Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Факт или мит: Зрелите банани борят рака

Това е ФАКТ.

Вие от хората, които предпочитат да оставят бананите да презреят докато по кората им се появят кафяви петна преди да ги ядат ли сте? Вероятно са ви казвали, че колкото по-зрели за бананите, толкова по-малко са хранителните вещества в тях? Е, сега вече имате аргументирано опровержение за скептиците. Истината е, че колкото по-узрял е бананът, толкова по-добри противоракови свойства има той! Японски учени доказаха, че зрелите банани се борят с рака.

Тъмните петна върху зрелите жълти банани произвеждат вещество, наречено тумор некрозен фактор (TNF), което унищожава раковите тумори. Докато бананите продължават да зреят, техните антиоксидантни нива се покачват, подсилвайки имунната ви система и повишавайки белите ви кръвни телца! Всъщност, зрелите банани са осем пъти по-ефикасни от техните зелени братя що се отнася до повишаването на способността на белите кръвни телца да преборват рака.

Спрете туморите на мига

Тумор некрозният фактор (TNF) е цитокин, който спомага в комуникацията между клетките при имунните отговори и насочва движението на клетките към възпалени и инфектирани места. Той спира растежа и разпространението на туморните клетки и задейства апоптозата (клетъчната смърт). Учените посочват, че TNF, съдържащ се в зрелите банани е толкова ефикасен, колкото е противораковото вещество лентинан, имуностимулант, инжектиран венозно за стимулиране производството на бели кръвни клетки. Един зрял банан може би е нещото от което се нуждаете, за да държите онколозите далеч от себе си!

Жълти срещу зелени

Както жълтите, така и зелените банани са с високо съдържание на фибри, калий, витамин В6 и витамин С. Независимо от цвета си, бананите подхранват гастроинтестиналния тракт и улесняват храносмилането. Зелените банани, обаче, наистина имат преимуществото, че съдържат по-малко захар. Когато бананите узреят добре, скорбялата в тях се състои основно от прости, лесно-разграждащи се захари, които вдигат нивата на кръвната захар. Хората с инсулинова резистентност или диабет трябва да внимават относно приема си на банани. С повишаването на противораковите свойства на зрелите банани, профилът на техните микроелементи (съдържащите се в тях витамини и минерали) наистина поема рязко надолу. Решението? Заредете купата си за плодове, както с напълно зрели, така и със зелени на цвят банани.

Насладата от зрелите банани

За да извлечете максимална полза, изяждайте бананите когато са в пиковата си фаза на зреене преди да станат напълно кафяви. За предотвратяване на по-нататъшния спад на витамините и минералите, дръжте бананите в хладилника. Ако бананът и малко попрезрял и сладък, за да е приятен за ядене, смесете го в смути с други плодове или го изпечете като част от декадентското лакомство бананов хляб.

Даника Колинс
Източник: Fact or Myth: Do Ripe Bananas Fight Cancer?
http://undergroundhealthreporter.com/15211#axzz2tUfHSDYK

zdravivsekiden.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!