Следвайте "Буднаера" в Телеграм

24chasa.bg

С какви телефони говорят първенците

В продължение на години повечето световни лидери не използваха нищо друго, освен “Блекбери”, за да получат мейлите си, докато са в движение, пише в. “Гардиън”. Това е телефонът, на който Барак Обама разчита и днес. Той използва модел, специално подсилен срещу подслушвания от Агенцията за национална сигурност на САЩ. Само шепа висши служители в Белия дом и семейството му имат личния му имейл адрес. “От съображения за сигурност не ми е позволено да имам айфон”, казва преди 3 месеца Обама пред младежи.

Но преди няколко дни агенцията за комуникации на Белия дом тества други телефони, включително модели на “Самсунг” и LG, накара феновете на закъсалата канадска компания за смартфони, записала годишна загуба от $ 5,8 млрд., да изтръпнат.

За световния лидер сигурността е много повече от това да има парола на телефона си. Тя означава защита от опитите за набези на всякакви хакери любители и професионалисти, и по-важното - шпионските агенции, които искат да знаят с кого, кога, какво и къде е говорил или разменял съобщения. За лидера на една страна да има в телефона си подслушвател, е абсолютният провал на националната разузнавателна агенция и огромна загуба на имидж. Криптираното “Блекбери” бе досегашният избор на разузнавателните агенции в борбата срещу “бръмбарите”. Сега обаче “Самсунг” и “Епъл” – най-големите производители на смартфони, започват да чукат на вратите на разузнавателните агенции.

И какво, ако “Блекбери” си отива? Макар че успя да избегне фалита, позицията на компанията като телефона, който избират първенците, вече не е толкова сигурна. “Епъл” хвалят непрекъснато подобряващата се сигурност на айфоните си и започват да изместват “Блекбери” дори в световни финансови институции.

С подобряването на сигурността на конкурентните устройства може би е само въпрос на време “Самсунг” или “Епъл” да стане телефонът на американския президент. Вероятно не по време на мандата на Обама, но при този на наследника му. Въпреки че от прессекретариата на Белия дом настояват, че “изпълнителното бюро на президента не участва в пилотна програма” да замени блекберито на Обама, вероятно това ще се случи скоро. Ако обаче бъде сменен на поста от Хилари Клинтън, нейният афинитет към марката може да удължи малко живота ѝ.

Германия

Мобилният телефон на Ангела Меркел стана най-известният джиесем в световната политика, след като се разбра, че

АНС подслушва

разговорите на

канцлера

Меркел има най-малко два телефона, които ползва редовно. Подслушваният от американските служби е “Нокия 6260 Слайд”. Канцлерът го ползва само за партийни въпроси. За държавните дела Меркел разчита на “Блекбери Z10”, снабден с чип за криптиране от “Секусмарт”. Дюселдорфската компания казва, че софтуерът ѝ си остава устойчив на набези и го продава като Kanzler-Handy – мобилния на канцлера.

Русия

Руският президент Владимир Путин казва, че има много мобилни телефони, но не използва нито един, тъй като няма време и предпочита други методи за комуникация. Веднъж обаче съобщава, че въобще няма джиесем: “Ако имах, щеше да звъни през цялото време.”

Отвращението му към телефоните може да се дължи на

притеснения

за сигурността,

вкоренени в него от времето му като агент на КГБ. Руският президент избягва интернет. Вместо това той предпочита информация от редовните доклади на разузнавателните си агенции. Документален филм от 2012 г., сниман в офиса на Путин, показва червени папки на бюрото му и няколко старомодни бежови стационарни телефона.

За разлика от него, премиерът Дмитрий Медведев е отявлен почитател на продуктите на “Епъл”. Той стана един от първите собственици на айфон 4, когато през 2010 г. в Силициевата долина Стив Джобс му подари все още неизлезлият на пазара телефон.

Франция

Президентът Франсоа Оланд е неразделен със своя айфон 5. Говори се, че чрез есемеси той бил в постоянен контакт с приятелката си Жули Гайе. Президентският айфон може да се ползва само за лични разговори, не и за служебни.

Още преди разкритията на Едуард Сноудън, че американската АНС

шпионира

френски граждани,

принудили местните министри да изоставят смартфоните и таблетите за служебно ползване, президентът на страната получи свръхсигурен телефон “Теорем” със засилено криптиране. Предшественикът на Оланд Никола Саркози смяташе, че той е твърде тромав, и отказа да го ползва, тъй като трябвали 30 секунди за набиране на връзка. “За него това отнемаше твърде много време”, споделя един от помощниците му. Саркози, пристрастен към “Блекбери”, не изглеждаше твърде притеснен за киберсигурността в ранните си дни като президент. Той бе сниман да подава мобилния си на Владимир Путин, за да могат двамата да споделят телефонно обаждане по време на среща на върха на Г-8 през 2007 г.

Френските министри са съветвани да използват дълги пароли, които трябва да се сменят на всеки шест месеца. Те не трябва да оставят телефона си без надзор, особено при пътуване в чужбина, и абсолютно никога да не използват смартфон за предаване на поверителна информация, включително в есемес.

Северна Корея

Спекулациите за използваните от Ким Чен Ун мобилни телефони нараснаха, след като той бе сниман със смарфтон, изглеждащ като на тайванската компания Ейч Ти Си, през януари 2013 г.

Ким е един от около 2 млн. потребители на мобилни телефони от общо 25-те млн. жители на Северна Корея. Страната търгува с телефони, които представя като свои собствени, но всъщност са произведени в Китай и префасонирани с емблеми на местни марки, казва Мартин Уилямс, който управлява блога за технологии на Северна Корея. Чуждестранни модели също са популярни, но скъпи. Използването на мобилни телефони в Северна Корея се ограничава до длъжностни лица и техните семейства, заможни жители на столицата Пхенян и все повече бизнесмени и търговци с връзки в Китай. Повечето телефони работят на вътрешната 3G клетъчна услуга “Кориолинк” – джойнт венчър между египетската “Ораском Телеком” и Министерството на пощите и телекомуникациите на Северна Корея, макар че потребителите в близост до Китай могат да хванат сигнал през границата.

Достъпът до интернет през мобилния телефон не е позволен на севернокорейците – те могат само да провеждат разговори и да изпращат есемеси на територията на страната. Международен достъп няма.

Италия

Премиерът на Италия Матео Ренци е поклонник на “Епъл” и се е снимал до знака на входа на централата на компанията. Когато Стив Джобс почина, Ренци му отдаде почит във фейсбук и го нарече “Леонардо да Винчи на нашето време”.

Когато за пръв път се кандидатира за лидер на лявоцентристката Демократична партия през 2012, Ренци обещава да “събори” старото лидерство и слага капак на смартфона си с надпис “Запази спокойствие и събаряй”. 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!