат повече вреда от полза. Както се съобщава от Forbes:

„Те отбелязват, че повече от половината смъртни случаи—потенциално повече от 400000—може да са се случили след дискредитирането на изследванията, въпреки факта, че някои от вредите можеха да бъдат смекчени, ако лекарите бяха променили практиката си след прочитането за спора…

Кол и Франсис спорят, че има много неща, които трябва да се променят в прилагането на медицинските изследвания: „Професията авиатор води в системите за предпазване, осъзнаване, изучаване и поучаване от професионални неуспехи. Клиничната медицина сега следва по стъпките им. Ние трябва да разработим подобни системи за научните изследвания”.

Разбиране и измерване на потенциалните рискове и ползи…

Макар че някои изследвания показват, че даването на бета блокери преди операция спасява живота на пациентите, споменатия в статията доклад открива, че те убиват хората. И така къде е истината? Оказва се, че и двете може да са верни – ГОЛЯМАТА РАЗЛИКА се състои в това дали имате предишно, сериозно, застрашаващо живота сърдечно заболяване или не.

Ако наистина ИМАТЕ съществуващо, животозастрашаващо заболяване, бета блокерите изглежда са полезни, ако ще се подлагате на операция. Но ако НЯМАТЕ такова заболяване, те изглежда ви увреждат или дори ви убиват. И, важно е да се осъзнае, че различните изследвания имат два много различни сценария:

Изследване, противопоставящо се на предоперативната употреба на бета блокери показва, че хората, които са с най-висок риск да умрат от бета блокерите НЕ  са онези с най-високия сърдечен риск, което означава: Бета блокерите може да са помогнали на хората с най-сериозните заболявания, докато в същото време са навредили на хората с малък или никакъв предишен сърдечен риск.

Първата индикация, че бета блокери НЕ би следвало да се дават рутинно преди некардиологична операция поради повишения риск от смърт се появи през 2008 година, но се оказва, че макар че кардиологичните указания по-късно бяха променени, както в Обединеното кралство, така и в САЩ, лекарите продължават да предписват предоперативна употреба на бета блокери така или иначе.

Причината за спора е, че Полдърманс е обвинен за корумпирана изследователска практика; ето защо сега изследователите спекулират, че стотици хиляди хора са били убити от масовата употреба на бета блокери преди операция.

Обаче, още през 2009 година Полдърманс твърди, че неблагоприятните резултати са причинени от отделните лекари, използващи твърде висока доза бета блокери, а не поради проблеми, свързани с неговото изследване.

Медицинската литература и статиите в медиите отразяват непрекъсната загриженост и объркване относно дали или не да се дават бета блокери при несърдечните операции. Онова което медиите пропускат е, че изследванията говорят за два различни вида пациенти.

Всичко всъщност опира до премерването на съотношението риск/полза. За да имат потенциална полза рисковете, свързани със сърдечно заболяване трябва да са по-големи от сериозния риск и страничните ефекти на самото лекарство, което се отнася до много ограничена целева група от населението.

Поуката от историята е, че пациентите би следвало да се противопоставят, за да са сигурни, че лекарят вижда реална необходимост преди да предписва това или което и да било друго лекарство. В този случай се оказва, че на почти половин милион европейци с малка или никаква нужда им е било дадено лекарство като част от рутинни указания и те са заплатили с живота си за това.

Колко американци може да са пострадали от подобни указания?

Ако твърдението, че бета блокерите може би убиват някои хора—тези които не са в сериозен риск от заболяване на сърцето, и които вече не са на бета блокери – какъв е потенциалният брой смъртни случаи в САЩ?

За щастие, според предишна статия в списание Forbes, публикувана през юли 2013 година, указанията на САЩ са по-малко агресивни в подкрепата си на предоперативната употреба на бета блокери. Изследователите казват, че повече от 30 милиона не-сърдечни операции се правят в САЩ на година, така че, ако разделите 30 милиона на 25 процента, които европейските изследователи твърдят, че може би са засегнати от тази практика в духа един-размер-подходящ-за-всички, ще получите цифрата 7.5 милиона американски пациенти, подложени на операция са ПОТЕНЦИАЛНО увредени от бета блокери всяка година. Цифрите може да са по-високи или по-ниски.

Според Центъра за контрол на заболяванията, общият брой операции, направени в САЩ е 51.4 милиона, от които 4.7 милиона са свързани със сърцето. Използвайки тази статистика, броят на американците, потенциално засегнати от опасните бета блокери е 46.7 милиона, което ни дава потенциален брой от повече от 11.6 милиона случаи на смърт всяка година. От друга страна, ние не знаем колко души вече са имали застрашаващо живота сърдечно заболяване преди да им бъде направена не-сърдечна операция и следователно може да са извлекли полза от лекарството, спрямо пациенти, чиито риск от смърт се повишава от липсата на съществуващо сърдечно заболяване…

Известно потвърждение за опасението, че бета блокерите не са добра идея за всеки може да се открие в изследване от октомври 2013 година, проведено в Ню Йорк, на което продължава да не се обръща много внимание. То разкри, че употребата на бета блокери повишава вероятността за остро коронарно събитие. Всъщност, изследователите от университета SUNY бяха толкова разтревожени от онова, което откриха, че коментират:

„Резултатите от това изследване стават особено важни с оглед на факта, че бета блокерите в момента се препоръчват от указанията от 2011 година на Американския колеж по кардиология / Американското сърдечна асоциация (ACC/AHA) по отношение на сърдечен риск и овладяването му преди, по време на и след операция”.

Доклад, свален за рецензиране

Интересното е, че докладът, обобщаващ предприетите действия за спиране употребата на лекарството убило стотици хиляди души бързо бе свален от уебсайта на електронното списание European Heart Journal без обяснение. Хастен проследява случая със списанието и му казват, че поради недоглеждане докладът не е бил рецензиран  преди публикацията.

Това е стандартна процедура за всяка статия, съдържаща „научни твърдения”. Въпросът е дали докладът действително е съдържал твърдения, нуждаещи се от рецензиране първо на първо. На база на отговора от авторите на доклада, това може да е тема на спор. Хастен пише:

„Авторите на „изчезналата” статия, Греъм Коул и Дарел Франсис, изпратиха следното изявление: ‘Нашата статия е разказ за събития с посочени време и контекст в цифри. Ние не смятахме, че той съдържа научни изявления, но сме съгласни, че той умножава в едно три публикувани числа…

Първата от нашите две статии в (списанието) EHJ просто казва, че общността ни, която се надпреварва да си приписва заслугата когато дадена водена от изследванията терапия подобрява оцеляването, трябва да е също толкова чувствителна и при възможност за навреждане. Силата на лидерството означава, че величината, на която и да било от двете може да е далеч от незначителна. Що се отнася до предоставените от нас числа, в статията ние пояснихме, че алтернативни стойности са възможни. Фокусът за читателите беше върху това колко сериозни могат да бъдат последиците, когато клинично изследване се обърка…

Ние се възхищаваме на усърдието на професор Лъшър да изпрати за рецензиране нещо, което ние смятахме чисто и просто за умножение. Очакваме рецензията на двете статии. Първата разказва за случай на широко разпространен проблем. Втората предлага какво всеки от нас може да направи, за да снижи повторенията му”.  

Д-р Меркола
Източник: articles.mercola.com
zdravivsekiden.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!