Следвайте "Буднаера" в Телеграм

darikfinance.bg

Защо богатите китайци бягат от Китай

Докато парите все по-бързо изтичат от Китай, налагането на по-строг контрол над капитала се превръща в основна тема в страната. Проблемът е не само изтеглянето на чужди инвеститори.

Заможните китайци емигрират заедно с парите парите и семействата си, пише MarketWatch.

Наскоро стана известно, че китайци са подали 91% от всички заявления за инвестиционни визи в Австралия от стартирането на схемата през 2012 г. В Канада към момента се разглеждат 57 000 молби за визи от китайски граждани, готови да инвестират. А според The South China Morning Post 45 000 китайци са се насочили към Британска Колумбия, носейки със себе си богатство от близо 12 млрд. щатски долара.

Въпреки, че тези цифри изглеждат твърде малки на фона на населението на Китай от 1.3 млрд. души, броят на богатите китайци съвсем не е толкова голям и остава отворен въпросът, защо огромна част от тях бягат от страната точно в този момент?

Може би причината е в чистия въздух, като се има предвид замърсяването в много градове в Китай? Или пък ги е страх от антикорупционната кампания на правителството, която продължава вече година?

Но вероятно импулсът за емиграция се дължи на финансови причини. Китайците едва искат да присъстват на процеса на диливъридж в местната икономика.

До скоро юанът изглеждаше непоклатим. Всяко освобождаване на курса от централната власт вдигаше стойността му. Това беше една от най-добре представящите се валути в света.

В повечето страни, перспективата за финансова криза и забавяне на икономическия растеж би имала незабавен негативен ефект върху валутния курс, но не и в Китай. Когато имаш капиталов и валутен контрол е по-лесно да прикриеш проблемите, но вероятно е също толкова трудно да ги разрешиш. А признаците на проблеми във финансова система се виждат ясно – скорошният скок на лихвите на междубанковия пазар, който беше успокоен с наливане на ликвидност от централната банка, проблемите с платежоспособността и сенчестото банкиране и нарастващият брой на богатите китайци, които напускат страната.

На този фон и Хонконг изглежда твърде уязвим, заради желанието на местния бизнес да спечели максимално много от китайския пазар.

Към края на миналата година обемът на депозитите в юани в Хонконг достигна 860 млрд. /142 милиарда щатски долара/.

Според брокерската къща Jefferies хонконгската финансовата система е свързана с "невидим кери трейдинг" с параболичния скок на кредитирането в континенталната част на Китай. От 2009 г. насам банките в Хонконг са отпуснали заеми за почти 400 млрд. щатски долара, което се равнява на 150% от брутния вътрешен продукт на автономната територия. Ето защо богатите китайци търсят по-далечни дестинации.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!