Следвайте "Буднаера" в Телеграм

darikfinance.bg

Имотният балон в Китай се пропука

Китай е изправен пред най-големия фалит в имотния сектор в най-новата си история. Събитие, което може да спука жилищния балон, оставяйки десетки "призрачни градове" в цялата страна.

Компанията Xingrun Properties, в крайбрежния град Нингбо, е на ръба на колапса с дългове от 570 млн. долара, най-вече към банките. Местните власти отчаяно търсят изход от ситуацията. А централната банка официално обяви, че няма да помага по никакъв начин на закъсалата имотна компания.

Според Nomura най-големият риск за китайската икономика през тази година е възможността от рязка корекция на пазара на имоти, която ще доведе до системна криза. В най-голяма опасност се намират новите градове в провинцията, които регистрираха ръст с 67% на жилищата в строеж през 2013 г., пише Амброуз Еванс-Причард в The Telegraph.

В много райони инвеститорите вече изоставят или замразяват започнатите проекти, създавайки призрачни градове.

Това ще се отрази на продажбите на земя, а спад на цените на земята може да доведе до фалити на цели общини в Китай и сериозни затруднения за централната власт в Пекин. През миналата година 39% от данъчните приходи са дошли от ставките върху търговията със земя и имоти.

Ли Кашинг, водещ предприемач в Хонконг и най-богатият човек в Азия, продава имотите си в Китай, от дворци, до финансови центрове.

През миналата година жилищното строителство в страната е скочило петорно от 497 милиона кв. м нови площи да 2.6 млрд. млрд. кв. м. Наемната площ на глава от населението достигна 30 кв. м , надминавайки нивото в Япония през 1988 г. , точно преди пазарът в Токио да се срине.

Проучване от Международния валутен фонд показва съотношение на имотните инвестиции към БВП от 9.5% през 2012 г., което е по-високо от върховете, достигнати в Япония и Корея в навечерието на Азиатската криза и дори повече от нивата в САЩ преди спукването на имотния балон.

Основният проблем не са градове като Пекин и Шанхай, чиито икономики наистина просперират, но които съставляват само 5% от общия сграден фонд в Китай. Цените на имотите там растат. Но във вътрешността на страната ситуацията е съвсем различна. Там има срив на цените на имотите с 43%.

Очакваше се, че урбанизацията в най-голямата нация на света ще поддържа търсенето на жилища години наред. Но целият процес вече е под сериозно съмнение. Работната сила в Китай се сви с 3.45 млн. души през 2012 г. и още 2.27 млн. през 2013 г. Страната влезе в демографска криза. Броят на новите мигранти от селските райони към градовете намаля от 12.5 млн. през 2010 г., до 6.3 млн. през 2013 г. а според Nomura посоката на миграция дори може да се обърне през 2016 г.

Премиерът Ли Къцян предупреди миналата седмица, че на икономиката ще бъде позволено да се забави и каза, че индустрията трябва да се подготви за фалити.

Според Societe Generale двуцифреният ръст на заплатите и забавянето на растежа на производителността са ерозирали конкурентоспособността на Китай. И наистина търговският излишък на страната се сви от 10% до 2% от БВП.

Всичко това води в една посока – дефлация. Китай трябва да редуцира излишния капацитет и да прехвърли дефлационните процеси върху останалата част на света, като Европа е най-уязвима за този процес.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!