Следвайте "Буднаера" в Телеграм

trud.bg

Невероятни роднинства: Симеон е брат'чед на Джони Деп

Кралицата на Великобритания е роднина на Симеон Втори и прабратовчедка на Джони Деп. Оплетените роднински коренища водят чак към XIV век.

Невероятни роднинства свързват известните по цял свят.
Това разкрива индийският архив на Британската империя, събиран от края на XVII до средата на XX век

Неочаквана изненада забавлява английското общество от седмица. Документи от британския архив за Индия, касаещ живота на европейците там в периода от 1698 до 1947 г., бе публикуван на сайта findmypast.co.uk (открий миналото). И журналистите се заровиха!

Съответно за броени дни наизвадиха невероятни роднински връзки между хора по върховете и артистичния свят. Доказателствата са “железни”: Джони Деп се оказва 20-и братовчед на самата кралица на Великобритания Елизабет II, а общият им дядо бил Едуард III, управлявал през XIV век (1327-1377).

Защо точно в индийския архив са се пазили тези дълбоки тайни, не е особено изяснено - британска му работа. То не е ясно и доколко Елизабет II изобщо е роднина на Едуард. Със сигурност ги свързва фактът, че и двамата се сред едва шестимата владетели, управлявали страната повече от 50 години. Но иначе Eдуард е Плантадженет, а Елизабет е от германската династия Сакс-Кобург-Гота. Тя се води Уиндзор(ка), но то е защото дядо  Джордж V сменя “фамилното” име през 1917 г. заради силните антигермански настроения на Острова вследствие на Първата световна война.

Самата велика Виктория е била от династията на Хановерите, омъжва се за Албърт Сакс-Кобург-Гота и наследниците на трона са Кобурги. Така че германска кръв захранва британската монархия отдавна - от 1714 г.

Затова и Долна Саксония със столица Хановер се опитва да се продаде на британската корона, която така или иначе си е нейна, в края на Втората световна война, изпаднала в ужас от наближаването на руснаците. Но това беше само любопитна вметка...

Тук е време да припомним, че роднинството между Симеон II и Елизабет II е очевидно и не подлежи и на най-малко съмнение. За целите на текста приемаме на вяра твърдението, че Джони Деп е братовчед на кралицата - в крайна сметка пише го британската преса! И колко му е да се заключи, че Симеон и неговите деца са роднини на американската кинозвезда.

А откъде ни хрумна, че Джони Деп има аристократичен произход? Ник Барат, спец по генеалогия, се появи в предаването на Би Би Си Who Do You Think You Are? - “Кой си мислиш, че си ти”, но в по-точен превод: “За какъв се мислиш, бе”, понеже заглавието е взето от песента на “Спайс гърлс”. Та въпросният Ник даже бил доказал, че актьорът е наследник на третия граф на Нортъмбърланд - Хенри Пърси, който умрял през 1489 г. в качеството си на прапрапраправнук на Едуард. Кралицата пък според Барат била 17-а внучка на Едуард и следователно роднинската връзка е налице.

Така всички можем да излезем братовчеди, произлезли от африканската си прамайка. Иван Костов веднъж подметна, че в България всички сме братовчеди и оттогава тръгна слухът, че с Жан Виденов са от един род от Западните покрайнини. Не било вярно!
Ровенето из архивите за родствени връзки е източник не само на любопитни вестникарски статии и тв предавания, то се превръща в забавно хоби за мнозина. Резултат от “разкопки” на Острова бе и установеното роднинство между Мадона и Камила Паркър Боулс, които били 9-и братовчедки.

И певицата, и втората съпруга на престолонаследника принц Чарлз са от френски произход, но с това финесът се изчерпва. Дядо им бил прост дърводелец от XVII в.
В подкрепа на твърдението за общ ген е приведено доказателството, че и двете “младеели и изглеждали много добре”. Хм...

Семейството на дядото се заселило в Канада и станало много влиятелно. Според Обществото по генеалогия в Бостън от този род произхожда и канадската певица Селин Дион. Би било учудващо, ако и Джъстин Бийбър не се окаже с дърводелско френско потекло и певчески талант - обаче ТОЙ Е!

Актрисите Брук Шийлдс и Глен Клоуз са сравнително “много близки” роднини - пралелята на Глен е и прапрабаба на Брук. На общите гени се дължало фаталното привличане, което двете упражнявали върху мъжете.

