Следвайте "Буднаера" в Телеграм

24chasa.bg

Милиони мрат от глад през 1932-1933 г.

“Канибализъм? Не бих могла да говоря за това.” На 93 г. бившата учителка по история Олександра Овдиюк не е забравила нищо. В село Тархан, на около 120 км от Киев, тя е сред последните оцелели от Големия глад или Голодомора, както го наричат украинците. Организиран от режима на Сталин, той отнася между 2 и 5 млн. човешки живота през 1932 и 1933 г. Някои посочват дори 10 млн., като включват и огромния демографски срив, последвал катастрофата.

Пикът на глада настъпва през пролетта на 1933 г., когато дневно измират по 30 000 души. Една трета са деца под 10 г. Намерени данни в архивите показват, че по време на Голодомора

2500 души са осъдени, защото се хранели с труповете на умрелите близки

Спомняйки си за онези черни времена, Олександра разказва как хората прибягвали до всичко, за да оцелеят - ядели корени, треви, пръст, кората на дърветата, дори подметките на обувките. Половината село Тархан измира, пише френският в. “Либерасион”.

Всяка година в четвъртата събота на ноември хиляди украинци излизат със свещи, за да отбележат Деня в памет на жертвите на Голодомора.

През 2006 г. парламентът на Украйна го признава за геноцид. 24 държави в света - също. С резолюция Европейският парламент го обявява за престъпление срещу човечеството. Русия обаче нарича “националистическа интерпретация” и фалшифициране на историята твърдението, че Големият глад от 30-те години е геноцид.

Друга свидетелка на зловещата епоха - 87-годишната Нина Карпенко, разказва пред Би Би Си как, когато баща и? умрял от глад, майка и? отишла в близкия град, продала златния си кръст и купила 2 кг брашно. Смесвайки го с бурени, многолюдното семейство оцелявало цяла зима. “Ударните бригади вземаха всичко за ядене. Хората нямаха друг изход, освен да умрат”, казва Нина.

Историци обясняват Голодомора с опитите на сталинския режим

да накаже украинските селяни заради съпротивата им срещу колективизацията

Сред предприетите репресии са депортирането на “кулаците” и семействата им в Сибир, рязко увеличените квоти за доставка на зърно от Украйна през 1932 г. въпреки лошата реколта, изпращането на ударни бригади, които прибират и последния залък на селяните.

През лятото на 1932 г. е приет мракобесен закон за охрана на държавното имущество, който наказва с 10 г. затвор всеки, дори и децата, взел от полето дори няколко класа жито. (24часа)

Възможна е федерализация или разпадане на Украйна

Въпреки съгласието на президента Янукович за провеждане на предстрочни избори и връщане на конституцията от 2004 г., която отнема част от правата му, кризата в Украйна е много далече от решението си. Според украински политолози има няколко пътя, по които ситуацията може да се развие занапред.

l Успешен диалог между властта и опозицията, която ще се отрече от радикалите. Двете страни трябва да изработят пътна карта, в която точка по точка да е записано какво трябва да бъде променено в страната до президентските избори - да се промени конституцията, да се вземат мерки срещу корупцията и т.н.

l Във вземането на по-нататъшните решения задължително трябва да бъдат включени хора и от Майдана, не само опозиционните лидери. Някои анализатори са на мнение, че на масата трябва да седне и човек от радикалните “Десен сектор” или “Самоотбрана”. Така властта ще може да чуе пряко и техните искания.

l Предсрочните избори и връщането към конституцията са добър вариант, тъй като премиерът ще получи силни правомощия.

l Във въздуха витае идеята за федерализация, т.е. всички области в страната да бъдат направени автономни по модела на Крим. В такъв случай ще отпадне смисълът на борбата за централната власт в Киев и за креслото на президента, тъй като може да бъде поето ръководството на областта и тя да бъде развивана. За известно време това щяло да успокои страната, но било възможно част от Украйна да попадне под силно руско влияние, а друга - на Запада. ЕС може да въведе санкции, но не дава пари, а Русия предлага веднага 2 млрд. долара, което допълнително може да задълбочи разделението.

l Все още не е изключен вариант за продължаване на ескалацията на конфликта. Кризата се разпростря в Западна Украйна и това увеличава риска от разкол на страната.(24часа)

Маоист, комунисти и ченгета оглавяват Европа

Бивши комунисти и агенти на тоталитарните тайни служби се разпореждат днес със съдбата на Европа...

Австралийският конгрес разобличава Новия световен ред [Видео + Audio]

Ан Бресингтон подчертава, че Римският клуб, в който членуват Тед Търнър, Буш, Горбачов и общо взето всички, които дърпат конците, никога не се е отказвал от идеята за световно господство на КОМУНИЗМА...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!