Следвайте "Буднаера" в Телеграм

zdravivsekiden.com

10 много ефикасни домашни лека

При болки в тялото, кашляне, порязвания или изгаряния не е необходимо да тичате до аптеката посред нощ. Често пъти можете да успокоите всичко, което ви мъчи с растенията, билките и храните, които имате у дома си.

Но най-добрата част в използването на домашните лекове не е фактора удобство – а способността да излекувате тялото си безопасно, естествено, а също така и бързо.

10. Сода за хляб за инфекция на уринарния тракт

Ако усещате, че ви хваща инфекция на уринарния тракт, изпийте ¼ ч.л. сода за хляб, смесена с 240 мл вода. Пиенето на този разтвор веднъж на ден спомага средата в пикочния ви мехур да стане по-алкална, което прави по-трудно умножаването на бактериите. (Въпреки това, ако мислите, че имате инфекция на уринарния тракт, непременно трябва да се прегледате при лекаря си.)

9. Джинджифил при гадене

Ако ви се гади, дъвчете парче пресен корен от джинджифил. Той върши чудеса при разстроен стомах и подобрява симптомите на гадене и повръщане петорно.  Запарете пресен джинджифил в гореща вода си направете чай (съвет: джинджифилът може да се замразява, така че дръжте парче в камерата, за да ви е под ръка, когато ви потрябва).

8. Студен чай за леки изгаряния/подпухнали очи

Чаят е богат на фитонутриенти и антиоксиданти. Ако се изгорите леко, накиснете кърпа в студен чай и я сложете върху изгореното място, за да облекчите болката. (Изгарянията се повлияват много добре и от кокосово масло или козметичен крем, съдържащ кокосово масло.) Можете също да използвате студени торбички чай, за да успокоите подпухналите си очи (а според д-р Оз, топлите торбички ментов чай са полезни за облекчаване на сърбежа в очите).

7. Алое вера за изгаряне от слънце и акне

Алоето е много повече от красиво домашно растение. Отчупете парче и нанесете пресния гел върху изгорялата от слънцето кожа за незабавно облекчение. Гелът на алоето има противовъзпалителни свойства и спомага за облекчаване на раздразнения като при акне (а някои хора дори смятат, че той спомага за свеждането до минимум на появата на бръчки).

6. Мед при кашлица, леки рани и кожни раздразнения

Медът е доказал, че намалява честотата и сериозността на кашлянето, както и че подобрява качеството на съня (който иначе би бил прекъсван от кашлицата). Тъй като медът (особено суровия мед) има антибактериални свойства и съдържа живи ензими, можете да го използвате за по-бързото зарастване на рани и за облекчаване на незначителни раздразнения на кожата и петна.

5. Чай от кора на нар за разстроен стомах и диария (както и джоджен)

Кората на нара може да се запари във вряща вода за направата на чай. Пиенето на този чай е полезно за успокояване на разстроен стомах и за облекчаване на диария. Освен това, изсушената кора от нар можете да пазите до шест месеца и тя още ще е ефикасна. Същото се отнася и за джоджена – няколко листа (пресни или сухи), запарени в гореща вода правят чудеса при разстроен стомах и разстройство

4. Препечена филийка и чай при хранително натравяне

Според д-р Джорджиана Донадио, Директор на Националния институт за пълноценно здраве, изяждането на няколко много препечени филийки хляб с чаша черен чай ви карат да се почувствате по-добре, благодарение на съдържащите се в тях  неутрализиращи токсините танинова киселина и въглен.

3. Карамфил за орално здраве (и при зъбобол)

Карамфилът има антисептични и леко анестетични свойства, което го прави идеален за грижа за устата. Можете да си приготвяте антимикробна вода за уста като накисвате 10 зрънца карамфил в половин чаша вода за 10 минути. Махнете карамфила и нажабурете устата за облекчаване на болката и за убиване на бактериите. Можете също така да нанасяте етерично масло от карамфил при зъбобол с памуче.

2. Чесън за здравословни стойности на холестерола

Ако искате да поддържате холестерола си в здравословни граници, опитайте се да изяждате по скилидка чесън всеки ден (първо я нарязвайте, за да се освободят активните съставки на чесъна). Този лесен трик може да снижи холестерола с почти 10 процента.

1. Сок от вишни за мускулна треска и болки в цялото тяло

Пиенето на сок от вишни намалява важни маркери на възпалението като С-реактивния протеин (CRP). Този сок се цени особено заради снижаващото болката въздействие при артрит и ставни болки, но е доказал също, че успокоява и мускулна треска. На практика, можете да се справите с всеки вид болка при възпаление със сок от вишни.

Джеси Каноун

Източник: 10 Highly Effective Home Cures, 21 March 2014

http://www.losethebackpain.com/blog/2014/03/21/most-effective-home-cures/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!