Малко по-противоречива изглежда връзката между президента на САЩ Барак Обама и... Брад Пит.

Но корените на Обама са плъзнали от Кения до Ирландия и някакви документи документират, че някой си Едуин Хъкман от Вирджиния, починал през 1769 г., е общ прапра-(и така още 8 пъти) дядо и на двамата. Анджелина Джоли пък била 9-а братовчедка на Хилари Клинтън. Все пак те като че си приличат малко повече...
Гай Ричи, който ще режисира шестсерийна сага за крал Артур, вече можел да докаже и собствена кралска връзка. Той бил шести братовчед на Кейт Мидълтън - любимата британска принцеса и кандидат-кралица. Двамата имат общ дядо от XVIII в. на име Дейвид Мартино, хирург от Норич. За сватбата на Кейт с принц Уилям Гай Ричи обаче бе поканен не като роднина, а като приятел на младоженеца и световноизвестна личност.

И премиерът на Великобритания не бе оставен на мира - Дейвид Камерън се оказа родина на известен местен телевизионен комик, но политиците по принцип разсмиват обществото, когато не го разплакват, та това роднинство не изглежда чак толкова странно.

Даже е много престижно, защото общият дядо бил Уилям Текъри, авторът на “Панаир на суетата”. 

ОТ САВСКАТА ЦАРИЦА ДО ПОСЛЕДНИТЕ ШИШМАНОВЦИ

Навярно на пръсти се броят човеците, чието родословно дърво да се простира чак до Стария завет, библейския цар Соломон и... Савската царица. С такъв уникален произход се окичи бившият външен министър Соломон Паси според генокарта, изготвена по ДНК тест от “Нешънъл джиографик” през 2006 г. Прародителите му тръгнали преди хиляди години от Африка, земите на днешна Етиопия. (Според местни хроники първият император на Етиопия - Менелик, бил син на Соломон и Савската царица.) Дали нашият Мони носи гените на Менелик не се знае. Безсъмнено е обаче царското му име. Впрочем във фамилията Паси мъжете носели само две имена - Соломон и Исак. Соломон Паси се наричал и генерал от израелската армия, чичо на проф. Исак Паси, чийто син е нашият Соломон.

Родът има свое представителство в най-разнообразни сфери - канонизираният от папата св. Жан дьо Паси, основателят на Интерпарламентарния съюз и лауреат на Нобелова награда за мир - Фредерик Паси, основателят на Международната фонетична асоциация Пол Паси... та до тъмнокожия рапър Паси.

Ако “Нешънъл джиографик” се заинтригува, би установила докъде се разпростират разклоненията на българския болярски корен в рода на Пиер дьо Ронсар, великия френски поет от XVI в. основател на прочутата “Плеядата” и наричан Принц на поезията, който документира потеклото си с няколко елегии, посветени на прародината му. В тях се споменава, че тя е разположена там, където “Дунав е най-близко до Балкана и до Родопите, отечеството на древния Орфей”. Някои генеалогични проучвания насочват към извода, че фамилията е владеела търновското село Къпиново и името Ронсар е превод от български на френски – rons (капина).

Семейство Ронсар се преселило във Франция през ХIV в. Първият прочул се член на фамилията е Бодуен Ронсар, основател на нейния френски клон. Това се случва в първите години на Стогодишната война. Впрочем ако не беше синьокръвен, макар и пришелец от Балканите, щеше ли бащата на поета Луи дьо Ронсар да бъде част от дворцовата свита на крал Франсоа Първи?

Видинският клан на Шишманови отколе има претенции да е генетичен наследник на цар Иван Шишман. Като доказателство, че соят там е специален се сочи и обстоятелството, че няма област, в която членовете на фамилията да не са първенци - от търговията и политиката - до науката и изкуствата.

Любопитно е да се проучи и кой наследи гените на гениалния княз Стефан Богориди.
Впрочем изкушените от българската история и разните там катализатори на националното самочувствие са съставили цял списък на български фамилии с вероятно благороден произход. Ако се направи един поход из генетичните ни дебри, кой знае какви шеметни родства ще излязат наяве. С оглед на демографския срив проучването не търпи отлагане. Че доказателственият материал чезне.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!